0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво да правим при скокове на кръвното налягане? Или как да се предпазим от инсулт и инфаркт!


Какво да правим при скокове на кръвното налягане? Или как да се предпазим от инсулт и инфаркт!

Всеки трети представител на възрастното население страда от хипертония. До 65-годишна възраст всеки втори човек се сблъсква с този проблем

За здравия човек кръвното налягане от 110/70 до 130/80 mmHg се счита за норма.

Диагнозата "хипертония" обикновено се поставя при превишаване на кръвното налягане от 140/90. Симптомите на хипертония са доста разнообразни: замаяност, сънливост, задух, гадене и дори загуба на съзнание. Рязкото повишаване на налягането също така често се свързва с главоболие и по-често се появява в задната част на главата. В моменти на резки скокове на налягането се увеличава рискът от инфаркти и инсулти.

Защо се появяват скоковете на налягане и как да се предотврати развитието на хипертония?

Работа на сърцето

Един от най-важните параметри на сърдечно-съдовата система е кръвното налягане. Понякога хората, страдащи от хипертония, усещат как тя се променя по различен начин. Такива скокове на кръвното налягане възникват поради някаква причина. Да се разберат причините за появата им не е толкова трудно. Работата на сърдечно-съдовата система е пряко зависима от нервите. Има два вида ефекта, които влияят върху работата на сърцето:

- спиращ, забавяне на работата на сърцето. Парасимпатиковата система е отговорна за този вид забавяне. Намаляването на налягането се дължи на вагусния нерв, който излиза от югуларната вена, разположена в основата на черепа;

- стимулиращ, тоест ускоряващ работата на сърцето. Симпатиковата система е отговорна за стимулирането на сърцето. Кръвоносните съдове, засягащи сърцето, са разположени в горната и долната част на шията отстрани на гръбначния стълб, както и в областта на шийния отдел на гръдния кош.

Като начало трябва да се елиминират нарушенията в работата на сърцето. Ако основният мускул работи периодично, тогава скоковете на налягането в повечето случаи се дължат на това.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала в артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква

Внезапно нагоре

Има причини за рязко повишаване на налягането, които се случват на фона на първоначално наличните причини. Те могат условно да бъдат разделени на две групи:

1. Умора на тялото (стрес, преумора, висока чувствителност към промените във времето);

2. Неправилен начин на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и кофеинови напитки).

Причините за скоковете на налягане включват и наранявания (най-честата причина), прием на определени лекарства, проблеми в ендокринната система, бъбреците или надбъбречните жлези.

Първа помощ

Разбира се, на първо място е необходимо да се обадите на Бърза помощ. Докато лекарите пътуват, трябва да легнете на леглото и да се опитате да се отпуснете. Препоръчва се да сложите краката си в гореща вода и след това да направите някои дихателни упражнения. Поемете дъх и след това издишайте задръжте дъха си за 10 секунди и напрегнете малко, за да стимулирате вагусовия нерв. Повторете това упражнение в рамките на поне три минути. Това ще намали сърдечната честота и ще понижи кръвното налягане средно с 20-30 пункта надолу.

Ако се притеснявате, че кръвното налягане е прекалено ниско, изпийте чаша кафе или черен чай със захар: кофеинът помага за увеличаване на сърдечната честота. Съветваме всички любители на чай и кафе да не пият твърде много, защото ако кофеинът редовно навлиза в тялото, вие изхабявате сърцето си.

Ако човек има склонност към редовни спадове на налягането, той трябва да спазва няколко прости правила, за да сведе до минимум последствията. Не трябва да ставате рязко и да правите други движения твърде бързо и прекалено рязко. За да подобрите състоянието, трябва да се опитате да направите контрастен душ. Също така се препоръчва да се разведрите с прости физически упражнения: плуване, колоездене и др. Не забравяйте да се храните навреме, за да не понижите нивата на кръвната захар. В допълнение, трябва да не спазвате диети, а да се храните правилно и здравословно доживот. Хората, предразположени към хипотония, се нуждаят от добра почивка и сън.

Ако има тенденция към увеличаване на налягането, трябва да ограничите съществено употребата на сол. Също така си струва да избягвате стреса.

