0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как са свързани атеросклерозата и холестерола?


Процесът на отлагане на холестерол в стената на големите и средни артерии се нарича атеросклероза

Получените плаки водят до ограничаване притока на кръв към вътрешните органи, крайници и мозък. Заболяванията, които се появяват като следствие от този процес (инфаркт, инсулт, аневризма на аортата, гангрена) водят до сериозни последици за здравето. Инвалидността и смъртта от усложнения при атеросклероза заемат водещо място сред всички други причини за смърт.

Взаимодействие на атеросклерозата и холестерола

Увреждането на артериалните съдове възниква поради нарушен метаболизъм на мазнините в организма. Съотношението между холестероловите транспортни комплекси се променя. Те могат да бъдат с висока и ниска плътност. Първите имат повече протеинови молекули и здраво задържат холестерола. Тяхната функция е да пренасят липиди в черния дроб и да изграждат клетъчни мембрани. Този вид мазнини са "добри", тъй като предпазват кръвоносните съдове от увреждане.

Липопротеините с ниска и много ниска плътност са с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на мазнини. Именно тези фракции участват във формирането на атеросклеротични плаки. Микротравмите (например на глюкозните молекули) също могат да допринесат за това. Този етап на образуване на липидното петно е безсимптомен, но може да продължи доста дълго.

Следващият етап, който причинява клинични прояви, е липосклерозата. Влакната растат в области на отлагане на мазна съединителна тъкан. Те не се различават по плътност и могат да се разтворят. Така те се преместват в по-малки съдове, блокирайки движението на кръвта. Това причинява преходни нарушения на кръвния поток под формата на: исхемични мозъчни атаки; периодична клаудикация; болка в орган, който е страдал от липса на кръв (исхемия).

Впоследствие, холестеролната плака става гъста и се втвърдява поради калцификация. Ако расте и покрива лумена на артерията, тогава в тази област възниква инфаркт, исхемичен инсулт, както и гангрена на крайниците.

Поражението, което холестеролът нанася на артериите не се признава от всички учени. Има хипотези за имунната, хормоналната и вирусна природа на атеросклерозата. Някои изследователи са открили връзка между това заболяване и нивото на свободните радикали, нарушение на защитата на вътрешната обвивка на съдовете, хламидиалната инфекция, както и появата на патологично гладки мускулни клетки.

Какво представлява холестеролът при атеросклероза?

Независимо от местоположението на лезията на артериите и причината за атеросклерозата, се използва анализ на липидите в кръвта, за да се диагностицира и да се определят допълнителни тактики на лечение.

Нормален

При здравите хора нивото на холестерола и неговите фракции е взаимосвързано с пола и възрастта. Хората до 50 години имат почти нормални нива на холестерола. И тогава това съотношение се променя поради настъпването на менопаузата при жените. Налице е недостиг на естроген, и това нарушава метаболитните процеси в организма. След навършване на 50 години отлаганията на артериален холестерол могат да бъдат в повече и при двата пола, дори и при правилно хранене.

Превенцията на атеросклерозата трябва да започне много преди човек да е навършил 50 години. Освен правилната диета и спорт, организма има нужда от естествени средства, които да се погрижат за чистотата на артериите.

Билковите капки Артеровитал освен че спомагат за прочистването на артериите от натрупаните вече холестеролни плаки, имат и друго, много полезно действие. те предотвратяват образуването на нови слоеве, и по този начин обогатената с хранителни вещества и кислород кръв може да стигне до всички важни органи и системи в тялото.

Само след тримесечна употреба на капките Артеровитал артериите ще бъдат чисти, сърцето ще работи много по-добре, а рискът от инфаркт и инсулт ще бъде значително намален.

Поръчайте капките Артеровитал СЕГА! Възползвайте се от отстъпката, и вземете три броя Артеровитал за 133 лв. и спестете 18 лв. с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Затова е важно поне веднъж годишно да се подлагате на кръвен тест (липиден профил). Това важи за всички лица, навършили 35 - 40 години, независимо от симптомите.

Физиологични стойности:

- висока плътност - не по-малко от 1,02 - 1,54 mmol/l;
- ниска плътност - не по-висока от 3.3 mmol/l;
- много ниска (триглицериди) - 1,65 mmol/L.

