0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Съдови заболявания на кръвоносната система: всичко, което трябва да знаете


Съдови заболявания на кръвоносната система: всичко, което трябва да знаете

За предотвратяване на съдовите заболявания използвайте капките Артеровитал

Почти половината от всички смъртни случаи в развитите страни са свързани с такова съдово заболяване, каквото е атеросклерозата. При атеросклероза мека маса от мастни вещества, в частност холестерол, се натрупва по вътрешните стени на артериите. С течение на времето тази мека маса се втвърдява.

Атеросклероза

Холестеролните плаки (така наречените отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове) започват да стесняват вътрешното пространство на кръвоносните съдове, като по този начин предотвратяват притока на кръв. В допълнение, плаката често образува повърхност, която може да инициира образуването на съсирек, увеличавайки риска от развитие на още кръвни съсиреци или емболии, причинявайки намаляване на кръвоснабдяването на тъкани или органи (исхемия) или смърт на тъканите (некроза).

ateroskleroz.jpg

В стените на артериите, засегнати от атеросклероза, се появяват и дегенеративни процеси, и с течение на времето съдовете губят своята еластичност и се втвърдяват. На този етап от заболяването атеросклероза съществува риск от разрушаване на съда под натиска на кръвното налягане.

Аневризма

Ако атеросклерозата силно е отслабила стената на артерията, под натиск тя може да набъбне, което причинява друго опасно състояние, наречено аневризма. Аневризмите са склонни да нарастват. Ако получената издутина се развие върху средния слой на артериалната стена, това се нарича аортната дисекация.

Аневризма може да се появи и в резултат на травма, високо кръвно налягане (хипертония), инфекция, наследствени заболявания като синдром на Марфан или вродени дефекти на кръвоносните съдове. Най-често аневризма се развива в следните основни кръвоносни съдове:

  • аневризма на гръдната аорта
  • аневризма на коремната аорта
  • артериален кръг на мозъка (кръгът на Уилис).

Аортната дисекация е остро състояние, което възниква внезапно. То е потенциално опасно за живота на пациента. Дисекацията на аортата представлява разкъсване на интималната обвивка.

Редовният прием на капките Артеровитал ще гарантира прочистването на артерии, аорти и вени. Това ще предотврати такива усложнения, като аневризма, дисекацията на аортата, флебит, тромбофлебит и разширени вени.

Доброто състояние на артериите е гаранция за предотвратяването на редица животозастрашаващи състояния. А за да бъдат в добро състояние, артериите трябва да се прочистват. За това най-добре се грижат капките Артеровитал - впечатляваща билкова комбинация, която осигурява здраве на сърцето и дълъг живот.

Обадете се СЕГА и поръчайте АРТЕРОВИТАЛ! 

Позвънете на : 02 850 21 76 или 0887 599 268

Флебит

Възпалението на вена или флебит е сравнително често срещано състояние. То може да възникне поради нараняване, инфекция, след операция или да се появи без видима причина.

Тромбофлебит

Ако възпалението е ограничено до повърхностни вени, например големи или малки подкожни вени, кръвотокът може да бъде пренасочен през други кръвоносни съдове. Но ако се появи в дълбока вена, каквито са тибиалните, перонеалните, поплитеалните или бедрените вени, последствията могат да бъдат много сериозни, особено ако в кръвта има кръвни съсиреци и холестеролни плаки, които пречат на нормалната циркулация. В този случай възниква състояние, наречено тромбофлебит.

Белодробна емболия

В описания по-горе случай съществува риск кръвен съсирек, който се намира в дълбока вена, да излезе, да премине през кръвообращението през сърцето и да се забие в белодробната артериална система. В този случай възниква състояние, наречено белодробна емболия.

Разширени вени

Разширените вени са ненормални и нередовни дилатации (разширения) в повърхностните вени, особено в краката. Това съдово заболяване обикновено се свързва с продължително повишаване на обратното налягане в засегнатите съдове под въздействието на гравитацията. Например, това се случва, когато човек стои дълго време прав. Поставянето на крак връз крак или седене на стол по такъв начин, че края на стола да прищипва поплитеалната област (бедрената артерия), това нарушава венозния кръвен поток и утежнява състоянието на разширените вени.

Повишеното обратно венозно налягане разтяга вените и увеличава диаметъра им. Тъй като размерът на клапите в тези съдове не се променя, те скоро губят способността да блокират обратния поток на кръвта, и кръвта има тенденция да се натрупва в уголемените участъци.

