0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Диагностика и лечение на атеросклерозата


Атеросклерозата е хроничен прогресиращ възпалителен процес, който засяга артериите, като предизвиква стеснение и запушване.

При тромбоза се прекъсва притокът на кислород към засегнатия орган и се развива инфаркт, инсулт или периферна гангрена.
Атеросклерозата е водеща причина за смърт в индустриално развитите страни. Половината от смъртноста в САЩ и Европа се причинява от атеросклероза, като годишно умират 27 милиона ar_1.jpgдуши. България е сред европейските страни с най-висока честота на смъртност от инфаркт, инсулт и периферна гангрена.  

ПЕРИФЕРНА АТЕРОСКЛЕРОЗА 
( периферна артериална болест )  

Засяга най-често артериите на долните крайници. При хронично запушване- мускулите на човек не получават достатъчно кръв и се появява болка в подбедрицата или в бедрото. Това кара човек дспира да почива при движение. След почивка болката отминава. При остро запушване  се явява болка и в покой. Крайникът е блед, студен и със загубена или ограничена функция.   При чревна форма на атеросклероза болните имат пристъпни болки в корема или пулсираща формация (аневризма)  

Атеросклерозата засяга различни съдови области и се изявява под формата на ИБС ( коронарна атеросклероза ),  ПАБ ( периферна артериална болест ) и МСБ  ( мозъчно съдова болест ). Тези форми се развиват  едновременно или последователно под формата на мултифукална атеросклероза ( МФА ).  

КОРОНАРНА АТЕРОСКЛЕРОЗА
( Исхемична болест на сърцето )  

При стеснение на сърдечните артерии се развива стенокрардия - стягаща болка в гърдите, която най-често се усеща при натоварване. Зачестяването на болката дори и при минимални натоварвания или в покой е един от белезите за предстоящ инфаркт. 

При продължителна болка над 15 минути зад гръдната кост, най-често е симптом при развиващ се инфаркт.
Инфарктът е сред водещите причина за смъртност в Европа САЩ и България. 

МОЗЪЧНО-СЪДОВА БОЛЕСТ

Преходно разстройство в движението на крайниците, временна загуба на говор, зрение и съзнание, са най-честите признаци на хронично-изострена мозъчна атеросклероза.   При остро запушване на мозъчен съд се развива инсулт. Инсултът е водеща причина за смърт или тежка инвалидизация.  

Специалистите препоръчват да направите скрининг изследвания за атеросклероза,
ако имате един от следните рискови фактори и сте на възраст над 50 г:   


unnamed__3_.jpg

ДИАГНОСТИКА  

При периферна и мозъчна атеросклероза - Ехо доплерът диагностицира успешно атеросклеротичните промени в перифериите, коремните и мозъчни артерии.
Ангеографията  и СТ -ангеографията  са методи за прецизна диагностика на атеросклероза и се извършват с цел предстояща инвазивна терапия. За поставяне на точна диагноза на коронаросклероза се прави ЕКГ и ЕКГ с натоварване. Най-сигурният метод за диагностика е коронарографията  - инвазивно контрастно изслеване на сърдечните артерии  

РИСКОВИ ФАКТОРИ  

Най-честите рискови фактори са :

-       Фамилно предразположение
-       Артериална хипертония
-       Захарен диабет
-       Повишено количество на холестерол
-       Тютюнопушенето
-       Стрес
-       Наднормено тегло
-       Възраст над 50г

Всеки един от тях увеличава до два пъти риска от развитие на атеросклероза. Но съчетанието два и повече фактора, увеличава риска до 10 пъти.
Ако вече има една изявена форма на атеросклероза , рискът за развитие на друга форма  е много висок - над десет пъти.   Атеросклерозата преминава през следните стадии: Натрупване на начална плака, стеснение на артериите и тромбоза(запушване) Атеросклеротичният процес дълго време е безсимптомен. Нерядко първата изява на болеста е запушването на артерията, което води до инфаркт или инсулт   ЛЕЧЕНИЕ  
Лечението на атеросклерозата  медикаментозно,  ендоваскуларно ( разширяване на болната артерия с балон и метален стент ), съдово хирургично или  кардио хирургично.
Съвремената медицина разполага с големи възможности за лечение на атеросклерозата. Важно е тя да бъде диагностицирана своевремено, да бъде наблюдавана и контролирана. Само така лечението би било успешно.   

_______________________fon1__1_.pngЕдин от успешните начини за превантивно лечение на атеросклероза е употребата на капките Артеровитал. Този билков продукт ще прочисти плаките на вашите артерии, като по този начин няма да допусне развитието на атерослерозата. 
Билковите капки Артеровитал са подходящи за употреба и след диагностициране на атеросклерозата или прекаран инсулт и инфаркт. 

 Следвайте следните препоръки, ако сте болен  от някоя   форма на атеросклероза  - кардиологична, мозъчна или   периферна.  

 Ако внезапно получите болка в гърдите, която   продължава повече от 15 минути или периодично   пристягащи болки в гърдите, потърсете незабавно помощ от кардиолог  в някоя висококвалифицирана болница  
 Ако получите пристъп от сърцебиене, пулс над 100, продължаващ повече от пет минути, или сърцебиене, съчетано   с  неритмична сърдечна дейност, потърсете незабавно помощ от кардиолог в някоя висококвалифицирана болница.   
unnamed__4_.jpgАко внезапно получите отмаляване или невъзможност за движение на леви или десни крайници, разстройство в говора, зрението на едното око или мозъчен дискомфорт, потърсете незабавно помощ от невролог в някоя висококвалифицирана болница.   
Ако внезапно получите болка при движение в крака, която преминава при спиране на движението . Или постоянна болка в крака или ръката, съчетана със загуба на функция , като крайникът става блед и студен, потърсете незабавно помощ от съдов хирург - ангиолог в някоя висококвалифицирана болница. 
Ако получите внезапна силна болка в корема и при опипване се усеща голяма пулсираща формация , потърсете незабавно помощ от съдов хирург в някоя високоспециализирана болница.     

Ако сте болен от атеросклероза променете начина си на живот :  

- Контролирайте кръвното налягане, кръвната захар и нивото на холестерол редовно

- Избягвайте стреса и откажете цигарите
- Придържайте се към средиземноморска диета, богата на зеленчуци, риба и бедна на мазнини
- Посещавайте редовно специалистите по атеросклероза - кардиолог, ангиолог и невролог    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

New layer...
New layer...

Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2020

Content
LivedaMed2000