0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Всичко, което трябва да знаете за дълбоката венозна тромбоза


Тромбоза на дълбоките вени (дълбок тромбофлебит) е сериозно състояние, което възниква, когато кръвен съсирек се образува във вена, разположена дълбоко в тялото ви

Кръвният съсирек е буца кръв, която е плътна и има обем.

Кръвните съсиреци в дълбоките вени обикновено се образуват в бедрото или подбедрицата, но те могат да се развият и в други области на тялото. Други имена, свързани с това състояние, могат да включват тромбоемболия, посттромботичен синдром и постфлебитен синдром.

Симптомите на дълбоката венозна тромбоза се появяват само при около половината от хората, които имат това състояние. Общите симптоми включват:

- подуване в крака, глезена или стъпалото, обикновено от едната страна;
- схващаща болка в засегнатия крак, която обикновено започва от прасеца;
- силна, необяснима болка в крака и глезена;
- кожата на засегнатата зона се усеща по-топла от кожата в околните зони;
- кожата над засегнатата област става бледа или има червеникав или синкав цвят.

Хората с дълбока венозна тромбоза на горните крайници или кръвен съсирек в ръката също може да не забележат повечето симптоми. Ако това се случи, има някои общи усещания, които включват:

- болка в шията;
- болка в рамото;
- подуване в ръката или китката;
- синьо оцветяване на кожата;
- болка, която се движи от ръката към предмишницата;
- слабост на ръката;

Повечето пациенти може да не открият, че имат тромбоза на дълбоките вени, докато не са преминали спешно лечение за белодробна емболия (кръвен съсирек в белия дроб).

Белодробна емболия може да се случи, когато съсирек се е преместил от ръката или крака в белия дроб. Когато артерията в белия дроб се блокира, това е животозастрашаващо състояние и изисква спешна помощ.

За да не се стига до усложнения при лечението на сериозни заболявания, като тромбоза на дълбоките вени (дълбок тромбофлебит) трябва да започнете навременна превенция. Превенцията, освен физически упражнения, които да се извършват поне три пъти в седмица, включва и прием на билково средство, което се грижи както за доброто състояние на артериите и вените (и всички кръвоносни съдове, като цяло), така и за разреждането на кръвта.

Това билково средство се казва АРТЕРОВИТАЛ.Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ трябва да се ползват от абсолютно всички, които са навършили 45 години, без значение дали имат заболяване или не. Ефикасната комбинация на билките ще се допринесе за предотвратяването не само на разширени вени, но и на такива опасни състояния, като инфаркт, инсулт и една от основните причини за тях - атеросклероза.

Дълбок тромбофлебит - причини

Дълбок тромбофлебит се причинява от кръвен съсирек. Съсирекът блокира вена, предотвратявайки правилната циркулация на кръвта в тялото. Съсирването може да възникне по няколко причини. Те включват:

Травма. Увреждането на стената на кръвоносния съд може да стеснява или блокира притока на кръв. В резултат на това е възможно да се образува кръвен съсирек.

Хирургия. По време на операция кръвоносните съдове могат да бъдат повредени, което може да доведе до развитие на кръвен съсирек. Почивката на легло с малко или ограничено движение след операция също може да увеличи риска от развитие на кръвен съсирек.

Капките АРТЕРОВИТАЛ ще почистят артериите от натрупаната плака, която е там заради високите нива на холестерола. Освен това, АРТЕРОВИТАЛ цялостно ще подобри работата на сърцето

Намалена подвижност или обездвижване. Когато седите често, кръвта може да се събира в краката, особено в долните части. Ако не можете да се движите за дълги периоди от време, притока на кръв в краката ще се забави. Това може да доведе до развитие на съсирек.

Определени лекарства. Някои лекарства увеличават шансовете кръвта ви да образува съсирек.

Лечение и превенция

Както вече стана ясно, най-доброто лечение на дълбоката венозна тромбоза е превенцията. А най-доброто средство за извършването на тази превенция са билковите капки АРТЕРОВИТАЛ.

Само след прием на три опаковки АРТЕРОВИТАЛ състоянието на артериите ще се подобри. те ще бъдат изчистени от натрупаните холестеролни плаки, и освен това ще станат по-еластични.

Компресионни чорапи

Носенето на компресионни чорапи може да предотврати подуването и може да намали шанса за развитие на съсиреци.

Компресионните чорапи стигат точно под коляното или малко над него. Вашият лекар може да ви препоръча да ги носите всеки ден.

