0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да подобрите състоянието на кръвоносните съдове


Как да подобрите състоянието на кръвоносните съдове

Кръвоносните съдове са транспортната система на нашето тяло. Те доставят кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества към клетките и тъканите

Кръвта, преминаваща през съдовете, затопля тялото ни и поддържа телесната температура на постоянно ниво.

Капките Артеровитал са най-доброто естествено средство за прочистване на кръвоносните съдове от натрупаните холестеролни плаки. Поръчайте ТУК

Какви кръвоносни съдове има в тялото?

• Артерии. Тези съдове имат най-голям диаметър. Благодарение на тях кръвта, обогатена с кислород, навлиза във всички клетки. Стените на артериите са еластични: това е необходимо, за да се осигури непрекъснат приток на кръв. В тези съдове скоростта на кръвния поток е максимална, следователно стените им са много силни. Най-голямата артерия в тялото е аортата. Тя служи като проводник на кръв към горната и долната половина на тялото.

• Вени. Тези съдове осигуряват отлив на кръв, съдържащ въглероден диоксид и различни метаболитни продукти. Благодарение на тях клетките също се освобождават от токсините. Кръвният поток във вените е много по-бавен, отколкото в артериите. Това се осигурява от тяхната структура: стените на вените са по-меки от стените на артериите. Освен това по стените на вените има специални клапани, които възпрепятстват потока на кръв. Това е необходимо, когато част от кръвта трябва да се депозира по време на преразпределението на кръвния поток.

• Капиляри.Те представляват крайните клонове на артериалния и венозния канал. Тънките и малки капиляри се приближават директно към клетките и тъканите, където се осъществява процесът на обмен на газ. Капилярната мрежа на нашето тяло е много обширна: дължината ѝ е повече от 100 000 километра. Около 85 000 литра кръв преминава през тях на ден.

Human-Heart.jpg

• Лимфни съдове. Този тип кръвоносни съдове не носят кръв, а лимфна течност. Лимфата е необходима, за да се върнат различни вещества (соли, протеини, вода и други) от клетките обратно в кръвта. Лимфните съдове варират като диаметър, а в най-големия от тях по стените има клапани (като във вените), които възпрепятстват обратния поток на течността. Стените на лимфните съдове са меки, защото лимфата е гъста течност, която тече сравнително бавно.

Именно тези видове съдове осигуряват повечето жизненоважни процеси, свързани с прехвърлянето на кислород, въглероден диоксид и биологично активни вещества.

Какво може да се случи с кръвоносните съдовете?

Обикновено конструкцията на стената предпазва съда от леки наранявания и повреди. Разбира се, възможно е да се наруши целостта им, но за това е необходимо да се положат усилия отвън.

Но има ситуации, когато различни патологични процеси изтъняват съдовата стена, правят я по-малко еластична, чуплива. Това може да доведе до множество неблагоприятни ефекти.

Например, кръвоносен съд може да се спука поради прекалено голям натиск от кръвта, преминаваща през него. Най-често това се случва с артериите. Ако съдът е повреден, това води до кървене. Тежестта на последствията, в този случай, зависи от мащаба на кървенето и неговата локализация.

Ако е увреден голям съд, например разкъсване на бедрената артерия, кървенето ще бъде много тежко. Ако не се спре кръвта, човек може да умре след няколко минути. Няма значение къде точно се случва „изтичането": във всеки случай рискът от смърт е много висок.

Ако малък съд или капиляр се спука, ситуацията може да се развие по два начина. Когато в тялото се разкъса съд, се появява явление, което е добре известно на всички нас - синина. Това е кръв, натрупана в подкожната тъкан. По правило такива наранявания не са опасни и преминават сами, когато се възстанови съдовата стена.

Нещата са много по-лоши, ако малък кръвоносен съд е засегнат в мозъка. Клетките на нервната система, и в частност на мозъка, са много чувствителни. Дори малко количество разлята кръв води до тяхната смърт. Това се случва при хеморагични инсулти и хематоми в мозъка. Частта от мозъка, в която влиза кръвта, умира. Следователно функциите, за които тя отговаря, са нарушени.

Възстановяването на нервната тъкан е много бавно, така че загубените функции може никога да не се върнат към предишното си ниво на развитие.

