0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Бедността не е порок: Пазят ли високите доходи от сърдечни заболявания?


България е в топ 10 на страните с най-голям брой смъртни случаи от сърдечни заболявания, въпреки че в развитите страни смъртността от сърдечно-съдови заболявания намалява

Защо имаме такава разочароваща статистика?

За да се намали смъртността от всички заболявания, включително сърдечно-съдовите заболявания, е необходимо да се промени дългосрочната стратегия за превенция на заболяванията, която е пряко свързана с финансирането. В Съединените щати и Канада 17,1 и 10,5% от БВП се отделят съответно за здравеопазване, съответно във Франция - 11,5%, в България - само 1,4-1,5% от БВП. Голяма част от това, което имаме, е недофинансирано от здравеопазването ни.

Друг проблем е недостигът на медицински персонал. Поради това милиони хора не могат да получат медицинска помощ своевременно.

Каква е връзката с доходите?

Лидери на антирейтинга за сърдечна смъртност са бедните страни. Оказва се, че хората с ниски доходи страдат по-често от сърдечни заболявания.

Бедността е свързана с хроничен стрес, преумора и липса на сън. Това води до възпаление на кръвоносните съдове, включително кръвоносните съдове на сърцето, и като резултат, до голяма честота на сърдечни заболявания.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала върху артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква

Въпреки това, високото ниво на доходи не защитава хората от сърдечни заболявания. Заможните хора също работят здраво, спят малко и често изпитват стрес.

Друго нещо е, че заболеваемостта и смъртността не вървят ръка за ръка. Днес лекарите имат много възможности да помогнат и удължат живота на хората дори с животозастрашаващи заболявания. Ясно е, че богатите хора имат лесен достъп до висококвалифицирана медицинска помощ, за разлика от хората с ниски доходи.

Ситуацията, обаче далеч не е фатална. Приносът на медицината за здравето на човека е само 10%, а начинът на живот и храненето - 50%. Ето защо, ако човек няма възможност да се лекува в скъпа клиника, той винаги може да компенсира това със здравословен начин на живот. Има известна поговорка: „Умереност - съюзник на природата и пазител на здравето". Ето защо, когато пиете, ядете, движите се и дори обичате, поддържайте умереност.

Колкото по-просто, толкова по-добре

Експертите на СЗО приписват високата сърдечна смъртност на нездравословните диети - по-специално на използването на големи количества продукти от бяло брашно в развитите страни. Диетата наистина ли е толкова важна за сърцето?

Ако човек 365 дни в годината „зарежда" тялото с „нискокачествено гориво", неизбежно в него ще настъпят промени, които, натрупвайки се, в крайна сметка ще доведат до заболявания.

Човешкият организъм се възползва от натурални продукти, тоест такива, които могат да се приготвят у дома. Бялото, тоест рафинираното брашно, е сурогат, продукт на високо хранителни технологии, с помощта на който естественият продукт също се почиства от витамини, микроелементи, фибри. Може да засити, но да донесе ползи - не. Най-здравословната диета за сърцето са прости естествени продукти (млечни продукти, зеленчуци, плодове, риба и постно месо).

Има списък на ранните симптоми на сърдечни заболявания - задух, подуване на краката, удебеляване на нокътните плочи и др. Наистина ли може да се открие заболяването в ранен стадий?

Задухът е симптом, който придружава много заболявания, а не само сърдечни болести. Подуване на краката може да възникне поради умора и преумора и да изчезне след нощната почивка. Удебеляването на нокътните плочи наистина показва сърдечен дефект, но вече в напреднал стадий.

Ранната диагноза включва идентифициране на заболяването в асимптоматичен стадий и това може да се направи само от лекар по време на снемане на анамнеза (разговор с пациента) или по време на прегледа. Следователно, посещението на лекар дори и с перфектно здраве след 35-40 години трябва да се извършва най-малко 1 път годишно.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала върху артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква. Едно от най-неприятните усложнения при атеросклероза е именно коронарната болест на сърцето.

За тези, които разчитат на самодиагностика, първите признаци на всяка болест са промени в жизнения план на човек (лош сън, лошо здраве, умора, дисбаланс на нервната система). Тези симптоми често се игнорират. Първо хората изчакват това да премине, след това се адаптират към своето благосъстояние и започват да го смятат за норма. Така функционалните разстройства се превръщат в органични и възниква заболяване. Така възниква не само хипертония, но и диабет, затлъстяване и много други заболявания.

visoko_kravno.jpg

Вярно ли е, че ниското кръвно налягане в младостта непременно води до хипертония в зряла възраст?

Ниското кръвно налягане често се наблюдава при хора, живеещи в горещ климат или отказващи да използват сол. Въпреки това, в повечето случаи ниското кръвно налягане е патология, която не се проявява без причина. Всяко заболяване (заболявания на отделителната система, патология на съдовете на мозъка, остеохондроза, сърдечна недостатъчност) на определен етап може да бъде свързано с ниско кръвно налягане. Затова трябва да се справим с причините за хипотонията, тъй като в бъдеще тя може да доведе не само до хипертония, но и до други опасни заболявания.

Времето наистина влияе ли на благосъстоянието на пациентите с кардиолог?

Времето влияе на всички, но здравите хора се адаптират към него толкова бързо, че не го забелязват. Съдовете на нездравите хора нямат време да се адаптират към промените във външната среда, така че реагират на метеорологични бедствия с главоболие, обостряне на хроничните заболявания и намаляване на устойчивостта на стрес. Ако в началния етап на заболяването магнитните бури причиняват само неразположение, тогава в напреднал стадий те могат да причинят хоспитализации. Обикновено в такива дни лекарите коригират терапията на пациентите си и ги съветват да водят по-премерен начин на живот.

Смята се , че сърдечната болест е съдбата на мъжете, докато слабият пол има по-силно сърце

Мъжете не обичат да ходят на лекар. Всъщност жените издържат до последно. Ето защо, когато една жена дойде на кардиолог, това обикновено е труден пациент. Друг проблем на женското сърце са тънки съдове и разклонен кръвоток. Малките клони на кръвоносните съдове доставят кръв за здраво сърце, но това ограничава възможностите за медицинска помощ при пациенти (особено по време на хирургични интервенции - по-трудно е да се работи върху малки съдове). Днес се смята, че само много компетентен и разбиращ лекар може да лекува жените. В Европейската асоциация по кардиология например има отделен раздел за женското сърце. Този факт трябва да говори достатъчно.

Източник: www.medicalnewstoday.com


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000