Филтри

Може да се наложи да поставите филтър вътре в голямата коремна вена, наречена вена кава, ако не сте в състояние да ползвате разредители за кръвта. Тази форма на лечение помага да се предотвратят белодробните емболии, като спират навлизането на съсиреци в белите дробове.

aterosclerosis.jpg

Но филтрите имат рискове. Ако останат прекалено дълго, всъщност могат да причинят дълбока венозна тромбоза. Филтрите трябва да се използват за краткосрочен период, докато рискът от тромбоемболия се намали и могат да се използват средства за разреждане на кръвта.

Упражнения

Колкото по-дълго седите, толкова по-голям е рискът от развитие на кръвен съсирек. Ако все пак ви се налага да сте на стол дълго време, или пък да стоите прави, има упражнения, които можете да правите, докато седите, за да поддържате краката си движещи се и да помогнете за циркулацията на кръвта.

Издърпване на коляното

Свийте крака си и вдигнете коляното към гърдите. Прегърнете коляното с ръце за по-голямо разтягане. Задръжте в това положение за няколко секунди, след което направете същото упражнение и с другия крак. Повторете упражнението по десетина пъти с всеки отделен крак.

Крачни помпи

Поставете краката си на пода. Като държите пръстите на краката си на пода, повдигнете петите. Задръжте за няколко секунди, след което спуснете петите.

Вдигнете пръстите на краката от пода, като държите петите на място. Задръжте за няколко секунди, след което спуснете предната част на стъпалото. Повторете няколко пъти.

Кръгове на глезена

Повдигнете двата крака от пода. Начертайте кръгове с пръстите на краката в едната посока за няколко секунди. Първо започнете да чертаете в посока на часовниковата стрелка. Направете пет такива кръга. След това иде ред на кръгове, които са обратно на часовниковата стрелка. Завъртете пет пъти. Починете за минута и направете поне пет повторения във всяка посока.

И още за превенцията на дълбоката венозна тромбоза

Движете се повече

Правете разходки всеки ден, за да подобрите притока на кръв. По-късите, честите разходки са по-добри от една по-дълга разходка.

Дръжте краката или ръцете си повдигнати

Това е особено важно за краката. Кръвта може да се съсири, ако краката ви са на земята през целия ден. Използвайте стол или друга подложка, за да поддържате краката си повдигнати и близо до нивото на бедрата.

Използвайте капките АРТЕРОВИТАЛ. Без значение дали вече имате дълбока венозна тромбоза, или желаете да се предпазите от това състояние, започнете да правите терапия за прочистване на артериите с капките АРТЕРОВИТАЛ. С тяхна помощ ще подобрите притока на кръв до сърцето и мозъка, както и ще спомогнете за обогатяването на тази кръв с повече хранителни вещества и кислород.

Носете компресионни чорапи

Тези специално проектирани чорапи прилягат плътно около краката ви и стават постепенно по-свободни, докато се движат нагоре по крака до коляното.

Компресията спомага за предотвратяване на подуването и увеличава притока на кръв. Компресионните чорапи също се препоръчват при пътуване.

Дълбока венозна тромбоза - рискови фактори

Дълбоката венозна тромбоза се среща най-често при хора над 50-годишна възраст. Но все пак това заболяване може да се случи на всяка възраст. Определени състояния, които променят начина, по който кръвта ви се движи по вените, могат да повишат риска от развитие на съсиреци. Те включват:

- имате нараняване, което уврежда вените, като фрактура на костта;
- наднормено тегло, което оказва по-голям натиск върху вените на краката и таза;
- налице е семейна история на дълбока венозна тромбоза;
- често се налага да ви слагат венозни източници;
- приемане на противозачатъчни хапчета или преминаване на хормонална терапия;
- тютюнопушене (особено ако пушите над една кутия цигари на ден);
- оставате седнали дълго време, докато сте в кола или в самолет, особено ако вече имате поне още един рисков фактор.

Някои състояния могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Те включват наследствени нарушения на кръвосъсирването, особено когато имате поне още един рисков фактор. Ракът и възпалителното заболяване на червата също могат да увеличат риска от развитие на кръвен съсирек.

Сърдечна недостатъчност, състояние, което затруднява сърцето ви да изпомпва кръв, също води до повишен риск от образуване на съсиреци.

Дълбоката венозна тромбоза е основен риск, свързан с операциите. Това е особено вярно, ако имате операция на долните крайници, като операция за смяна на ставите.

Множество фактори могат да увеличат риска от развитие на кръвен съсирек. Научаването на повече за всеки един от тях може да ви помогне да вземете навреме предпазни мерки.

Източник: www.healthline.com


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2020

Content
LivedaMed2000