0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защо и как продължителният стрес вреди на здравето?

Не е важно колко значима е една ситуация, при която изпитвате стрес, а колко дълго продължава

Не е важно колко значима е една ситуация, при която изпитвате стрес, а колко дълго продължава

Преподавателка по психология се разхожда из аудиторията, пълна със студенти, и държи чаша с вода. Спира и вдига високо чашата. Студентите се подсмихват - това го знаят, ще пита чашата наполовина пълна ли е, или наполовина празна. Преподавателката обаче също се подсмихва и пита колко тежи чашата. Студентите започват да гадаят -200 грама, 300 грама.

"Абсолютната тежест на чашата всъщност няма значение. Тя зависи от това колко дълго държа чашата в ръка. Ако я държа минута, няма да ми натежи. Ако я държа вдигната час, ще ме заболи рамото. Ако я държа цял ден, ръката ми ще се схване. Във всеки от тези случаи тежестта на чашата е еднаква, но колкото по-дълго държа тази тежест, толкова по-тежка за мен ще става", обяснява професорката.

Било на лекция по управление на стреса и тя продължила: "Причините за стрес и тревоги в живота са като чашата с вода. Замислим ли се за малко за тях, нищо не ни се случва. Мислим ли ги по-дълго, започват да болят. Ако мислим само за тях цял ден, ни парализират, правят ни неспособни да се занимаваме с друго. Винаги помнете, че трябва да оставяте чашата на масата".

Това е истинска случка. И има пряко отношение към съвета да оставяте тийнейджъра понякога да се кара на воля с вас

Както хиляди пъти сте чували, синът или дъщеря ви е в трудна възраст. Променя се физически и психически, иска самостоятелност и се бунтува срещу родителския авторитет.

Затова е нормално да спори с вас. В училище детето е натоварено, изискванията към него са високи. Отношенията му с приятелите също са сложни, и те са в трудната възраст. Така че изобщо не е чудно да си изкарва на вас стрес от случка, за която нямате никаква вина. И това е нормално, нали сте му най-близките. Много често и възрастните постъпват точно така, за да се разтоварят.

Та регирайте спокойно и оставете тийна да се изприказва, дори да е със скандалджийски тон. Много е полезно, показват психологически изследвания

Та регирайте спокойно и оставете тийна да се изприказва, дори да е със скандалджийски тон. Много е полезно, показват психологически изследвания

Когато човек опише какво чувства, помага на мозъка си да се прочисти, твърдят психолозите. " Хората, които се борят с безпокойство, вършат няколко неща едновременно: работят върху задача и се опитват да управляват тревогата си - обяснява Ханс Шрьодер, един от автор на изследване за освобождаване от стреса. - Нашите резултати показват, че когато хората изкарат тревогите от главата си, описвайки емоциите си, когнитивните ресурси се освобождават и

стават по-ефективни."


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000