0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Загадките на човешките свръхусещания

Съвременните технологии подариха на хората множество устройства, без които вече е немислим животът ни. Но те влияят отрицателно на сетивата ни

Екраните на смартфоните и компютрите влошават зрението, а постоянното използване на слушалки - слуха. Срещат се обаче и уникуми, които притежават свръхзрение, свръхслух или свръхобоняние. Сетивата им могат да улавят звуци или оттенъци, недостъпни за нас, простосмъртните.

Космосът поднася немалко загадки. Понякога се случват необикновени неща с усещанията на космонавтите

Често в орбита хората стават свидетели на странни събития, на които науката не може да даде разумно обяснение. Затова подобни случаи обикновено се премълчават.

Например космонавтът Александър Иванченко през 1978 г. става свидетел на феерично зрелище в орбита - ярко сияние с малинов цвят. То прилича на светлинните стълбове от прожектори, насочени към Космоса. При това областта, която те обхващат, е доста обширна - космическата станция я пресича за почти 10 минути.

Друг интересен ефект е наблюдаван от орбита, когато космонавтите с невъоръжено око могат да видят къщи, пътища и дори автомобили, намиращи се на разстояние 300 км под тях. Този ефект не може да бъде обяснен от учените.

Не по-малко тайнствени са разказите на космонавти за странни звуци, които те чуват в орбита. Владислав Волков например отчетливо чува лай на куче и плач на дете, а Юрий Гагарин признава, че чува музика в орбита.

Още по-удивителни са усещанията на някои космонавти, които сякаш се превръщат в животни или в други хора

При това усещанията им са напълно реалистични - човекът чувства как в образа на динозавър върви из пустата планета, има големи нокти на лапите си и рогови пластини на гърба си.

Тези явления са изследвани от учените.

Те стигат до извода, че става дума не за халюцинации като тези, които могат да възникнат при изпитания в сурдокамера. По-скоро това е особено състояние на съзнанието, подобно на сън наяве, или хипногогически видения. Но каквото и да е, това явление изисква внимателно изучаване. От това ще зависи не само безопасността на полетите в Космоса, но и разгадаването на тайните на човешкото съзнание и възможностите на мозъка.

Свръхусещанията могат да са полезни и за професионалната дейност на човека и във всекидневния му живот

Но съществува мнение, че притежаването на такива възможности може и да е опасно. Затова този аспект изисква всестранно изследване, в това число и от етична гледна точка.


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000