0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да разберете, че съдовете са запушени с плаки на атеросклероза?


Как да разберете, че съдовете са запушени с плаки на атеросклероза?

Как да разпознаете плаките в кръвоносните съдове и да премахнете опасните прояви на атеросклерозата?

Какви са атеросклеротичните плаки в съдовете? И защо изведнъж се появяват?

Атеросклеротичните плаки са липидни отлагания, тоест мазнини. Има много теории за развитието на атеросклероза, но защо това започва да се случва, не е напълно изяснено. Установено е, че наследствеността играе важна роля в развитието на болестта. По правило при пациенти, които страдат от атеросклероза, роднините са били болни или умрели от нейните усложнения: инсулт, инфаркт и др.

Никой не оспорва излишъка от животински мазнини в храната като основен провокиращ фактор за развитието на атеросклеротични плаки. Негативните ефекти от тютюнопушенето също са доказани. Повече от 90% от пациентите са пушачи с опит.

Придържането към здравословна диета обаче не дава 100% гаранция, че болестта няма да се появи. Има интересни проучвания, които показват, че чрез различни хормонални манипулации е възможно да се предизвика развитието на значителна атеросклероза при тревопасните, които не са изяли нито един грам животински мазнини в живота си. Така че има много теории по тази тема, но никоя от тях не дава изчерпателен отговор на въпроса за причините за атеросклерозата.

Как се появява калций в плаките?

При патологични промени в съдовата стена, когато нейното хранене е нарушено, първо се появява фиброза, - образуване на съединителна тъкан - и след това калцификация, тоест отлагане на калций в тази зона. Това е последният етап от развитието на плаката, когато тя става твърда и стабилна. Преди това плаката има по-мека структура, нейните части могат да се откъснат, „да отлетят" с кръвния поток и да запушат по-малки кръвоносни съдове.

Статините обикновено се предписват при атеросклероза

Имаше обаче информация, че те могат да доведат до развитие на рак.

Да, статините имат странични ефекти. Най-известната е дисфункция на черния дроб. Следователно, тези лекарства се използват под лабораторен контрол на чернодробната функция. В случай на очевидни промени в него, дозировката се намалява или статините се отменят.

Какви са симптомите на атеросклерозата?

Ако кръвоносните съдове на сърцето са засегнати от плаки, тогава пациентът може да почувства свиваща болка в гърдите по време на физическо натоварване, усещане за липса на въздух.

Капките Артеровитал са най-доброто естествено средство за прочистване на кръвоносните съдове от натрупаните холестеролни плаки. Поръчайте ТУК

В този случай е необходимо да се свържете с кардиолог, който ще предпише допълнителни изследвания: електрокардиограма, ехокардиография на сърцето, ако е необходимо - коронарна ангиография, тоест изследване на съдовете, които хранят сърцето. И ако диагнозата се потвърди (понякога болката в гърдите провокира интеркостална невралгия, заболяване на гръбначния стълб), пациентът ще бъде насочен към съдов хирург.

Ако съдовете, доставящи кръв на мозъка, са засегнати от атеросклероза, симптомите са по-малко специфични. Това могат да бъдат незначителни нарушения в вниманието, паметта, зрението, нестабилност на походката, замаяност или краткосрочна загуба на съзнание. Всичко това може да бъде причина да се подозира, че нещо не е наред и да се извърши ултразвуково изследване на съдовете на шията. И ако в допълнение пациентът е пушач с опит, той е на повече от 60 години, има ангина пекторис, изпитва болка в сърцето или вече е претърпял инфаркт, тогава има всички причини да се изследват съдовете на шията. За съжаление в 80% от случаите човек научава, че след инсулта има плака в каротидната артерия.

Ако плаките запушат съдовете на краката, тогава човекът започва да усеща болка в краката при ходене. Разстоянието, което може да измине, непрекъснато се свива. Отначало това може да е километър, после - 500 метра, после - само 200 ... Тогава той е принуден да спре от болка в крака и едва след като стои 10-15 минути, може да продължи пътя си. Това е напълно ясен симптом, което показва необходимостта от извършване на ултразвуково изследване на артериите на крайниците.

Ако човек пренебрегне тези симптоми и издържи болката, тогава гангрената на крайниците може да се превърне в резултат, когато единственият изход е ампутацията.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020