0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

7 съвета гарантиращи дълъг живот на мозъка


Защо и как старее човешкият мозък и какво да правим, за да го предпазим

Преди време се смяташе, че образуването на нови нервни клетки (неврони) в мозъка спира на около 25-годишна възраст. Въпреки това, днес науката знае, че това не е така. Нашият мозък е в състояние да създава нови неврони през целия живот на човека. И слава Богу!

Всъщност, този процес продължава, докато мозъкът ни не започне да се „застоява", тоест докато не е затънал в изпълнението на скучни и рутинни дела.

За да предотвратите това, ви предлагаме 7 добри съвета как да поддържате мозъчната активност през целия си живот на най-високо ниво. Но първо трябва да отговорим на един от най-важните въпроси.

Защо мозъкът често остарява по-бързо от нас?

Преди да пристъпим директно към съветите, струва си да разгледаме по-подробно механизма на стареене на мозъка, за да разберем причините за този процес. Когато кожата остарява, се появяват бръчки. Когато косата остарее, тя става сива, а след това бяла или просто започва да капе.

Но какво се случва, когато мозъкът остарее? Скоростта, с която се обработва информацията, се намалява, което в същото време усложнява прилагането на много познати неща и намалява способността за фокусиране на вниманието. Защо се случва това?

mozak_alkohol.jpg

За дълъг период от време се смяташе, че снабдяването ни с неврони се определя при раждането и след това неизбежно намалява с времето, което води до намаляване на умствените способности. Сега обаче знаем, че това не е основната причина за интелектуалното стареене.

Факт е, че новите неврони все още са в състояние да се образуват в определени мозъчни структури, като например, хипокампуса. Тогава защо мозъкът започва да остарява? Всъщност все още няма категоричен отговор на този въпрос, въпреки че има много версии.

Например, известно е, че превратностите, които сме преживели през нашия живот оставят отрицателен отпечатък върху мозъка. Мозъчни наранявания, съдови увреждания, влиянието на токсични вещества (алкохол, например) - всичко това се натрупва, засягайки функционалността на мозъка.

АРТЕРОВИТАЛ е билков продукт, който прочиства артериите от натрупването на холестеролни плаки. По този начин се улеснява преноса на кръв, която е обогатена с кислород и хранителни вещества.

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ освен, че подпомагат работата на мозъка, поддържайки неговото здраве, намаляват кръвното налягане, премахват главоболието и световъртежа.

И тук можем да направим аналогия с това как при някои хора косата остава гъста до края на живота им, докато при други тя се превръща в редки гъсталаци. Приблизително същото се случва със стареенето на мозъка - той остарява по различен начин при всеки човек.

Една от причините за неравномерното стареене е, че всички ние нямаме еднаква генетика, за да може еднакво да се съпротивляваме на процеса на стареене на мозъка. И въпреки че не можем да повлияем на нашия набор от гени, в състояние сме да спрем стареенето на мозъка. Но как?

Съвет първи: променяйте навиците си

Частично забавяне процеса на стареене на мозъка може да се дължи на явление, наречено пластичност на мозъка. Ако мозъкът се стимулира постоянно, той развива нови връзки между клетките и нервните влакна, образувайки нови мрежи.

Няма трик за стимулиране на мозъка. Всеки е способен на това. Например човек, който през целия си живот е окупирал мозъка си с интелектуални задачи, има много по-малък шанс да развие болестта на Алцхаймер.

Както знаете, болестта на Алцхаймер е патологична форма на стареене на мозъка, която причинява увреждане на паметта, поведенчески разстройства, както и прогресираща деменция. Това заболяване се причинява от анормални отлагания на два протеина, които причиняват увреждане на мозъка.

Капките Артеровитал предотвратяват появата на животозастрашаващи състояния, като инфаркт и инсулт, като прочистват артериите от натрупаните холестеролни плаки

Няма гаранции, че хората, които стимулират мозъчната дейност през целия си живот, няма да имат подобни проблеми в определен момент. Това обаче няма да доведе до намаляване на умствените функции, за разлика от онези, които са позволили на мозъка „да бъде мързелив".

Мозъкът, който постоянно е обект на интелектуална дейност, е в състояние да компенсира уврежданията си поради невероятната си пластичност, която е най-доброто средство срещу стареене.

Ето защо е изключително необходимо (освен това трябва да се прави постоянно и редовно) да "изненадвате" мозъка си, предоставяйки му възможност за независимо възстановяване. За да се прави това постоянно, не е необходимо да се измислят някакви сложни предизвикателства.

