0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Очите - най-сложно устроеният сетивен орган!

В окото са разположени колбички — неврони, които се намират в ретината и позволяват да се различават цветове, придават контрастност на изображението

В окото са разположени колбички — неврони, които се намират в ретината и позволяват да се различават цветове, придават контрастност на изображението

В ретината има три вида колбички, всеки от които отговаря за отделен спектър. В резултат човек свободно може да различава до милион оттенъка. Нарушенията във функционирането на колбичките води до такива разстройства на цветното възприятие като далтонизма.

Но има хора, които притежават не 3, а 4 групи колбички. В резултат тези индивиди са способни да различават оттенъци, които са недостъпни за останалите. Общият брой цветове, които са достъпни за такива уникуми, може да достигне стотици милиони. Тези хора се наричат тетрахромати и са само няколко десетки души от цялото население на планетата.

Главно това са жени, като това е обусловено от наличието на две X хромозоми в генния им апарат.

Четирите вида колбички в ретината позволяват тези хора да възприемат света по-наситено и цветно

Но често те не подозират за своята уникалност, тъй като цветовъзприятието на всеки човек е индивидуално и не може да се предаде или покаже на друг.

Понякога човек придобива едно свръхсетиво заради загубата на друго. Например известно е, че слепите хора имат по-остър слух. Осезанието при тях също е по-силно развито. При това тези усещания са на такова високо ниво, че компенсират липсата на зрение. Така слепият човек лесно може да определи колко души се намират в помещението и къде са се разположили те дори и ако тези хора стоят неподвижно. Издават ги микрозвуци, произвеждани при дишане, и дори най-незначителни движения. При това слепият не само може да разбере колко хора има около него, но и да определи точно къде са. Освен това незрящите често притежават и по-съвършено осезание. Опипвайки предмета, те могат да му дадат пълна характеристика, и то по-добре от зрящите.

Неотдавна учени намерили потвърждение на това, че при загуба на едно от сетивата у човека се обострят останалите. При изследване на мозъка на незрящи с помощта на магнитно-ядрен резонанс става ясно, че при тях за усилване на слуха допълнително се използва областта в мозъка, отговаряща за зрението. Затова слепите получават такъв феноменален слух и осезание, каквито не може да усъвършенства никой зрящ.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000