0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Психолозите разкриха ново отклонение - "срамен махмурлук"

Че има "срамен махмурлук" едва ли някой ще се изненада. По време на махмурлука човек е толкова неадекватен и безпомощен, колкото не може да бъде дори и когато е пиян

Че има "срамен махмурлук" едва ли някой ще се изненада. По време на махмурлука човек е толкова неадекватен и безпомощен, колкото не може да бъде дори и когато е пиян

Срамният махмурлук е известен също така и като "шамер (комбинация от английските думи махмурлук и срам), съобщава Би Би Си. Според статистиката, само 23% от хората не страдат от махмурлук. Останалите са изложени на риск от "срамен махмурлук". Също изложени на риск са хора с намалени нива на серотонин. Това отклонение се характеризира с появата, на сутринта след пиене на алкохол, на срам, безпричинно безпокойство, параноя. В много отношения отклонението е подобно на клиничната депресия.

Експертите обясняват симптомите като следствие от въздействието на хормоните ацеталдехид и серотонин ("хормона на щастието"). Тук обеснението идва заради функционирането на проста химия: в тялото алкохолът се превръща първо в ацеталдехид (много токсичен) и след това в оцетна киселина. Ацеталдехидът претърпява допълнително разграждане - до оцетна киселина, а след това до вода и въглероден диоксид. Вярно е, че това не се случва наведнъж - за известно време токсинът остава в кръвта.

Наркологът Александър Терентев, директор на Медицинския център в Марино, коментира: "Кръвта се сгъстява поради агрегирането на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки се прилепват една към друга. Кръвта по този начин се сгъстява, а натоварването на сърцето се увеличава. В резултат на това мозъкът започва да страда от липса на кислород и излишък от въглероден диоксид. Това дава характерен дискомфорт от махмурлука.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000