Увеличаването на венозното налягане е съпроводено и с повишаване на налягането във венулите (много малки, направо микроскопични кръвоносни съдове) и капилярите, доставящи кръв на вените. Следователно тъканите в засегнатите области са склонни да станат подути и болезнени.

Наследствеността, бременността, затлъстяването и това, че често сте в изправено положение за дълъг период от време, увеличава риска от развитие на разширени вени. Поставянето на краката в легнало положение над нивото на сърцето може да облекчи дискомфорта, който възниква сутрин в области, засегнати от варикозата (другото име на разширените вени). Може да се наложи интравенозно приложение на вещество (склерозиращ агент), което да доведе до пълно локално унищожаване на ендотела на съдовата стена или хирургично отстраняване на засегнатите вени.

ЕТАПИ НА АТЕРОСКЛЕРОЗА

Различните заболявания, които атеросклерозата причинява, се появяват и в различните етапи, в които това заболяване се развива. Нека разберем какви са те.

Въпреки че биологичният процес все още не е напълно изяснен, учените са описали три различни етапа на атеросклероза, което води до постепенното запушване на артериите.

Атеросклероза етап 1 - мастна лента

Началният етап на развитие на атеросклерозата може да e започнал още по време детството. Първите признаци на това заболяване се откриват при деца от 10 до 14 години. На тази възраст, по основните артерии, като аортата и каротидната артерия, вече могат да се наблюдават жълто оцветени "мастни ленти". Те се състоят от клетки на гладката мускулатура, пълни с холестерол и макрофаги (тип клетки на имунната система - „клетки-чистачки", които отстраняват вредните вещества от тялото, като излишък от холестеролни частици в кръвта, бактерии и токсични вещества). Мастната лента не причинява никакви симптоми, но с течение на времето това може да се развие в по-напреднала форма на атеросклероза, наречена „фиброзна плака".

Атеросклероза етап 2 - фиброзна плака

На този етап на атеросклероза вече се наблюдават фиброзни плаки по вътрешните стени на големите кръвоносни съдове. Те се състоят от голям брой гладки мускулни клетки, макрофаги и лимфоцити (вид бели кръвни клетки, които обикновено реагират на инфекция или увреждане). Всички тези клетки са пълни с холестерол. Докато фиброзната плака расте, тя започва да стърчи над вътрешната повърхност на артерията, което частично блокира притока на кръв.

Атеросклероза етап 3 - сериозно нарушение

Последният стадий на атеросклерозата е, когато плаката се отлепи. Тази празнина провокира бурна реакция на съсирване на кръвта, подобна на тази, която се получава при порязване. Комбинацията от фиброзна плака и кръвен съсирек (тромб) - това вече е сериозно животозастрашаващо състояние.

Какво прави атеросклерозата с артериите ви?

Стесняване на артериите

Когато фиброзната плака стане достатъчно голяма, тя започва да стеснява лумена (пространството около вътрешните стени на артерията) на артерията. Процесът на стесняване на лумена на артериите е много бавен - в продължение на много години. С течение на времето плаките могат да нараснат до такава степен, че някои органи и части от тялото ви могат да започнат да страдат от липса на кислород - състояние, наречено исхемия. Когато фиброзната плака в коронарните артерии кара сърдечния мускул да страда от липса на кислород, може да почувствате болка в гърдите (стенокардия).

Скованост на артериите

Когато върху вътрешните стени на артериите се образуват твърди плаки, това може да ограничи способността им да се разширяват. Разширяването на артериите може да е необходимо на тялото, за да се увеличи обема на изпомпваната кръв, например, когато сте физически активни. Поради сковаността на вашите коронарни артерии, това също може да причини болка в гърдите по време на физическо натоварване.

Блокиране на артерии

Когато върху плаката се появи пукнатина или разкъсване, там започва да се образува кръвен съсирек, който може напълно да блокира притока на кръв в артерията. Такова рязко спиране на кръвоснабдяването причинява липса на кислород или по друг начин реалната смърт на тъканта на сърдечния мускул (сърдечен удар), което може да причини увреждане на тъканите или органите, които обикновено се снабдяват с кръв от тази артерия. При пушачите или хората с висок холестерол рискът от разкъсване на холестеролната плака, причинявайки инфаркт, инсулт или внезапна смърт, значително се увеличава.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020