0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да различим паническа атака от инфаркт?


Паническа атака или инфаркт? Тази статия ще ви помогне да разберете каква е разликата и да сте подготвени за неочакваното

Под термина „инфаркт" по-долу в текста ще говорим за всяко едно от тези явления: инфаркт на миокарда, стенокардия, сърдечна недостатъчност, остър коронарен синдром. За нашата тема разликата между тези понятия няма кой знае какво значение, но все пак е добре да се знае.

Причина за сърдечен удар

Сърдечен удар се случва в случаите, когато един от съдовете, разположени на повърхността на сърцето, е „запушен" от кръвен съсирек, или холестеролна плака, или комбинация от тях. Всяко заболяване, което причинява стесняване на артериите, които захранват сърцето, води до такова „запушване" (възниква атеросклероза на коронарната артерия).

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ спомагат за разлагане на холестеролните отлагания по стените на артериите и другите кръвоносни съдове

Последствията

В резултат на това запушване част от сърдечния мускул (който се захранва от повредения съд или артерия) престава да получава кислород и хранителни вещества. Оставена без кислород, тази част от сърдечния мускул започва да умира.

По принцип тази ситуация е обратима и ако човек бъде отведен навреме в болница (кардиопулмонална реанимация или сърдечна хирургия), тогава лекарите могат да отстранят кръвния съсирек и холестеролната плака и кръвта отново ще започне да тече през този съд към засегнатото място. А съдът ще се възстанови изцяло или частично.

Затова основното правило, в случай на инфаркт, е да не губите нито минута, защото ако не бъдете откарани навреме в болница, шансовете за възстановяване са по-малко.

Фактори, провокиращи инфаркт:

  • наследственост;
  • висок лош холестерол в кръвта;
  • тютюнопушене (намалява еластичността на кръвоносните съдове);
  • високо кръвно налягане (хипертония);
  • захарен диабет;
  • липса на упражнения (липса на физическа активност);
  • възраст (над 40 години).

АРТЕРОВИТАЛ е и най-добрата превенция на инсулта и инфаркта, както и активно подпомагат възстановяването от тези неприятни животозастрашаващи състояния.

Как да разберете, че имате сърдечен удар, а не панически пристъп?

1. Естеството на самата болка.

При сърдечен удар

Болката се появява зад гръдната кост, точно в центъра, между гръдните мускули. Или по левия ръб на гръдната кост (т.е. в областта на сърцето).
Болката има компресивен или потискащ характер.

Интензивността на болката е висока - трудно се диша, на човек му е трябват усилия, за да се изправи. Сякаш някой го натиска силно отгоре.

Като изключение: понякога има парене, подобно на стомашен проблем, но по-често - притискаща болка.

Допълнителна функция:

- болката може да се разпространи, от лявата страна към дясната: към ръката, лопатката, рамото, в областта между раменните лопатки, понякога и в долната челюст.

При паническа атака

Болката се локализира в една точка, без съответното облъчване.

Болката е остра или се усеща като пробождане.

Когато натиснете върху възпалената област, болката се усилва или повтаря.

Признаци на паническа атака: ако усещате сърцето като „намушкано", „пронизано", „пулсиращо", „изтръпване и измръзване, като в хладилник", „възникват сърдечни крампи", „буца зад гръдната кост" .

В същото време се усеща и "мравучкане", "компресия","рязко притискане", "напрежение", "задушаване ","парене" в областта на сърцето, както и в левият хипохондриум, горната част на корема. Или, обратно - някои пациенти съобщават за „празнота" в гърдите.

2. Как възниква и се променя болката?

При сърдечен удар

Болката най-често се появява на фона на физическо натоварване или психически стрес.

Има ясна, задължителна и постоянна връзка с физическата активност. При сърдечен удар сърцето не може да се справи с нормалния кръвен поток. Съответно, всяко намаляване (или увеличение) на физическата активност влияе върху естеството на болката. В състояние на покой не се усеща, при движение болката се увеличава.

chestpain.jpg

Само след тримесечна употреба на капките АРТЕРОВИТАЛ ще се освободите от неприятното главоболие, което е причинено от високото кръвно налягане, както и от постоянния световъртеж.

При сърдечен удар настъпва слабост, човек се опитва да не се движи, той лежи или седи.

При паническа атака

Болката възниква поради бърз или засилен пулс. Всъщност, паническата атака е уплаха, атака на страх, която активира работата на сърцето.
Възниква в ситуации, които са плашещи за човека. Няма строга зависимост от физическата активност и физическия стрес.

При паническа атака възниква двигателна и емоционална възбуда, човек се стреми да избяга на безопасно място, за да избегне „заплахата".

Билковите капки СТРЕСОВИТАЛ редуцира паническите атаки, стреса, депресивните разстройства, възстановява съня и здравето на нервната система, като цяло.

Следователно, ако имате силно желание да се движите, за да излезете от плашещата ситуация и болката ви отшумява, това означава, че сте имали паническа атака, а не сърдечен удар.

3. Как преминава болката?

При сърдечен удар

Болката преминава или в покой, или след приемане на нитроглицерин под езика (или нитроспрей).

При паническа атака

Болката отминава, когато човек излезе от плашещата ситуация. Или с течение на времето, когато свикне с онова, което го стресира, и се успокоява.

4. Какво да направите, ако имате сърдечен удар?

В този случай вашата основна и единствена задача е да се обадите на Бърза помощ възможно най-скоро и да отидете в болницата.

Нищо радикално не може да се направи у дома, нищо особено не може да се направи дори и в линейката. Могат да ви спасят само в болница. Всички други действия, които се извършват, докато линейката пътува, практически нямат кой знае какъв ефект върху резултата.

Най-добре е да изчакате линейката да пристигне, като сте изправени. Но не да стоите, а да сте седнали. Или да сте в полуседнало положение. Експериментирайте и намерете удобна позиция за себе си.

Някои хора намират за по-удобно да легнат, но това рядко се случва, тъй като в легнало положение обикновено е по-трудно да се диша.

Докато чакате линейката да пристигне, можете да вземете нитроглицерин под езика (или нитроспрей), ако нямате непоносимост към него.

Строго е забранено да се движите рязко, камо ли да бягате някъде, в случай на истински сърдечен удар. Препоръчва се дори да не стоите на крака, тъй като тази позиция увеличава натоварването на сърцето (много мускули работят през това време).

И не на последно място

Коронарната артериална болест почти винаги причинява забележими промени в сърдечната дейност, които могат да бъдат записани на електрокардиограма. При паник атаки ЕКГ-то разкрива само ускорен пулс.

Следователно, ако сте направили ЕКГ и изследванията не са разкрили никакви заболявания (не само „аномалии", които има всеки човек, а именно болести), тогава можете да сте спокойни за сърцето си.

Източник: kp.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000