0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Вредна или полезна: Колко опасна е всъщност обикновената сол?


Вредна или полезна: Колко опасна е всъщност обикновената сол?

Дали е възможно да се спазва постоянно диета без сол и дали си струва да се замени обичайната морска сол с хималайска или друг вид? Ето какво казват специалистите по този въпрос!

Откажете солта - това ще подобри здравето ви. Солта трябва да се консумира възможно най-внимателно. Солта се отлага в ставите и те болят. Морската сол е много по-полезна от обикновената готварска сол, и само нея трябва да използвате. Със сигурност сте прочели подобни твърдения, както и други, които са коренно различни. Кое от тях е вярно и кои нямат никаква научна основа?

Солта не съдържа нищо полезно, а само носи вреда

Всъщност: Солта е жизненоважна за всеки жив организъм. Тя е част от междуклетъчната течност, лимфата, меките тъкани на тялото, както и костите. Тялото на възрастен съдържа около 250 грама натриев хлорид.

За да отслабнете, трябва да се откажете от солта

Всъщност: Като откажете от солта, просто ще отблъснете излишната течност. Да, водата, но не и излишната мазнина. Свободната от сол диета може да се препоръча за диагностицирани заболявания само от лекар. Продължителността на несъдържащите сол диети, които изключват сол почти напълно, не трябва да надвишава 2 седмици. Стриктната диета без сол дори за кратко време може да доведе до тежки последици за здравето, тъй като солта е жизненоважна за организма.

sol.jpg

Солта се отлага в ставите

Всъщност: Повишеният прием на натриев хлорид може да доведе до хипертония и атеросклероза. И тези заболявания могат да бъдат усложнени от ставна патология. Но натриевия хлорид, както и много други соли, отсъстват в ставите. И фактът е, че много погрешно се тълкува като отлагане на соли. Всъщност, онова, което се отлага в ставите са остеофити. Това е патологичен маргинален растеж на костната тъкан.

Солта задържа вода в тялото и причинява подуване

Всъщност: Отокът е прекомерно натрупване на течности в органите и извънклетъчните тъканни пространства на тялото.

Причините за това натрупване са:

- Високо венозно налягане и стесняване на вените, повишено налягане в капилярите;

- Повишена капилярна пропускливост поради токсично увреждане, възпаление, нарушена нервна регулация, бактериални инфекции, витаминен дефицит, особено по отношение на витамините С и D;

- Хормонален дисбаланс;

- Нарушаване на водно-солевия баланс поради пълното отхвърляне на съдържащите въглехидрати продукти.

Заключение: Не можете да откажете напълно солта. Тя трябва да присъства в малко количество, тъй като липсата на натрий, подобно на калий, води до тласкане на организма да запази тези микроелементи от всяка входяща храна и да не ги раздаде. Задържане на натрий - задържане на вода - подуване! Сол до 5 грама на ден.

Солта влияе на лигавицата на стомаха

Всъщност: Постоянното изхвърляне на солна киселина от дванадесетопръстника в стомаха допринася за постоянното дразнене на епитела, но не и солта. Не бъркайте натриевия хлор със солна киселина.

Солта потиска абсорбцията на калций

Всъщност: Солта измества калция от кръвта - той се екскретира в урината през бъбреците. Но за нормална работа в кръвта винаги трябва да има определено количество натрий и калций. Всичко, от което се нуждаете е умерени количества. Колкото повече човек консумира сол, толкова повече калций се отделя.

Солта не съдържа нищо полезно, а само носи вреда

Всъщност: Солта е жизненоважна за всеки жив организъм: тя е част от междуклетъчната течност, лимфата, меките тъкани на тялото, както и костите. Тялото на възрастен съдържа около 250 грама натриев хлорид.

С Хепавитал успешно ще пречистите черния дроб и жлъчката от всички вредни вещества, които са се натрупали в тях

Смятаме, че морската сол е много по-здравословна от готварската сол

В действителност: морската сол съдържа няколко микрограма повече минерали: калций, желязо, мед.

По-добре е да се използва йодирана сол

Всъщност: Да, сол с йод е по-добра от обикновената сол, тъй като пациенти с дефицит на йод са често срещани в нашата страна.

Солта ще направи по-малко вреда, ако не бъде изложена на топлина. Затова е необходимо да се подсолява храната само след като вече е сготвена

Всъщност: твърдението, че термичната обработка по някакъв начин ще повлияе на солта, е субективно и не е убедително. Но топлината засяга вкуса: горещо ястие може да изглежда по-малко солено, отколкото всъщност е. За да се разбере дали ястието е достатъчно осолено, то трябва да се охлади.

Невъзможно е да се откажем напълно от солта, тъй като по-голямата част от нея изчезва с потта и трябва да се попълва недостига на сол чрез храната

Всъщност: Натрият помага на мускулите да се свиват, усвояват храната и транспортират хранителните вещества, регулират обема на кръвта и кръвното налягане, провеждат нервни сигнали. По време на активни упражнения, по време на които човек се изпотява, тялото екскретира до 30-40 грама сол на ден. При интензивни натоварвания е необходимо да се използва минерална вода, съдържаща натриев хлорид, както и да се ядат солени храни.

Розова, кафява или черна - коя сол е по-полезна?

Не, червена! Видовете сол имат свои собствени харектеристики, заради които се предпочитат като прием.

Например червената хавайска сол. Това е седиментна морска сол, която дължи красивия си цвят на включванията на червена глина. Тя има жлезист вкус и се счита за много полезна. Често се използва за украса на ястия.

Каменната сол се добива в планините, мините или кариереите. Такива солни находища се намират по целия свят.

Розовата хималайска сол се добива в Пенджаб, Пакистан. Тя се смята за една от най-полезните. Цветът се дължи заради примесите на железен оксид и калциев хлорид.

Черната хималайска сол се добива в Хималаите, в северната част на Индия, в Непал. Желязният сулфит влияе върху цвета, а също така дава специфична миризма на сяра.

Кала Намак (черна индийска сол). В суха форма е розова, но когато се намокри, става черна.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020