0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защо окото "играе" и какво трябва да се направи?


Защо окото \

В повечето случаи окото започва да трепти или да играе" заради наличието на вътрешни фактори, които му оказват влияние

Това се случва с почти всички. Окото започва да потрепва без причина и ти не знаеш защо. Въпреки че може да ви притеснява, по принцип няма нищо сериозно в тази проява. Това може да се причини и заради някакъв дискомфорт, но всъщност движенията на очите са толкова бързи, че другите е малко вероятно да ги забележат. Така че не трябва да се тревожите твърде много.

Причини за потрепване на клепачите

- Уморени сте и сте под стрес.
- Спите твърде малко или твърде лошо.
- Пиете много алкохол.
- Пиете много кафе.
- Имате проблеми със зрението.
- Очите ви са сухи.
- Имате алергии.
- Вашето хранене е небалансирано.

Ето основните причини, поради които очите "играят"

1. Изморени сте и сте под стрес

Когато сме под стрес, нашето тяло произвежда хормона епинефрин, известен като "борба или бягство". Той подготвя тялото ни да действа в заплашителни ситуации. Нашето тяло реагира на това чрез потрепване на мускулите или нервите, включително и на клепачите.

Разбира се, стресът е част от нашето ежедневие и не може да се избегне напълно. Въпреки това, можете да се опитате да намалите количеството на стреса, с който се сблъсквате, като намерите баланс между работа и почивка, среща с приятели и правене на йога или занимания с вашите хобита.

2. Спите или твърде малко или твърде лошо

Проучванията са открили връзка между неадекватния сън и потрепването на очите. Въпреки това все още не е ясно защо това е така.

Но докато учените намерят отговора на този въпрос, решението остава съвсем очевидно - опитайте се да спите повече и намерете начин да подобрите съня.

3. Пиете много алкохол

Ако редовно пиете повече от препоръчаното количество алкохол, може да срещнете и проблеми със трептенето на очите. Алкохолът увеличава натоварването на нашето тяло и влияе на качеството на съня, така че не трябва да се изненадвате, ако окото ви започне да трепти след бурна нощ.

Ограничете злоупотребата с алкохол - поръчайте капките Алкофитал СЕГА!

Има много причини да се ограничи приема на алкохол, а потрепването на очите може да бъде едно от тях.

4. Не ограничавате кафето

Кофеинът е стимулант, който прави мускулите и нервите по-чувствителни и така те отговарят лесно на околните стимули. Поради това вероятността от случайни потрепвания се увеличава, което може да засегне очите.

Ако консумирате много кафе, чай, газирани напитки и шоколад, трябва да преосмислите навиците си и да видите дали това ще ви спаси от потрепването на очите.

5. Имате проблеми със зрението

Ако постоянно натоварвате очите си, за да видите нещо, то очите ви работят по-усилено, отколкото обикновено. Това е вид напрежение за вашия зрителен орган, което може да доведе до потрепване.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате нужда от очила или вижте дали вашите настоящи очила и контактни лещи са подходящи за вас.

Проблеми със зрението могат да възникнат и при продължително използване на компютъра, честа употреба на смартфон и таблет.

Използвайте правилото "20-20", когато използвате притурки. На всеки 20 минути извръщайте поглед от екрана и се фокусирайте върху отдалечен обект за 20 секунди или малко по-дълго. Това ще намали умората, вследствие на което възникват резки движения на мускулите.

6. Очите ви са сухи

Сухите очи често са проблем за онези, които седят на компютъра в продължение на много време, приемат някои лекарства (например антидепресанти или антихистамини), носят контактни лещи и консумират големи количества алкохол и кофеин. Без влага, клепачите ви не могат да работят правилно и са по-податливи на потрепване.

Веднага след като възстановите влагата на повърхността на очите, можете да се отървете от потрепванията или да намалите риска от появата им в бъдеще.

7. Имате алергии

Ако имате алергии, може да страдате от сърбеж, подуване и потрепване на очите. Когато очите се втриват в тъканта на клепача и в слъзния филм, се произвежда хистамин, който може да предизвика потрепване на очите.

За да се намалят алергичните симптоми, често се предписват антихистамини, но понякога те причиняват сухи очи, което може да изостри проблема. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар за съвет.

8. Храненето ви е небалансирано

При недостиг на витамин В12, витамин D и магнезий, тялото ви може да не работи правилно. Потрепването на очите е възможно да бъде един от многото симптоми, които може да забележите, така че е най-добре да се погрижите за набавянето на нужното количество витамини и минерали.

Консумирайте повече риба, морски дарове и млечни продукти, а ако сте вегетарианец - предпочитайте хранителни добавки, обогатени с витамини.

winters.jpg

Защо окото потрепва по време на бременност?

Много бременни жени се оплакват от потрепване на очите по време на бременност. Това се дължи главно на факта, че бременността е един вид стресиращ период в живота на жената, особено ако това е първото дете и не знаете какво да очаквате.

Поради хормонални промени в бременна жена се увеличава емоционалността, възникват тревожност и нервност в повишени количества и честота. В допълнение, проблемите със съня допринасят за това.

Най-често проблемът с потрепването на очите по време на бременност е временен, но ако ви притеснява, можете да се консултирате с лекар.

Най-ефективният начин да спрете "играенето" на очите е да откриете причините и да ги елиминирате.

Има няколко основни начини за справяне с потрепването на очите:

1. Намалете кофеина

Опитайте се да ограничите или дори да елиминирате напитките, съдържащи кофеин, като кафе и чай, както и шоколад за седмица или две, и да видите дали потрепването продължава.

2. Ограничете алкохола

Алкохолът също трябва да се намали или да се спре по времето, когато потрепването на очите е станало постоянно.

3. Спете достатъчно

Опитайте се да спите 7-8 часа на ден и избягвайте да използвате електронни устройства преди лягане.

4. Овлажнявайте очите

С възрастта се увеличава сухотата на очите. Опитайте се да използвате специални капки за овлажняване на очите.

5. Пийте повече вода

Дехидратацията също води до потрепване на очите, така че пийте повече вода.

6. Вземайте витамини

Ако вашата храна не може да се нарече пълноценна, опитайте се да запълните липсата на витамини и минерали.

7. Контрастен душ

Просто измийте затворените очи последователно със студена и топла вода. Студената вода свива кръвоносните съдове, а топлата вода ги разширява. Тя ще подобри кръвообращението и притока на кръв в очите.

 


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020