0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Разкриването на чувствата помага за справяне със стреса

В едно конкретно проучване на доброволците предстояло да се заемат със задача, свързана с измерването на наличния стрес

В едно конкретно проучване на доброволците предстояло да се заемат със задача, свързана с измерването на наличния стрес

Преди това хората в едната група можели да пишат за чувствата си в момента. Хората в другата можели да опишат какво са правили предния ден. След това скенер разкрил, че мозъкът на онези, които са изразили чувствата си, работи по-ефективно при решаването на стресовата задача.

Това и други проучвания доказват не само, че говоренето разтоварва, но и писането. Значи, не се ядосвайте и ако вашият тийн ви бомбардира с гневни съобщения. Е, по-добре ще му се отрази да съчини есе за нещо любимо - приятели, гадже, музикална група, като пише на ръка, както доказва проучване на психолози от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, САЩ. Но щом предложите подобен начин за разтоварване, скандалът не ви мърда, дори да изтъкнете, че хората, които предварително писали есе на ръка, се справили с 50% по-добре на труден тест от другите, които не писали.

Американските учени казват, че се изненадали как простото упражнение по почти магически начин снижава стреса, подобрява креативността и проницателността

Но ядосаният тийн ще сметне, че му се подигравате, затова го оставете да ви е кара, уповавайки се на други изследвания за семейните взаимоотношения. Двойките, в които партньорите премълчават недоволствата си, се разделят 10 пъти по-често от онези, които се карат. Вие с тийна също сте тройка или двойка. Затова нека той не крие гнева си, когато смята, че правите нещо грешно. А вие го изслушайте и добре си помислите дали е прав. Може да обсъдите проблема и да намерите разрешение. Така ще вентилирате и заздравите връзката си, изтъкват специалистите.

Пак според тях гневът на тийна към вас му помага да опознае себе си

Докато ви се кара за нещо си, може да види своите грешки. Съвсем друг въпрос е дали ще си ги признае.

Освен това, като позволите на тийна да разтовари напрежението си върху вас, намалявате риска обект да му стане някой друг, който не е разбиращ и търпелив като мама и тате.

Окрилените от всички тези благоприятни влияния върху живота и здравето на сина или дъщеря ви, остава само да понесете с търпение и достойнство скандала.

Главните опасности са две. Първата е да загубите самообладание и да се включите. Сиреч, да започнете да му отвръщате, да изсипете обвинения, да се разкрещите "Я внимавай как говориш! Аз съм ти майка/ба-ща! Ти мен уважаваш ли ме?!" Не забравяйте, че оставяте тийна да ви се кара, защото това е релаксиращо за него. Кой крив, кой прав, ще изяснявате, като се успокои. Сега по-важен е не проблемът, а човекът. Затова не се включвайте в конфликта.

Втората опасност е да се размекнете и да го оставите да получи, каквото иска, дори то да е неразумно. Помнете, че тийнът вече е хитър и може да използва гнева като стратегия за преговаряне. В маса изследвания е установено, че участниците са склонни да правят повече и по-големи отстъпки на гневни преговарящи отколкото на спокойни.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000