Например, понякога можете да миете зъбите си, докато държите четка в лявата ръка (ако сте десняк). Може да изберете други, различни и нови маршрути за разходки. Също така добре е да променяте обичайното си място на масата за вечеря. Не е чак толкова сложно, нали?

Съвет втори: спете достатъчно, спортувайте редовно

Всички добре знаят, че качеството на съня оказва значително влияние върху здравето ни. В крайна сметка, през нощта мозъкът се възстановява активно, токсините и натрупаното нервно напрежение се отстраняват.

Въпреки това, много от нас са в състояние на хроничен стрес, което се проявява във високата активност на така наречените мозъчни вълни. Такъв ритъм е много пагубен за мозъка, който вече не е в състояние да "усвоява" негативните емоции и мисли.

Става все по-трудно да заспим, а самият сън се раздробява, без да предоставя повече възможности за „прочистване" на мозъка. Мозъкът започва да се „задушава" в потока от външна информация и мисли.

Затова трябва да получим достатъчно сън на всяка цена, като избягваме всичко, което би могло да го предотврати! За целта се изисква да настроим биологичния часовник, който до голяма степен регулира производството на мелатонин - хормон на съня, отговорен за здравословния сън.

Билковите капки СТРЕСОВИТАЛ подобряват съня, премахват безпокойството, безсънието и излишното притеснение. СТРЕСОВИТАЛ е предпочитаният билков продукт, който се използва от хора в депресия и страдащи от паник атаки.

За да настроим мозъка си към положителни мисли, трябва да си припомним всички приятни моменти, които сме имали през изминалия ден.

И още, физическата активност, дори много умерена, значително стимулира функционалността на човешкия мозък. Спортът води до кислородно насищане на мозъка, като стимулира образуването на нови неврони.

Като част от спорта се препоръчват силови тренировки, както и упражнения за издръжливост, като плуване в басейн, бягане, колоездене. Освен това изобщо не е необходимо да си поставяте задачата да станете олимпийски шампион!

Най-важното е да се спортува редовно. Между другото, ако говорим за запазване на способностите на мозъка, струва си да се избягват тежките спортове (като бокс, например). Устойчивите наранявания значително увеличават риска от ранна деменция.

Съвет трети: наслаждавайте се на всеки момент от живота

Всяка сутрин правим едни и същи неща. Събуждаме се набързо, вземаме душ, обличаме се, закусваме. Всичко се случва автоматично и мозъкът ни в този момент е зает да „усвоява" натрупаните тревоги от изминалия и да се подготвя за идния ден.

Ние обаче не получаваме никакво удовлетворение от настоящия момент, дори да сме в кръга на най-близките си хора. Дори в такива периоди ние, без да подозираме, сме в напрежение, което само подчертава факта на престоя ни в порочен кръг от стрес и излишни нерви.

В идеалния случай трябва да се научим да ценим всеки момент от живота. Постепенно ние (тоест нашия мозък) ще се научим да не се разсейваме от настоящия момент, получавайки възможност да му се наслаждаваме.

Нарушенията на съня състаряват човешкия мозък. Затова ползвайте билковите капки АРТЕРОВИТАЛ. Подобрявайки състоянието на артериите, като ги освобождава от натрупаните плаки, АРТЕРОВИТАЛ способства за постоянното насищане на мозъка, както и на другите органи и системи, с кислород.

Съвет четвърти: не се преуморявайте

Уморен като кон - чували сте тази приказка, навярно. И някои представители на човешкия род интерпретират това по свой начин - по-добре е да се работи по-малко. Опасността, разбира се, не е в количеството работа, а в прекомерния стрес, който води до преумора.

preumora.jpg

Освен това, няма значение дали вашата дейност е свързана с физическа работа или с интелектуална дейност. В допълнение, преумората е причина за нарушения на съня. Налице е постоянно безпокойство, развива се депресия с всички произтичащи от това последствия.

С други думи, незабавно разделете живота си на "преди" и "след" работа. Когато не сте на работа, нищо не трябва да ви напомня за нея. Извън работата имате нужда от положителни емоции , така че всеки начин, който ви позволява да контролирате настроението си, е подходяща.

Многократно е доказано, че позитивното мислене допринася за образуването на нервни връзки в мозъка, подобно на тези, които се формират, когато изпитваме приятно изживяване. Имате прекалено малко удоволствия в живота? Тогава защо се лишавате доброволно от положителните мисли?

