0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Признаци, първа помощ и рехабилитация при инсулт


Признаци, първа помощ и рехабилитация при инсулт

Инсулт най-често се случва рано сутрин или късно през нощта

Инсулт е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, което води до увреждане и смърт на нервните клетки. В България той е на второ място сред причините за смърт. И ако не толкова отдавна инсултът обикновено се случваше на хора, които отдавна са навършили 50 години, сега той покосява все по-млади хора по целия свят. Инсулт, получен от човек, който току-що е навършил 30 години, вече не изненадва никого.

Инсултът е спешен случай, тъй като мозъчните клетки започват да умират

Ако не се окаже помощ в следващите 2-3 часа, е много вероятно да има фатален изход. Възстановяването на тялото също зависи силно от навременността на помощта: колкото по-рано, толкова по-малко последствия. Ето защо трябва да знаете и, ако е необходимо, да приложите правилата за първа помощ при инсулт, преди пристигането на лекарите.

Инсулт - какво трябва да се направи по време на атака и как се провежда рехабилитация

От статията ще научите:

- Класификация на ударите.
- Основни рискови фактори.
- Какви симптоми издават инсулта?
- Какво да направите преди пристигането на линейката?
- Рехабилитация след инсулт.

Важно!

Дори при предоставяне на помощ в рамките на час 40 процента от хората, които са получили инсулт, остават инвалиди, докато при забавяне - тези хора са два пъти повече.

При мъжете инсулт се среща по-често до 50 години, след това вероятностите се изравняват. Освен това жените умират по-често от инсулт: вероятност съответно 43,4% срещу 36,6%.

С помощта на АРТЕРОВИТАЛ ще прочистите холестеролните плаки от артериите, ще подобрите тяхната проходимост и еластичност и по този начин ще се предотврати една от основните причини за инсулт

Съществува следната класификация на мозъчните удари:

- Исхемичен инсулт. Той се среща в 80-85% от случаите. Развива се при стесняване или запушване на артериите, които хранят мозъка, с атеросклеротична плака или тромб. Поради липса на кислород и хранителни вещества мозъчните клетки умират. Най-често се среща при хора над 60 години. В повечето случаи се развива през нощта без загуба на съзнание.

- Атеротромботичнен удар е образуването на кръвен съсирек на мястото на атеросклеротичната плака.

- Емболичен удар - запушване на малки кръвоносни съдове от емболи - капчици мазнини, кръвни съсиреци, въздушни мехурчета, носени от притока на кръв от по-големите съдове.

- Лакунарен инсулт - стесняване на малките артерии в резултат на атеросклероза, се развива на фона на артериалната хипертония.

- Хемодинамичен инсулт е комбинация от два фактора: рязко понижение на кръвното налягане при сърдечна недостатъчност и стесняване на един от големите съдове на мозъка.

- Хемореологичното запушване на церебралните (мозъчните) съдове се случва в резултат на повишена коагулация (съсирване) на кръвта или с повишена способност да струпва тромбоцитите.

- Хеморагичен инсулт. Среща се в 10-15% от случаите. Възниква в резултат на разкъсване на съд: кръв под високо налягане напуска повредения съд, разкъсва мозъчната тъкан и образува хематом.

- Интрацеребрален кръвоизлив. Кръвоизлив във веществото на мозъка, в самия мозък. Смъртността от интрацеребрален кръвоизлив достига 40%. Основната причина за този вид кръвоизлив е хипертонията.

- Субарахноиден кръвоизлив. При него има разкъсване на аневризми. Кръвта навлиза в областта около мозъка, която се пълни със специална защитна течност. Причината може да бъде и травматично увреждане на мозъка.

Усложнения: частична или пълна парализа, нарушена реч, нарушения на паметта, по-изразена нервна дейност, кома, висока смъртност.

Поръчайте Артеровитал, започнете треапия сега, за да не станете жертва на инсулта без време!

Основни рискови фактори:

- хипертония - рязко и трайно повишаване на кръвното налягане;
- коронарна болест на сърцето - аритмия;
- атеросклероза - запушване на важните сърдечни артерии с холестеролни плаки;
- повишен вискозитет (гъстота) на кръвта - предразполага образуването на кръвни съсиреци;
- възраст над 50 години;
- мъжки пол;
- захарен диабет;
- затлъстяване.

