0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как са свързани атеросклерозата и високото кръвно налягане?


Според статистиката в България всеки пети човек страда от артериална хипертония, а след 50-годишна възраст - всеки втори човек

На кого са строго необходими лекарства за понижаване на кръвното налягане и в какви случаи може да се свали кръвното и без тях?

Общоприето е, че високото кръвно налягане винаги се усеща - главоболие, шум в ушите, тежест в задната част на главата. Въпреки това, често дори издигайки се до критични стойности, то може да не се проявява по никакъв начин. Освен това, има хора, които се чувстват добре (или, както се казва, "енергично") точно в онези моменти, когато кръвното налягане се повишава. Лекарите никога не се уморяват да повтарят, че подобна енергичност може да бъде изключително опасна.

Хипертоничната криза е изпълнена с опасни усложнения, които могат да доведат до увреждане или смърт.

АРТЕРОВИТАЛ са билкови капки, които предотвратяват появата на атеросклероза. Те прочистват артериите и съдовете в тялото от натрупването на холестеролни плаки

Друг проблем е, че хората с хипертония, които редовно използват апарат за измерване, смятат кръвното си налягане за нормално. Но какво наистина се счита за норма?

Съвсем до скоро за човек с кръвно налягане 140/70 се казваше, че няма проблем. Според съвременните идеи налягането 120/80 се счита за нормално. От 120/80 до 130/80 - увеличен. Налягане от 130/80 до 139/89 - това вече е хипертония от първа степен, която трябва да се лекува.

Но какво да правим в тези случаи, когато налягането не просто скача, а изглежда танцува около нормалните стойности - или пада малко под нормалното ниво, или се повишава малко по-високо? Да се ​​лекувам или не? Лекарите смятат, че с началния етап на артериалната терапия следващите мерки дават добър ефект.

Диета

Основата на диетата за "начинаеща хипертония" - зеленчуци, плодове и зърнени храни. Допускат се нискокалорични млечни продукти, риба, постно месо (за предпочитане телешко). Несмилаемите, осолени, пържени, пушени, консервирани храни, които усложняват хода на хипертонията, трябва да бъдат изключени.

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ ще изчистят артериите и по този начин ще предотвратят появата на атеросклероза и усложненията, а именно - разширени вени, сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт.

ateroskleroza plaka holesterol.jpg

Важен момент - необходимо е да се контролира приема на сол, която задържа течност в тялото, като по този начин повишава кръвното налягане. Доказано е, че намаляването на приема на сол до 5 грама на ден (пълна чаена лъжичка сол е 7 грама) намалява налягането с около 10 mmHg. Това е сравнимо с ефекта от приемането на антихипертензивни лекарства.

Физическа активност

Същият ефект (понижаване на кръвното налягане с 10 mmHg) дава и редовната физическа активност. Бягането, плуването, танците са най-добрите за целта. С такива упражнения кръвта се насища с кислород и състоянието се подобрява.

Здравословен сън

7-8 часа е минимумът от нощна почивка, през която сърцето може да се възстанови. Често повтарящите се безсънни нощи са пряк път към персистираща хипертония.

Спокойствие

Има няколко теории относно това, което задейства артериалната хипертония. Повечето лекари са склонни да мислят, че хроничният стрес е в основата на това заболяване. И най-добрият ефект в началните етапи дава такива методи за справяне с него като психотерапия, медитация и т.н.

Време

Имайте предвид, че пролетните капризи на времето удрят силно и най-вече по главата. В смисъл, че метеозависимите хора, хипер- и хипотоници, когато времето рязко се променя, се чувстват слаби, страдат от главоболие, заедно с атмосферното кръвно налягане. Особено е трудно за тези, които са предразположени към високо кръвно налягане. В допълнение, още по-голямо увеличение е особено опасно: натоварването на съдовете се увеличава, рискът от инсулт се увеличава. Възможно е да се нормализира налягането не само с помощта на таблетки, но и да се спазва специална диета, която понижава кръвното налягане. Освен това има продукти, например глог, черна ряпа, червено боровинка, калина, червени боровинки и други червени кисели плодове, които помагат за понижаване на кръвното налягане доста бързо.

Атеросклероза

Ако в допълнение към периодично повишаване на налягането човек има атеросклероза (хронично заболяване на артериите, придружено от отлагане на холестерол върху вътрешната лигавица на съдовете), пациентът и неговият лекар дори не трябва да приемат лекарството за хипертония. В такива случаи се изисква строго лечение с лекарства.

Фактът, че атеросклерозата и хипертонията са свързани помежду си, отбеляза А. Л. Мясников , чието име днес носи името Институтът по клинична кардиология. През 1965 г. лекарят заключава, че „има единично заболяване, което се проявява в някои случаи като клиничен и анатомичен синдром на хипертония, в други като клиничен и анатомичен синдром на атеросклероза и по-често в един и друг болезнен процес едновременно". Общоприето е, че първата проява на атеросклерозата е повишаване на холестерола в кръвта. Всъщност има още едно, много по-фино изследване, което може да диагностицира атеросклерозата дори при онези пациенти, чиито анализи не показват нищо тревожно. Това е измерване на дебелината на интима-медия комплекс (ИМК).

Медията е средната обвивка, а интимата е вътрешната страна на съдовете, дебелината на която е основният показател за възрастта на съдовете и артериите. Неслучайно лекарите смятат, че това е основният маркер на стареенето, защото колкото по-тесен е луменът в съдовете, толкова по-лошо е кръвоснабдяването на организма.
Именно във вътрешната и средната обвивка настъпват първите промени (удебеляване), причинени от хипертония и атеросклероза.

Експертите на Европейското кардиологично дружество смятат, че дебелината не трябва да надвишава 0,9 мм. Увеличаване на дебелината на плаката само 0,1 mm значително увеличава риска от инфаркт с 15%, а рискът от инсулт с 18%.

АРТЕРОВИТАЛ е естествен, натурален продукт, произведен от висококачествени, специално подбрани билки. Билковата композиция на препарата ефективно премахва натрупаните холестеролни плаки в кръвоносните съдове

Дебелината на тези мембрани се измерва чрез ултразвук в каротидните артерии (те са възможно най-близо и поради това удобни за измерване). Лекарите смятат, че ако каротидните артерии са удебелени, тогава и останалите са удебелени, нищо че те няма как да бъдат измерени.

Ако изследването показа увеличаване на дебелината, човекът автоматично става пациент на избран от него или препоръчан кардиолог и трябва да приема лекарствата, които са му изписали, почти до живот. В противен случай опасните усложнения са неизбежни.

Източник: kp.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000