0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Пълнозърнестите продукти са изключително полезни за сърцето

Британската асоциация по диетология е съставила списък с продукти, които са най-полезни за сърцето

На първо място в списъка са пълнозърнести продукти (овесена каша, тестени изделия от пълнозърнесто брашно), ръжен хляб и кафяв ориз. Тези продукти намаляват риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 9%.

По-нататък, позицията беше взета от бобови растения, богати на фибри. Те ви позволяват да контролирате холестерола чрез намаляване на неговата абсорбция. Така, 130 грама на ден е достатъчно, за да намали холестерола с 5%.

Останалите места са взети от плодове и зеленчуци - те са ценен източник на калий, важен за контролиране на кръвното налягане. Рибата е склад на мастни аминокиселини, които са полезни за сърцето, калия, витамините В12 и В6. Консумирането само на 4 порции риба на седмица може да намали риска от инфаркт с 21%.

Затова кардиолозите препоръчват на пациентите с хипертония да консумират морски дарове.

Повишените нива на триметиламин-N-оксид (съединение, свързано с консумацията на риба, морски дарове и вегетарианска диета) могат да намалят симптомите на сърдечно заболяване, причинено от хипертония, съобщава Medical Express .

Експериментите с гризачи са доказали: малки дози от съединението могат да намалят степента на фиброза на сърцето и нивото на маркери за сърдечна недостатъчност. Положителният ефект продължи и след година. Вярно е, че не работи, ако налягането при гризачите се увеличи спонтанно.

Точно е известно, че концентрацията на съединението се увеличава след ядене на морски дарове и зеленчуци. Освен това, черният дроб произвежда триметиламин-N-оксид от триметиламин (те произвеждат бактерии в червата). Как връзката засяга сърцето и кръвоносните съдове, учените все още не могат да кажат. Преди това беше установено, че нивото на триметиламин-N-оксид пада след консумация на червено месо и яйца. В резултат на това се увеличава рискът от сърдечни заболявания.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020