0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Пролетните алергии предизвикват депресия?


Специфични алергии може да се проявят през пролетта при децата и тийнейджърите

Някои от тях се израстват, т.е. след 20-годишна възраст отшумяват от само себе си. Други остават за цял живот, ако не се вземат мерки веднага.

Пролетният коюнктивит е от тези специфични алергии. Появява се при децата и тийнейджърите към края на март и през април, когато слънцето започва да грее силно, а цветята и тревите цъфтят. Той не се среща по друго време и много рядко засяга възрастните - горната граница е 25 години.

Хващат го по-често момчетата, а науката няма точно обяснение на какво се дължи тази полова разлика.

Обикновено първите симптоми се забелязват след 5-годишна възраст.

Признаците за пролетния конюнктивит са зачервени и сълзящи очи, силен сърбеж, подути клепачи, непоносимост към светлината. Възможно е да се образуват палили по горния клепач. Понякога има и сенна хрема.

Съветът е родителите веднага да заведат детето при офталмолог. Болестта, която се нарича още пролетен катар и пролетен катар-вернален конюнктивит, е упорита и лечението е продължително. Понякога се налага дори операция, защото папилите от вътрешната страна на клепача много се разрастват и започват да бодат окото.

Пролетният конюнктивит не е заразен. Заразни са обаче бактериалният и вирусният. Трудно е родителите да различат сами за кой вид става дума, симптомите им си приличат. При пролетния и при бактериалния има сърбеж. При вирусния няма, за него е характерно, че сутрин при събуждане клепачите се оказват като залепени от секрет. При пролетния обикновено сърбежът е особено силен вечер, ако детето през деня е играло навън. Облекчаващо действие, преди на сутринта да го заведете на лекар, имат промивките на очите и компресите със студена вода.

Терапиите при трите вида конюнктивит са различни, затова е задължително диагнозата да постави специалист и да назначи лечение.

Нелекуваният пролетен конюктивит, освен че предизвиква неприятни усещания, може да доведе до различни усложнения, между които и намаляване на зрението.

Понеже пролетният конюнктивит е алергия, предизвиквана от ултравиолетовите слънчеви лъчи, е добре децата да носят слънчеви очила. Препоръчва се родителите да ги купят от лицензирана оптика, за да са сигурни, че стъклата са качествени и дават надеждна защита.

Алергичният ринит или т.нар. сенна хрема в редки случаи се отключва в детството

Обикновено се проявява чак в пубертета -на 12-15 години. Ако не се вземат мерки веднага, алергичният ринит продължава цял живот.

Медиците съветват родителите да обърнат внимание, ако тийнът изненадващо е получил типичните симптоми - тече му носа, киха, и да го убедят, че трябва да отидат при специалист. След като се направи тест, алергологът ще прецени дали става дума за алергия и може да предпише антихистаминово лечение.

Редовните промивки на носа са лесна и безвредна мярка срещу сенна хрема. Те облекчават състоянието, защото отпушват носа, като успокояват лигавицата и намаляват набъбването й, причинено от възпалението.

Промивки могат да се правят и като профилактична мярка през пролетта, когато във въздуха има много полени от цъфтящите растения.

Единият вариант е да са с купени от аптеката разтвори, които съдържат минерални соли от морската вода и магнезий. Работа върши и обикновен разтвор на сол, също купен от аптеката.

Другият вариант е да приготвите разтвор за промивки вкъщи, като преварите 1 чаена чаша вода (около 330 мл). След като поизстине, разтваряте в нея четвърт чаена лъжичка сол.

Ако има и сърбеж на клепачите, студени компреси с лайка ги успокояват.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000