0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Атеросклероза и диабет: как да избегнем негативните последствия?


Атеросклероза и диабет - това е един смъртоносен тандем, който представлява двойна опасност за здравето

Увреждането на периферните артерии при диабет се среща 4 пъти по-често. Това се дължи на комбинирания вреден ефект на високата кръвна захар и холестерола. При диабетиците атеросклерозата се характеризира с ранно развитие и бърза прогресия. Лечението се предписва на фона на специална диета.

Ако диетичното хранене бъде съчетано с прием на билки, това допълнително ще допринесе за избягване на усложненията. Специалистите препоръчват билковите капки АРТЕРОВИТАЛ. Комбинацията от лечебни треви и корени в АРТЕРОВИТАЛ ще помогне на хората с наднормени килограми да прочистят артериите от натрупаните холестеролни плаки.

АРТЕРОВИТАЛ дава отлични добри резултати и ефективно предпазва от усложненията, които атеросклерозата причинява, като инфаркти и инсулти

 

Каква е връзката между атеросклерозата и диабета?

Наличието на диабет води до увреждане на тъканите на артериите на мозъка, миокарда, бъбреците и периферните съдове на долните крайници. Това води до заболявания като инсулти, инфаркти, бъбречна хипертония и появата на такова сериозно усложнение като диабетно стъпало. Последствието от диабетното стъпало е гангрена и се среща при диабетиците 20 пъти по-често, отколкото при останалата част от населението.

Ходът на атеросклерозата при захарен диабет има своите характерни особености:

- появява се по-рано с десет години;
- протича с усложнения;
- бързо се разпространява;
- почти едновременно се появяват коронарни проблеми, увреждане на периферните артерии и съдовете на вътрешните органи.

Ефектът от диабет и атеросклероза върху състоянието на артериите

При диабет и атеросклероза има общи нарушения - разрушаване на артериите със среден и голям диаметър. Диабетната ангиопатия обикновено се проявява с продължителен ход на заболяването, което е придружено от чести спадове на кръвната захар. В същото време лезията обхваща големи (макроангиопатия) и малки кръвни пътища (микроангиопатия), а заедно те водят до обща съдова патология.

arterii.jpg

Макроангиопатията се проявява чрез коронарна, церебрална и периферна атеросклероза. Микроангиопатията включва промени в ретината, бъбречния паренхим (паренхим е основната клетъчна субстанция, изграждаща органите и системите на организма) и съдовете на долните крайници. Освен това, високото ниво на глюкоза наранява нервните влакна, следователно, при увреждане на долните крайници, има и невропатия.

Колебанията в кръвната захар разрушават вътрешната обвивка на артерията и това улеснява проникването на липопротеини с ниска плътност и образование холестеролна плака. Впоследствие артерията се импрегнира с калциеви соли, язви и се разпада на фрагменти. В този момент се образуват кръвни съсиреци, които блокират вътрешното пространство на съдовете, а техните части се пренасят от кръвния поток към по-малките разклонения на артериите, което води до запушване.

Защо се развива патология на артериите при висока кръвна захар?

Кои са специфичните причини за съдови нарушения при атеросклероза и диабет?

Те са следните:

- Инсулинов ефект от неуспеха на метаболизма на мазнините - налице е повишено съдържание холестерол и неговите атерогенни фракции, забавящи разрушаването на мазнините в черния дроб;

- Образуване на свободни радикали;

- Възпалителен процес;

- Нарушение целостта на вътрешната обвивка, отслабване на нейните защитни свойства;

- Тромбоза;

- Съдов спазъм.

Скоростта на ангиопатия (ангиопатия е всяко едно заболяване на кръвоносните съдове) също се влияе. Заболяванията на кръвоносните съдове бива предизвикано от прекалената пълнота, която пък води до диабет тип 2, артериална хипертония и повишен вискозитет на кръвта.

Билковите капки ДИАБЕТАЛ намалят стойностите на кръвната захар. Редовната употреба на ДИАБЕТАЛ възпрепятства появата на усложненията, които диабета причинява.

Ситуацията при болните от диабет се влошава от тютюнопушенето, опасности за здравето, свързани с професията, ниската физическа активност, при пациенти на средна възраст и възрастни хора, обременени от наследственост и при двете заболявания.