Съвет пети: изберете правилната диета

Човешкият мозък е ненаситен и поглъща всякакви ресурси! Той изразходва 20 процента от енергията, която се получава от храната. Освен това, теглото на мозъка е само два процента от общата маса на нашето тяло!

Ето защо съдържанието на чинията силно влияе върху функционалността на мозъка. За да стимулирате неговата активност и способността да се възстановява, трябва да изберете онези храни, които мозъка харесва, а не които харесвате вие.

Балансираната диета с достатъчно фибри помага за създаването на нови неврони. И обратно: консумацията на големи количества захар и наситени мазнини ограничава регенеративните способности на нашия мозък.

Вероятно всеки е чувал, че мозъкът се нуждае от омега-3 полиненаситени мастни киселини. Нищо не е по-лесно! Имате нужда от скумрия, сардини, разнообразие от морски дарове, рапично масло и различни видове ядки.

Мозъкът също се нуждае от витамини B6 и B12, които са необходими за производството на мозъчни хормони. Яжте банани, яйца и зеле, за да подхранвате мозъка. Важен е и витамин D (зехтин, черен дроб от треска, мазни риби).

Витамин D е незаменим за добрата памет, тъй като защитава клетките на хипокампа, област в мозъка, която е отговорна за натрупването на информация. Струва си да включите в менюто зеленолистни зеленчуци (салати, спанак, зеле и т.н.).

Според скорошно проучване на Чикагския университет, САЩ, редовната консумация на храни, които са източници на витамини Е, В9 и провитамин А, отлага процеса на умствен спад с около 11 години.

Обяснението е просто - тези микроелементи намаляват интензивността на възпалителните процеси. Освен това, винаги е необходимо да се поддържа адекватно ниво на течности в тялото (средно 2 литра вода на ден ще е достатъчно). Липсата на вода изсушава не само устните, но и мозъчните клетки!

Съвет шести: следете кръвното си налягане

Доста често срещаме различни неврологични заболявания, свързани с повишаване на кръвното налягане вътре в съдовете на мозъка. На фона на такава патология като артериална хипертония (дори излекувана), това може да доведе до съдово увреждане.

Редовната употреба на билковите капки АРТЕРОВИТАЛ способства за плавно и трайно намаляване на кръвното налягане. Това ще предотврати всички онези усложнения, които това състояние носи - различни заболявания на сърцето, очите, бъбреците и мозъка.

Артериалната хипертония е едно от най-често срещаните хронични заболявания, свързани с високото кръвно налягане. Постепенно това води до много сериозни нарушения на циркулацията на гръбначно-мозъчната течност - исхемия, интрацеребрален кръвоизлив и др.

visoko_kravno.jpg

Друго бавно прогресиращо заболяване, което е свързано и с мозъчносъдов инцидент с хроничен характер, е хипертоничната енцефалопатия. Тази патология може значително да отслаби умствените способности и да причини истинска деменция.

Повишеното кръвно налягане води до микроинсулти, които нарушават кръвообращението на мозъка и са предвестници на инсулт. В резултат на продължителното кислородно гладуване, причинено от заради инсулта, възникват сериозни неврологични нарушения на мозъка.

Такива наранявания недвусмислено водят до нарушаване на паметта, намаляване на функционалността на мозъка. Изследванията показват, че един от най-ефективните начини за предотвратяване на болестта на Алцхаймер е винаги да се контролира кръвното налягане.

Съвет седми: пазете се от претоварване с информация

В днешния свят е много лесно да станете жертва на претоварване с информация. Безкраен поток информация постоянно навлиза в мозъка ни; практически няма начин да се филтрира необходимата информация от напълно безполезния информационен боклук.

С това явление, чието име между другото възниква още преди появата на интернет, всеки ден се сблъскват все повече хора. И все още "хвърляме дърва в огъня", добавяйки количеството информация, която хората обменят в многобройните социални мрежи.

Заради това са налице затруднения при вземането на решения, защото не можем да концентрирате вниманието си върху конкретен проблем. В резултат на това нашата способност да правим независими преценки намалява и, следователно, умствените способности се влошават, предизвиквайки стареенето на мозъка.

Това не означава, че трябва да се махнете от всички социални мрежи и да прекъснете връзката с Интернет! Човек трябва само да се опита да поддържа мозъка си във форма. Затова трябва да се спре безцелното лутане в мрежата, като се концентрирате върху онези ресурси, които наистина са полезни и интересни за вас.

Източник: medicalnewstoday.com


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000