0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Спазми, безсъние, мигрена. Как болните зъби разрушават тялото?


Болните зъби могат да причинят сериозни здравословни проблеми, които е трудно да се разпознаят

Например, не всеки и не винаги, когато главоболието е започнало, може да си помисли, че е причинено от спазъм на дъвкателните мускули.

Рядко се мисли за факта, че състоянието на зъбите пряко влияе върху благосъстоянието на човека. Например, нелекуван кариес може да доведе до възпаление на сърдечния мускул. Болката в главата, в гърба и дори изкривяването на позата може да бъде причинена от състоянието на зъбите.

Системата на зъбната челюст е част от тялото. Звучи като виц, но по някаква причина често забравяме за това и лекуваме зъбите си, не толкова внимателно, колкото ноктите или косата. Мнозина не държат здравето на зъбите под контрол, като отиват на зъболекар само когато болката е станала нетърпима. В този случай, проблемите със зъбите могат да причинят не само зъбобол, но и главоболие, болки в гръбначния стълб и т.н.

Главоболие

За мнозина възниква въпросът: как може да бъде свързано главоболието със зъбите? Такъв симптом може да има много причини - от повишено вътречерепно налягане до свръхнатягане на дъвкателните мускули.

Комуникационните главоболия и проблемите със зъбите са свързани с нашата анатомия. Зъбите, костите и мускулите едно общо, без значение къде се намират. Главоболието често се свързва с пренапрежение и неправилна мускулна работа. Мускулите са отговорни за движението на челюстите. Най-големият дъвкателен мускул е един от най-силният в тялото. И когато той спазми, човек може да чувства, че има главоболие, защото болката може да бъде концентрирана по-нагоре, по-назад, отстрани или където и да е другаде в областта на главата.

background.jpg

Защо и как дъвченето може да нарани мускулите? За да работят правилно, в устата, първо, трябва да има зъби. На второ място, тези зъби трябва да бъдат в правилната форма и да бъдат в правилната позиция - това определя захапката на човека. Трябва да се разбере, че захапката по някакъв начин се променя ежедневно, защото зъбите естествено се износват. А по отношение на модерното хранене - с много захар - зъбната система се разпада много по-бързо. Освен това, храната, която консумираме днес, става все по-мека. Захапката се променя, натоварването на дъвчащите мускули се увеличава, защото те трябва да „работят" за себе си и за зъбите, разложени от кариес и други заболявания.

Втората точка е свързана с психосоматиката

Хората по време на емоционално или физическо напрежение стискат зъбите си. Ако човек често напряга по този начин големите мускули за дъвчене, т.е. често ги напряга и ги поставя в поможение „като възли", тогава той автоматично попада в рисковата зона за развитие на главоболие.

Третият фактор е дългосрочната употреба на дъвка. Всъщност дъвката е средство за хигиена, както и за пастата за зъби. Трябва да се използва не повече от 3-5 минути за почистване на зъбите от остатъците от храната. Когато хората започнат да дъвчат дъвка непрекъснато, те извършват ненужно трениране на дъвкателните мускули, което води до хипертрофия.

Да се ​​разбере, че главата боли поради проблеми с дъвкателните мускули не е трудно. За хронична болка в момента, в който се усеща този негативен симптом, трябва да стиснете зъбите си и да докоснете лицето. В областта на веждите, над и около ушите, човек ще почувства, че дъвкателният мускул се движи под пръстите. Ако точката на болка и мускулната контракция съвпадат, главоболието е спазъм на дъвкателния мускул.

В този случай не всички зъболекари могат да разберат какво става. Обикновено такъв проблем се разглежда от специалисти в областта на функционалната диагностика, гнатологията или стоматоневрологията.

Болки в гърба

Поради неправилната работа на дъвкателните мускули, главата може да боли, поради неправилна поза, захапката се променя. Ако има някакви нередности в правилното положение на гръбначния стълб, дихателната система ще ги компенсира, като коригира позицията на шията. Освен това връзката между захапката и позата работи и в двете посоки. Това означава, че проблемната захапка също може да предизвика промени в стойката. При лоша захапка първият и вторият шиен прешлен се намират неправилно един спрямо друг. И гърбът, който се опитва да компенсира всичко това, води до други нарушения. Поради това, по-специално, може да започне болка в гърба.

Безсъние и депресия

По време на сън се осъществява изключително важен биологичен процес, в който участва останалата част от човешката нервна система. Ето защо е важно сънят да е пълноценен и качествен. В противен случай човек не може да се чувства нормално, тялото не работи на пълен капацитет. На съня може да пречи наличието на бруксизъм, или скърцането със зъби по време на съня. Онова, което казват бабите, че скърцането със зъби е поради наличието на паразити, е мит. То се развива главно на фона на стрес и депресия. Според статистиката, понастоящем по-голямата част от хората имат бруксизъм. В същото време,допълнителното натоварване на зъбите е постоянно, което води до по-бързото им разрушаване, смилане, промяна на захапване и др.

Капките Алкофитал ще помогнат на зависимисте от алкохола и ще предотвратят такива неприятни последици, като безсъние и депресия

Лошият нощен сън води до слабост, намалена производителност и хроничен стрес и депресия.

Човек не може да контролира нощното скърцане със зъби, затова се нуждае от помощ от специалисти. Често на пациентите с такъв проблем се препоръчва да носи специално устройство - предпазители, които са идеалното "стъпало".

Уши, нос, гърло

Често ли имате болка в носа, но когато посещавате специалист по УНГ, той не открива никаква патология? Може би трябва да потърсите причината в кабинета на друг лекар - на зъболекаря. Тези проблеми понякога могат да бъдат признаци на възпаление на нерва, което се провокира от пародонтоза или напреднал кариес.

Пукане на челюстта при дъвчене

Причината е тривиална: мъдреците са виновни за случващото се. Те са много особени и често предизвикват проблеми: болят, когато времето се променя, бутат други зъби напред, провокират появата на неправилна захапка и т.н. Такива зъби могат да бъдат възпалени и при липса на болка. Затова и повечето хора ги вадят. Мъдреците се запазват в много редки случаи: ако те наистина не нараняват и не засягат захапката.

Лош вкус в устата

Забелязали сте, че по време на хранене, миене на зъбите или просто без видима причина, в устата периодично се появява неприятен вкус. От какво може да бъде причинено това? Неправилно почистване на зъбите! Огромен брой хора просто не знаят как да използват четката за зъби и напълно пренебрегват използването на иригатор, но такова пренебрегване на собственото им здраве рано или късно ги води в зъболекарския кабинет.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000