Прояви на атеросклероза и диабетна ангиопатия

Увреждането на аортата и коронарните артерии води до нетипично възникнали инфаркти (безболезнени и аритмични форми), придружени от усложнения като: сърдечна аневризма, тежки нарушения на ритъма, мозъчна тромбоза, кардиогенен шок, лошо кръвообращение, повторен инфаркт, внезапно спиране на сърцето.

Атеросклеротичните промени в артериите на мозъка причиняват удар или дисциркулаторна енцефалопатия, в зависимост от острия или хроничния ход на заболяването. Съпътстващата хипертония често развива кръвоизлив в мозъка. Атеросклероза на съдовете на долните крайници се открива при приблизително един от петима пациенти с диабет. Придружава се от такива симптоми като:

- намалена чувствителност;
- изтръпване и мравучкане в краката;
- постоянно усещане за студ в долните и горни крайници;
- болка при ходене (периодична клаудикация) в мускулите на подбедрицата, бедрената кост и големия седалищен мускул (глутеус).

При рязко намаляване притока на кръв възниква тежка форма на исхемия, последвана от некроза - гангрена на краката. При незначителни повреди - порязвания, напукване, гъбична инфекция е налице бавно лечение на трофичните язви.

Диагностика на състоянието на кръвоносните съдове

При периферна атеросклероза се прави консултация със съдов хирург. Пациентите с ангина пекторис (още едно възможно сърдечно усложнение при диабет) трябва да бъдат прегледани от кардиолог, а с церебрални прояви - от невропатолог.

На тях може да бъде назначен разширен списък с лабораторни и инструментални методи за изследване. Най-често се препоръчва:

- Kръвен тест за глюкоза, гликиран хемоглобин, холестерол, триглицериди, липопротеинови комплекси, коагулограма;

- ЕКГ, наблюдение на кръвното налягане и Холтер, коронарография, КТ (компютърна томография) или ЯМР (ядрено-магнитен резонанс);

- Функционални тестове, ултразвук на сърцето, сцинтиграфия, ,ангиография на коронарни артерии

- Ултразвук на съдовете на шията и главата при дуплекс сканиране, ангиография на мозъчните артерии;

- Ултразвук с доплерография на артериите на долните крайници, ангиография на съдовете на краката, реовазография.

Лечение на атеросклероза на долните крайници при пациенти с диабет се предписва от лекар, след обстоен преглед на резултатите от изследванията, които са назначени.

Редовната употреба на АРТЕРОВИТАЛ ще ви спести не само усложненията от атеросклероза, но ще ви предпази от усложненията, които това състояние предизвиква.

Диета, за да няма усложнения

Основните принципи на клиничното хранене при диабет с широко разпространена атеросклероза са:

- Фракционен прием на храна - 5-6 пъти; намаляване на общите калории при наднормено тегло;
- Без прием на брашно и сладки храни;
- Прием на въглехидрати от зеленчуци (с изключение на картофи), черен хляб, зърнени храни, плодове (с изключение на грозде, банани);
- Нискомаслено месо не повече от 3 пъти седмично, предимно получаване на протеин от риба, нискомаслени кисело-млечни продукти, морски дарове;
- Изключване от менюто на свинско, агнешко, колбаси, полуфабрикати и карантии, месни бульони, консерви;
- При високо кръвно налягане натриевият хлорид трябва да бъде не повече от 5 гр. на ден, вместо това се препоръчват сухи морски водорасли, смачкани в кафемелачка, билки и лимонов сок;
- За понижаване отделянето на холестерол и излишна захар се препоръчва да се включи в менюто прием на трици. Те се запарват с вряла вода и се добавят към зърнени храни, извара, сок, използват се и за паниране;
- Зеленчуците е по-добре да се ядат под формата на салата, подправена със супена лъжица растително масло или на пара;
- Моркови, цвекло и картофи се допускат не повече от 3 пъти седмично;
- За приготвяне на десерти използвайте неподсладени плодове и заместители на захарта.

Комбинацията от диабет и атеросклероза води до увреждане на големи и средни артерии, както и на по-малките съдове. При недостиг на инсулин мастният метаболизъм се влошава, а излишъкът от глюкоза унищожава съдовата обвивка, което улеснява прикрепването на плаки.

Не забравяйте, че предпоставка за понижаване на кръвната захар и холестерола е правилното хранене и редовните упражнения, като бързо ходене пеша или плуване.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2019

Content
LivedaMed2000