Не само артериите, но и вените могат да страдат. Те почти никога не се нарушават, тъй като скоростта на притока на кръв в тях е много по-ниска, отколкото в артериите. Но те могат патологично да се увеличат по обем и да образуват възли, което се случва с разширените вени.

В този случай притокът на кръв се променя, той се натрупва в разширените вени, което води до образуването на оток. Най-опасната ситуация се развива с разширени вени на хранопровода. Патологичният процес води до изтъняване на стените им, така че повишеното натоварване (например при повръщане) може да доведе до разкъсване на вените и поява на обширно вътрешно кървене.

За да се избегнат всички тези неприятни и потенциално животозастрашаващи последствия, е необходимо да се поддържа съдовото здраве и да се грижат за тях през целия живот.

Благодарение на почистването на артериите с помощта на капките АРТЕРОВИТАЛ ще си спестите не само високо кръвно, но и такива животозастрашаващи заболявания, като инфаркт, инсулт, различни видове тромбози, аневризми и други.

Как да открием съдовите проблеми?

За да разберете, че вашите съдове се нуждаят от помощ, не е необходимо да чакате ярките прояви на тяхната патология. Има признаци, които могат да бъдат забелязани много по-рано. Ето ги:

• чести главоболия и виене на свят;
• умора, слабост, апатия;
• чувствителност към атмосферни влияния;
• звън в ушите;
• пулсации и трептене, появата на "мухи" пред очите;
• лош сън;
• недостиг на въздух дори при леко физическо натоварване;
• усещане за тежест и натиск в сърцето;
• сънливост и летаргия през деня, дори ако сте се наспали добре;
• студени ръце и крака дори при топло време;
• изтръпване и мравучкане в пръстите на горните и долните крайници;
• усещане за тежест в краката;
• крампи на краката;
• подуване.

Ако един или повече от тези симптоми периодично ви притесняват, трябва спешно да започнете превантивни мерки.

Как да се грижим за кръвоносните съдове?

За да се поддържа здравето на кръвоносните съдове, е необходимо да се укрепят стените им. Това може да стане с няколко прости метода, които са достъпни за всички.

Един от най-ефективните начини за предотвратяване на съдови заболявания е контрастния душ. Топлата вода ще разшири съдовете, а студената вода, напротив, ще ги стесни. Такава практика ще запази еластичността на съдовата стена. В допълнение, процедурата подобрява метаболизма и обмяната на газове.

Най-доброто време за контрастен душ е сутрин. Започнете процедурата с топла вода и след това увеличете температурата й до границата, която можете да понасяте. След това преминете към студена вода, понижавайки постепенно температурата. Повторете смяната на водата до 5-6 пъти. Завършете процедурата с хладка вода.

Правилното хранене играе еднакво важна роля в превенцията на съдови заболявания. Необходимо е да се добавят към диетата храни, богати на витамини С и РР, както и калий. Тези вещества се намират в достатъчни количества в зелето, морковите, чушките, репичките, цвеклото, ябълките, цитрусовите плодове, бананите и други плодове и зеленчуци. Полезни са и зеленолистни зеленчуци и елда.

Физическото натоварване също поддържа стените на кръвоносните съдове в добра форма. Упражнявайте се в спокойно темпо всяка сутрин, без да се претоварвате. Ходете повече, плувайте, ако е възможно. Добър ефект дава кардио тренировката на бягаща пътека и велотренажор. Но те не са подходящи за всички, затова преди започване на занятия трябва да се направи консултация с кардиолог.

Ползвайте редовно капките АРТЕРОВИТАЛ. Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ предотвратяват натрупването на холестеролни плаки в артериите, спомагат за тяхното разлагане и по този начин чистят кръвоносните съдове.

Масажът помага да се подобри състоянието на кръвоносните съдове. Масажирайте крайниците си редовно у дома, но не притискайте кожата твърде силно. В противен случай може да повредите съдовете. При разширени вени и тромбоза масажът е противопоказан.

Всички тези процедури ще доведат до добър ефект само ако се провеждат редовно. Друго условие за успех е пълно отхвърляне на лошите навици. В противен случай тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол могат да отменят всичките ви усилия за укрепване на кръвоносните съдове.

Погрижете се навреме за вашите кръвоносни съдове, и те ще бъдат здрави много дълго време.

Източник: kp.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020