Ако имате поне два от изброените рискови фактори, които предизвикват инсулт, не чакайте непоправимото да се случи. Започнете превантивна терапия с АРТЕРОВИТАЛ - най-добрия билков продукт на пазара, за прочистване на артериите.

Какви симптоми показват инсулт?

- Внезапно изтръпване или слабост на мускулите на лицето, ръката или краката, до състояние на парализа. Най-често се засяга само лявата или дясната страна на тялото. Усмивката е крива, езикът е усукан или се е извил настрани;

- Нарушена реч и произношение на думите. Когато човекът се опитва да произнесе дори просто изречение, дикцията е нарушена, появява се объркване на фразите;

- Намалено зрение, най-често само на едно око, и видима пулсация на каротидната артерия от засегнатата страна, кривогледство, двойно виждане;

 - Внезапна липса на координация на движенията, нестабилна походка;

- Внезапно рязко и необяснимо главоболие;

- Гадене, повръщане, замаяност;

 - Загуба на ориентация във времето и пространството.

Какво да направите преди пристигането на линейката?

Спешната помощ трябва да бъде оказана в рамките на максимум 4 часа от началото на атаката.

Когато се обаждате на спешна помощ, точно опишете симптомите, за да може да дойде специализиран неврологичен екип. В очакване на пристигането на линейката е необходимо да поставите човека легнал, повдигайки главата на 30 градуса над тялото. Разхлабете колана и вратовръзката, отворете вратата или прозореца, за да влезе свеж въздух.

insult_pripadak.jpg

Измерете кръвното налягане. Ако то е повишено, дайте на пациента лекарство за облекчаване на налягането и/или поставете подгряваща подложка или бутилка с топла вода на краката. В случай на гадене и повръщане, наклонете пациента на дясната страна. Проверете с екипа на линейката дали болницата, в която е хоспитализиран пациентът, е оборудвана с магнитен резонанс или компютърна томография.

Рехабилитация след инсулт

Рехабилитацията след инсулт е насочена предимно към нормализиране на кръвообращението в засегнатата област на мозъка, активиране на допълнителни нервни клетки, които да заменят мъртвите по време на атаката и възстановяване на двигателната активност.

Най-коварната последица от инсулт е повишаване на тонуса в мускулите на засегнатите крайници. За да се предотврати спастичността (свиването), лечението се провежда със следната позиция: полагане на крайниците, така че мускулите, в които има повишаване на тонуса, да бъдат разтегнати. Също така за тази цел използвайте терапевтичен масаж: леки поглаждания с бавен темп на частите от тялото с повишен тонус. Полезно е да се правят парафинови масажи на спастичните (прекалено свити и втвърдени) мускули. Лекуващият лекар може също да предпише мускулни релаксанти.

Пациентите с повишен тонус на крайниците нямат право да спортуват.

В случай на болка са полезни физиотерапевтичните процедури: електротерапия, магнитотерапия, лазерна терапия и акупунктура.

Часовете по физиотерапия трябва да започнат в първите дни след инсулт. Първоначално пасивната гимнастика се извършва, като с пациента се правят движения за всички стави на засегнатите крайници. Упражненията се извършват с контрол на сърдечната честота и налягането и със задължителни паузи за почивка.

С подобряването благосъстоянието на пациента той трябва да се научи да се изправя и да сяда сам. Постепенно болният се научава да става от леглото и да предприема самостоятелни стъпки, първо с опора, а след това независимо, като винаги е добре да има помощник отстрани. След това се увеличава разстоянието и интензивността на ходенето.

Заедно с това пациентът постепенно възстановява уменията за самообслужване, изпълнява и упражнения за възстановяване на речта.

Отделен елемент е предотвратяването на повторен удар.

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ не само прочистват артериите. Те премахват световъртежа и главоболието, снижават кръвното налягане и релаксират работата на сърцето.

През първата година след инсулт всеки четвърти пациент преживява нов удар. В този случай вторият удар е по-опасен и по-тежък от предишния.

Източник: medinfo.ru

 


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Ноември 2020