0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хеморагичен инсулт – всичко, което трябва да знаете за него!


Какво причинява кръвоизлив в мозъка, какво трябва да направите, ако вие или ваш близък претърпи хеморагичен инсулт?

Хеморагичният инсулт е състояние, при което възниква мозъчен кръвоизлив. Церебралният кръвоизлив възниква поради разрушаване на един от съдовете на мозъка. В следствие на това човек може да загуби съзнание или главата ще започне да го боли ужасно силно.

При хеморагичен инсулт кръвта покрива повърхността на мозъка и пречи на неговите функции.

Поради кръвоизлив половината мозък обикновено започва да страда. Ако се появят проблеми в лявото полукълбо на мозъка, тогава човек ще има симптоми от дясната страна и, обратно, ако дясното полукълбо страда, тогава проблемите ще се появят в лявата страна.

Ако централното полукълбо страда, тогава човек може да има нарушение на речта.

Нарушаването на речта е признак на инсулт

Кръвта в мозъка може да не тече много бързо и симптомите на инсулт могат да се появят бавно, но ако забележите нещо притеснително, трябва да повикате
линейка.

Общи симптоми на инсулт

- На лицето се появява крива усмивка.
- Нарушение на движението поради слабост в едната половина на тялото.
- Нарушение на речта.

Също така, при хеморагичен инсулт човек може да изпита рязко, силно, ослепително главоболие поради разкъсване на аневризма на мозъчния съд.

Заради високо налягане съдовата стена постепенно става по-тънка, което увеличава риска от разкъсване на съда.

Трябва да се има предвид, че при хипертония съдовете стават крехки. Затова, за да се предотврати появата на инсулт, трябва да се поддържат нормални нива на кръвното налягане с помощта на лекарства.

- Можете да наблюдавате промяната в налягането през деня, като използвате апарат за измерване на кръвното.
- Такъв апарат ще ви помогне да изберете лекарство за нормализиране на налягането.
- Вкъщи трябва да измервате налягането сутрин и вечер.
- След прекаран инсулт човек трябва да прави определени упражнения, за да се върне към нормалния си живот.

Редовният прием на капките Артеровитал ефективно прочиства артериите и по този начин се предотвратява появата на инсулт и от двата вида: хеморагичен и исхемичен инсулт.

Препоръчително е билковите капки Артеровитал да се използват превантивно от хора, които са навършили 50 години. Това ще гарантира един по-дълъг живот, заради доброто състояние на артериите.

Милиони хора умират от тази болест, милиони остават инвалиди, но мнозина дори не подозират, че ако отидете в болница през първите 3 часа след проявата на инсулт, можете да избегнете ужасните последици. Времето, през което трябва да се действа екстремно за предотвратяване тежките последици от инсулта се нарича "терапевтичен прозорец".

Инсултът, като правило, е придружен от усещане за "удар" в главата, рязко главоболие и внезапна загуба на съзнание. Появяват се парализа, слабост и нарушение на речта.

Всичко това се случва или в резултат на разрушаване на кръвоносните съдове, или защото има изтичане на кръв през повредената стена на съда.

Кръвта може да изтича буквално капка по капка и може да се стигне до кръвоизлив, какъвто е случаят с разкъсване на аневризма.

Повреденият съд по правило се разрушава или от атеросклероза, или от възпаление, или от някои други фактори. А доказано най-доброто средство против атеросклероза са билковите капки Артеровитал.

Видове хеморагичен инсулт

Инсултът може да бъде първичен или вторичен. В първия случай се развива спешно състояние на фона на изтъняване на стените на кръвните канали. При втората причина за бедствието се получава спукване на аневризма или друго дефектно развитие на съдовете.

Причини и рискови фактори

Хеморагичният инсулт се среща 2,5 пъти по-рядко от исхемичния инсулт. Най-често се диагностицира при мъже по-възрастни от 50 години. При наличието на предразполагащи фактори човек от всякакъв пол или възраст може да пострада от това заболяване.

Причините за хеморагичен инсулт са:

- хипертония - провокатор на мозъчната катастрофа в 75% от случаите;
- малформации на артериите и вените на мозъка (вродени и придобити);
- възпалителни съдови заболявания;
системно увреждане на съединителната тъкан;
- хеморагична диатеза;
- наличието на тумори в тъканите на мозъка, способни да свиват съдовете или да се сраснат в стените им;
- възпалителни и инфекциозни процеси в мозъчната тъкан;
- самостоятелен прием на лекарства (антикоагуланти, хормонални контрацептиви, фибринолитици).

