0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да разпознаем атеросклерозата: aтипични симптоми


Как да разпознаем атеросклерозата: aтипични симптоми

Можем ли да разпознаем атеросклерозата и нейните атипични прояви , в допълнение към типичните симптоми (главоболие, високо кръвно налягане и неправилен сърдечен ритъм)?

Често появата на отлагания на холестерол в кръвоносните съдове се забелязва още на 20-годишна възраст, а на 35-40-годишна възраст вече започва да се усеща. Сред всички сърдечно-съдови заболявания смъртността от инсулти и инфаркти поради атеросклероза представлява около 80%.

Атипични симптоми на атеросклерозата

  • Студени ръце
  • Ранно посивяване на косата
  • Прекомерно изпотяване
  • Безсъние
  • Дрезгав глас
  • Болка в гърба
  • Проблеми с паметта
  • Мастни отлагания в областта на кръста
  • "Тежки" крака
  • Диария или запек

Студени ръце

Постоянно студени ръце (дори при топло време); тежест, когато ръцете са спуснати надолу; спазми, както и усещане за сърбеж по кожата са признаци на нарушения на кръвообращението, включително тези, провокирани от липидни плаки.

Ранно посивяване на косата

Появата на първата побеляла коса преди 40-годишна възраст също е причина да се консултирате с кардиолог. С влошаването на кръвообращението се нарушава синтеза на протеина меланин, който е отговорен за оцветяването на косата и кожата. Недостигът му води до ранно посивяване на косата и изсветляване на кожата.

АРТЕРОВИТАЛ са билкови капки, които предотвратяват появата на атеросклероза. Те прочистват артериите и съдовете в тялото от натрупването на холестеролни плаки

Прекомерно изпотяване

Атеросклерозата може да провокира хормонални и ендокринни нарушения, които често се забелязват заради прекомерната активност на потните жлези без видима причина (в спокойно състояние, при комфортна температура) и неприятна миризма.

Безсъние

При запушване на съдовете на главата и шията, които хранят централната нервна система, често хората страдат от безсънието или внезапни събуждания през нощта. Умората сутрин (с достатъчно сън (7-8 часа), промени в настроението, раздразнителност) също трябва да алармира за проблеми с кръвоносните съдове.

Дрезгав глас

Последицата от атеросклерозата може да бъде разширяването на аортната дъга. Поради това се появява дрезгав глас или лека пресипналост на гласа. Също така, наличието на отлагания на холестерол в тази област ще издаде и световъртеж с рязка промяна в позицията на тялото или главата.

Болка в гърба

Поради атеросклероза на съдовете, които осигуряват кръвоснабдяване на вътрешните органи, проходимостта на бъбречните артерии намалява: появява се болка в лумбалната област, след това остри краткотрайни болки в кръста и в гърба, и в крайна сметка се развива бъбречна недостатъчност.

Проблеми с паметта

Нарушението на паметта най-често се причинява от нарушение на кръвообращението в мозъка. При стесняване на лумена на аортата се наблюдава намаляване на притока на кръв към всички части на мозъка, поради което освен забрава може да има и слухови увреждания, умора и краткосрочни нарушения в координацията на движенията.

Мазнини в областта на кръста

Допълнителните сантиметри в кръста, които не могат да бъдат отстранени чрез диети и физическа активност, означават нарушение в хормоналната система, по-специално инсулинова резистентност. Това нарушава метаболизма, по-специално на холестерола. В резултат на това холестеролът започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове и води до тяхното запушване.

"Тежки" крака

Стесняването на лумена на кръвоносните съдове поради отлагането на плака често се случва в краката, което пречи на нормалния приток на кръв към тях. В резултат на това тъканите получават по-малко хранителни вещества и кислород, появява се и усещане за тежест, умора и подуване.

Диария или запек

В резултат на блокиране на лумена от отлагането на холестерола в коремната аорта се нарушава кръвообращението в червата. Последицата е нарушение в работата на мускулите му и последващи нарушения или запек.

Тялото може самостоятелно да произвежда излишен холестерол с ниска плътност, който е отговорен за развитието на атеросклероза. С тенденция към заболяване, както се доказва от случаи на атеросклероза в семейството, е необходимо всяка година да се прави липидограма (кръвен тест) и ултразвуково сканиране на шийните съдове (именно там холестеролните отлагания се виждат за първи път).

Ако се открият проблеми, лекарят ще предпише лекарства за понижаване на нивата на холестерола, подобряване на еластичността на стените на кръвоносните съдове и притока на кръв. При повишено ниво на холестерол трябва постоянно да се придържате към хипохолестеролна диета: откажете се от сметаната, заквасената сметана и сирена, свинско и агнешко, пържена риба и рибен хайвер, кифли, бисквитки, шоколад и всякакви видове сладки.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020