Границите на нормата на холестерола могат по-точно да се определят от специални таблици, но като се вземе предвид методологията на всяка лаборатория, те могат да се различават леко. Затова се препоръчва да се извършват многократни тестове в една и съща лаборатория.

Ниво на холестерола, показващо проблем

За да се оцени рискът от развитие на съдови инциденти, като последици от атеросклерозата, се вземат предвид не само повишаването на холестерола в кръвта, но и степента на този процес, както и съдържанието на „лошата" част от него.

Липопротеините с ниска плътност се увеличават в следните диапазони:

- гранични индикатори - до 4 mmol / l;
- високи - до 5 mmol / l;
- опасни - над 5 mmol / l.

Причините за растежа на атерогенните фракции могат да бъдат нарушение на абсорбцията на холестерола и чревната му абсорбция. Случва се когато е налице възпаление на жлъчните пътища, болен черен дроб, запушване с камък от жлъчния канал. Недостиг на липаза, която разгражда мазнините от храната се отбелязва при остър панкреатит и рак на панкреаса. Преходът на холестерола в тъканите страда от бъбречни заболявания. Обменът на липиди се забавя при злоупотреба с алкохол, недостатъчно производство на инсулин или слаба реакция към него при диабет, както и при липса на синтез на хормони на щитовидната жлеза.

Атеросклеротичните плаки, които се появяват по стените на кръвоносните съдове, се състоят не само от холестерол и други мазнини - те съдържат имунни клетки, неутрофили и макрофаги.

Както знаете, една от основните задачи на макрофагите е усвояването на най-различни клетъчни отломки: мъртви клетки, фрагменти от мембрани, протеинови агрегати, излишни липиди. Въпреки това, когато макрофагите се опитват да избавят съдовете от излишните липиди, могат да възникнат проблеми.

Много липопротеини плуват в кръвта ни, тоест липидни комплекси с протеини-носители; от тези липопротеини HDL (липопротеини с висока плътност) и LDL (липопротеини с ниска плътност) са добре известни на всички. LDL понякога се нарича "лош" холестерол, тъй като колкото повече са, толкова по-висок е рискът от атеросклероза. Обикновено LDL просто носи липидите, които са необходими за различни текущи клетъчни процеси. Заплахата от атеросклероза възниква, когато липопротеините с ниска плътност получават някои химически модификации.

arteria_1.jpg

Макрофагите в стените на кръвоносните съдове абсорбират излишък от липопротеини, но поради модификации не могат да ги усвоят. Поради излишък от липиди имунните клетки стават по-малко подвижни. Tе започват да секретират възпалителни сигнали и в крайна сметка умират. В резултат на това болните регенерирани макрофаги, които не се справят с работата си, провокират възпаление и натрупване на съединителна тъкан, също се добавят към атеросклеротичната плака, която се състои от холестерол, протеини на съединителната тъкан, калций и др.

Фактът, че възпалителната реакция (натрупването на холестерол) и атеросклерозата са тясно свързани, се коментира от сравнително дълго време, но нещо в тяхната връзка остава неясно. По-специално, все още не се знае как точно се получават така наречените "клетки от пяна" от макрофагите. Част от отговора на този въпрос се предоставя от изследвания на служители на Научноизследователския институт по обща патология и патофизиология, Научноизследователския институт по физикална и химическа медицина на Роздрав, компанията Biosoft и техни колеги от други изследователски центрове в Русия, САЩ, Германия и Япония.

Очевидно е, че в клетките от пяна някои гени трябва да работят по различен начин, отколкото в макрофагите. В експериментите модифицираните липопротеини се подават на имунните клетки, поради което холестеролът се натрупва в макрофагите. В отговор на такива атерогенни липопротеини, активността на десет гена се променя в клетките - обаче никой от тях не участва в метаболизма на холестерола.

От друга страна, седем от десет гена са пряко свързани с натрупването на холестерол. С други думи, „лошите" липопротеини включват първо възпаление в имунните клетки, а след това имунните клетки започват да натрупват липиди в себе си. От всичко това се развиват не особено полезни за здравето атеросклеротични процеси.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2019

Content
LivedaMed2000