0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Преследването на щастието ви прави нещастни и променя чувството за време

Повечето хора са склонни да бъдат щастливи, но постигането на щастие изисква време и усилия

Повечето хора са склонни да бъдат щастливи, но постигането на щастие изисква време и усилия

Учените са открили, че хората, които се стремят към щастие, осъзнавайки го като цел, често смятат, че нямат достатъчно време и това парадоксално ги кара да се чувстват нещастни.

Ейонг Ким (Aekyoung Kim) от университета Rutgers в САЩ и Сам Малио (Sam Maglio) от Университета в Торонто в Канада изучаваха този ефект в своето проучване, резултатите от който бяха публикувани в списание Psychonomic Bulletin & Review.

Изследователите провели серия от експерименти, в които изучавали точно как преследването на щастие, както и самото състояние на щастие, засягат възприятието на хората за времето

По време на експеримента една група участници имаше задачата да подготви списък с неща и цели, постигането на които би ги направило по-щастливи, докато гледат един скучен филм за изграждане на мостове.

Друга група беше натоварена да се съсредоточи върху нещата и значителните резултати от живота, които вече са постигнали

В същото време на втората група е показан комедиен филм. След това всички участници говориха за възприемането на времето по време на експеримента.

Оказа се, че през повечето време хората чувстват липса на време, опитвайки се да постигнат щастие. Усещането, че времето е твърде кратко, за да се постигнат целите, направи участниците в експеримента нещастни.

„Времето буквално изчезва в стремежа към щастие, което се разглежда като цел, която трябва да бъде постигната. По ирония на съдбата, това прави човек нещастен ”, обясняват учените. Опитите за постигане на щастие като специфична цел оставят усещането за вечна липса на време и това „преследване” кара хората да бъдат недоволни от живота си.

Учените подчертават, че хората имат различни концепции за щастие, които от своя страна могат да повлияят на това как те възприемат времето, необходимо за постигането му. Ето защо, те съветват колкото се може по-дълго да се съсредоточаваме върху щастливите моменти и, ако е възможно, да се опитаме да запомним тези моменти. Поддържане на дневник, в който се записват моменти на щастие или факти, за които имате „чувство на благодарност“, може да помогне.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000