В рамките на общите правила, които ще ви позволят да държите кръвното налягане под контрол, могат да се разграничат следните препоръки: необходимо е да се нормализира храненето, като се добавят повече зеленчуци и плодове и трябва да се откажете от лошите навици. В идеалния случай е нужно да проветрявате стаята преди лягане.

Ако артериите са чисти, сърцето ще бие нормално. Редовната употреба на капките АРТЕРОВИТАЛ ще предотвати усложенията, които аритмията може да нанесе

Каква е връзката с травмите?

Ако човек по рождение или заради придобита травма има изместване на костите на основата на черепа, шийните прешлени и мускулите на шията са под компенсиращо напрежение. В резултат на това симпатиковия дял на вегетативната нервна система се компресира от околните тъкани и започва да изпраща прекомерно количество импулси към сърцето. Отговорът на сърцето е разбираем: то е принудено да се свива по-често и по-силно. В крайна сметка това води до повишаване на кръвното налягане. Възможно е да се постигне оптималното ниво на сърдечната функция, но за това е необходимо стимулиращите и потискащи ефекти да бъдат балансирани. В случай на нараняване, проблемът със скоковете на кръвното налягане може да се реши с помощта на специалист-остеопат, който ще направи необходимите намествания чрез физотерапевтични упражнения.

Man clutching his chest in pain.jpg

Ако по време на прегледа кардиологът изключи всички други причини за нестабилност на налягането и ви е поставена диагноза "есенциална хипертония", тогава, най-вероятно, причината за повишаването на налягането е тежко нараняване на черепа. В този случай остеопатичното лечение може да доведе до добър резултат и стабилизиране на налягането. Обикновено пациентите успяват напълно да се отърват от хипертонията или да постигнат значително подобрение.

Освен това си струва да се има предвид фактът, че нараняването чрез удар е можело да бъде получено отдавна: преди 20-30-40 години. За да коригирате ситуацията, трябва да възстановите правилното положение на костите и да се отпуснат мускулите.

Превенция на инсулта

Възможно е да се предотврати инсулт, включително и повторен. И ако високото кръвно налягане е само първопричина, истинският виновник за инсултите и инфарктите е атеросклерозата, която е следствие от постоянно високото кръвно налягане. Причина за осем от десет инсулта са атеросклеротичните плаки в каротидната артерия. Когато една такава плака се разпадне, частиците й запушват съдовете - така се случва инсулт.

АРТЕРОВИТАЛ е билково средство, което се препоръчва от специалистите като основно средство за превенция и съпътстващо лечение на всички усложенния, които атеросклерозата предизвиква.

Друго решение на проблема е ранната диагностика. Най-достъпният метод за изследване на кръвоносните съдове е ултразвукът. Такъв преглед разкрива предразположение към инсулт. Ултразвук на каротидните артерии може да се направи в повечето клиники, като основната насока се дава от лекуващия лекар.

Необходимо е да се започне превенция на инсулта веднага, ако имате:

- краткотрайна загуба на реч, ръката или кракът внезапно са отслабнали и след час-два всичко е изчезнало;
- коронарна болест на сърцето;
- холестерол в кръвта над 5 mmol/литър;
- захарен диабет тип 2, артериална хипертония, затлъстяване;
- някой от близките ви роднини е получил инсулт;
- възраст над 50 години.

Честотата на сърдечно-съдовите заболявания през последните години се е увеличила значително. Това се дължи на повишаване на стресовата ситуация, заседнал начин на живот, небалансирана висококалорична диета (с използването на много сол и животински мазнини), както и неспазване на препоръките на лекарите за контрол и корекция на кръвното налягане. Хората са станали по-нервни. Караме се на децата, изисквайки пълно подчинение, налице са и много кавги със семейството и приятелите. Раздразнителността и тревожността причиняват стрес, който става хроничен. Липсата на радост води до негативни реакции. Следва повишаване на кръвното налягане и от там - заболявания на сърдечно-съдовата система. Необходимо е да се върне усещане за удоволствие от живота. Затова четете, разхождайте се, пътувайте. намерете време и начин да се отпуснете, да починете и да релаксирате. Научно доказано е, че добрата почивка възстановява силите най-добре.

Източник: kp.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020