0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е исхемичен инсулт? Как се диагностицира и как се лекува?


Какво е исхемичен инсулт? Как се диагностицира и как се лекува?

Инсултът е една от най-честите патологии, свързани с мозъка

Освен това, последиците от такава „мозъчна катастрофа" могат да бъдат различни: до инвалидност и смърт. Затова е важно да разбираме каква е опасността от исхемичен инсулт, както и как да го разпознаем.

Исхемичният инсулт или мозъчният инфаркт е нарушение на мозъчната циркулация, което се е развило поради запушване на съд, който доставя определена част от мозъка. Най-честата причина за такова запушване на съда е тромбоза, дължаща се на атеросклероза или сърдечно заболяване - предсърдно мъждене.

Има някои рискови фактори, които могат да предизвикат исхемичен инсулт

Те включват:

  • инфаркт на миокарда;
  • артериална хипертония;
  • наличието на предсърдно мъждене;
  • диабет;
  • проблеми със сънните артерии, които може да не показват никакви симптоми.

Също така съществуват определени рискове за наследственост, както и за усложнения, възникващи с възрастта. Сред факторите на ежедневието, които влияят негативно на човешкото здраве и са причините за развитието на исхемичен инсулт, са:

  • липса на движение;
  • остър стрес или пренапрежение;
  • наднормено тегло;
  • пушене.

Симптомите включват припадъци, загуба на съзнание, влошаване на зрителната острота, проблеми с паметта и възприемането на речта, адресирани до човек. Клиничните симптоми могат да се увеличат почти моментално.

Капките АРТЕРОВИТАЛ са надеждна превенция на инсулта, защото спомагат за прочистване на кръвоносните съдове. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Усложненията включват нарушения в психо-емоционалната сфера, проблеми с паметта, несвързана реч, дезориентация в пространството и други проблеми - всички едновременно изключително индивидуални.

Диагностика

За да диагностицират исхемичен инсулт, лекарите могат да предписват CT или MRI, за да визуализират състоянието на мозъчните съдове, както и изследвания на кръв и урина. Освен това се прави и тест за нива на глюкоза и холестерол. А в някои случаи диагностиката започва с ултразвуково изследване. Освен това може да се извърши ангиография - рентгеново изследване, използващо контрастно вещество, инжектирано в съдовете.

Какви медицински изследвания помагат да се идентифицират промените в кръвоносните съдове?

Най-ефективният и ефикасен метод за оценка на състоянието на кръвоносните съдове е дуплексното сканиране - ултразвук, който позволява не само да се оцени степента на промените в съдовата стена (включително стесняване - артериална стеноза), но и да се анализира структурата на атеросклеротичната плака.

Ако се установят промени, какво може да се направи, за да се поддържат кръвоносните съдове в изправност?

В основата на медикаментозната терапия в ангионеврологията (която се занимава с патологията на мозъка поради увреждане на съдовете, снабдяващи мозъка) са лекарства, които влияят върху нормализирането на баланса на кръвосъсирващата и антикоагулационната системи. Ако пациентът има тенденция към образуване на тромби, му се предписва антитромботична терапия (антитромбоцитни средства, антикоагуланти). Освен това се използват средства, които влияят върху функцията на съдовата стена. Няма обаче стандартни схеми на лечение. Това винаги е интегриран подход, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на конкретния пациент.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2020