След три месечен курс с билковите капки Артеровитал се подобрява проводимостта на артериите, кръвното налягане влиза в нормални граници, а мозъкът е снабден с повече кислород и хранителни вещества.

brain.jpg

Вероятността от развитие на патология се увеличава, ако човек има затлъстяване, проблеми с хормоналния фон или метаболизма. Рисковата група включва хора с анамнеза за нараняване на главата, пушачи, наркомани, алкохолици. Опасността от инсулт нараства при чести физически претоварвания, хроничен стрес, работа в токсично производство.

По-подробно за симптомите и признаците на хеморагичен инсулт

Както вече стана ясно, хеморагичният инсулт се проявява рязко, внезапно. Това обикновено става в отговор на физическо претоварване, стрес или шок, рязко повишаване на кръвното налягане. В 50% от случаите има такива първи признаци като описаните в началото на статията: изтръпване на крайниците от едната страна на тялото, поява на проблеми с речта, координацията, баланса. Понякога в началото на пристъп се забелязва болка в очите.

Нека разширим симптоматиката на инсулта, за да стане той по-лесно разпознаваем.

Бъдете внимателни за:

- локално или дифузно главоболие - болезнени, пронизващи усещания;
- силно зачервяване на лицето;
- гадене, обилно повръщане;
- повишено кръвно налягане, което се допълва от пулсация на големите съдове на шията и главата;
- нарушена сърдечна честота и дишане;
- петна или кръгове пред очите, слепота (може да се наблюдава на едното или на двете очи);
- забавяне на реакцията, загуба на съзнание, кома;
- едната или и двете зеници са разширени;
- неволно уриниране;
- мускулна слабост, пареза, нарушение на функцията на преглъщане.

Капките Артеровитал прочистват артериите от натрупаните холестеролни плаки. Това е ефективно средство за появата и лечение на инсулт

В повечето случаи човек дори няма време да реагира по някакъв начин на настъпването на мозъчната катастрофа. Силна болка пронизва главата, малко след това той губи съзнание и пада. В зависимост от местоположението на кръвоизлива, клиничната картина може да бъде допълнена и от други специфични признаци.

Последствията от хеморагичен инсулт

Най-лошата последица от мозъчен кръвоизлив - смъртта на човек - се появява в 70-80% от случаите и често се случва преди да е дошла Бърза помощ.

Много хора умират по пътя към болницата или в първите часове след началото на атаката. Дори онези пациенти, които оцелеят първия ден след хеморагичен инсулт, са изложени на повишен риск.

Две трети от тях умират през първия месец след удара, а три четвърти от останалите умират в рамките на една година.

Само малка част от пациентите са напълно възстановени след хеморагичен инсулт, останалите имат сериозни здравословни проблеми до края на живота си. При възрастните хора перспективите са много по-лоши. При тях смъртността надвишава 90%, оцелелите остават дълбоко инвалидизирани.

Специалистите препоръчват употребата на билковите капки Артеровитал от пациенти, които са преживели инсулт, за да се гарантира, че няма да има рецидив.

Нарушения на организма след хеморагичен инсулт

Навременното започване на терапия на инсулта постепенно привежда церебралната циркулация в норма. Освен това, вероятността от нарушение на определени функции на организма е все още над 90%.

Дори с ранното стартиране на рехабилитацията много от тези явления ще останат постоянни, намалявайки качеството на живот на пациента.

Техният тип, тежест и обратимост зависят от местоположението на кръвоизлива и зоната на увреждане на тъканите.

Отрицателни последици за здравето от ихеморагичен инсулт:

- намалена функционалност на крайниците поради парализа или пареза;
- нарушена двигателна активност, куцота;
- нарушена координация поради проблеми във функционирането на вестибуларния апарат;
- затруднено преглъщане;
- нарушено или намалено качество на речта при увреждане на лявата страна на мозъка;
- невъзможност да се контролират естествените процеси в организма на фона на проблеми с тазовите органи;
- влошаване на възприемането на информацията, обработка и анализ на данни;
- намалена интелигентност до невъзможност за извършване на елементарни действия, деменция;
- развитие на епилепсия;
- промени в поведението поради психични разстройства, атаки на агресия или апатия, депресия или екстремна степен на възбуда.

Специалистите по рехабилитация са разработили редица ефективни програми, насочени към борба с тези проблеми. При спазване на правилата, системното изпълнение на упражненията, навременното коригиране на избраната схема, шансовете на пациента за частично или пълно възстановяване на функциите се запазват. Това може да отнеме няколко месеца или години. Понякога рехабилитацията продължава през целия живот на пациента.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000