0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Ефект на изненадата: Кой е застрашен от синдром на внезапната сърдечна смърт?


Внезапната сърдечна смърт е много по-честа, отколкото изглежда на пръв поглед

Освен това, както подсказва името на патологията, смъртта настъпва неочаквано. Човек може да изглежда здрав и буквално за минути да падне мъртъв.

Опасни катализатори

Причините, водещи до внезапна сърдечна смърт, са много. Сред тях най-чести са:

  • Коронарна болест на сърцето - тя представлява 80% от случаите.
  • Дилатация и хипертрофични кардиомиопатии.
  • Аритмогенна дисплазия на дясната камера.
  • Дефекти на клапаните.
  • Наследствени заболявания, които водят до развитие на животозастрашаващи аритмии.
  • Аномалии в развитието на коронарните артерии.
  • Интоксикации - както наркотични, така и алкохолни.
  • Злоупотреба с редица наркотици и т.н.
АРТЕРОВИТАЛ е билково средство, което се препоръчва като превенция внезапната сърдечна смърт, както и на всички усложенния, които атеросклерозата предизвиква

Внезапната сърдечна смърт няма възрастова граница: тя е често срещана както при възрастни, така и при млади хора. Единствената разлика се дължи на развитието на патологията.

И така, в млада възраст преобладават кардиомиопатии, миокардит и отравяне с лекарства, докато в по-напреднала възраст дегенеративните заболявания (клапни дефекти и сърдечна недостатъчност) заемат първо място сред причините.

Всичко това може да доведе до животозастрашаващи камерни аритмии, като камерна тахикардия и камерна фибрилация, което води до смърт.

Може ли да се разпознае внезапната сърдечна смърт?

Тъй като има много причини за развитието на внезапна сърдечна смърт, симптомите могат да бъдат различни или дори напълно да отсъстват. За съжаление, първият и единствен симптом на внезапна сърдечна смърт е доста често загуба на съзнание. Други симптоми, които предхождат атаката, включват болка в гърдите с притискащ, парещ или компресиращ характер, утежнена от физическо натоварване, бърз или бавен сърдечен пулс, рязко понижаване на кръвното налягане и спазми.

Един от основните проблеми е фактора на внезапност, тоест това често се случва при обикновени условия - на улицата, на закрито и т.н., - и първата помощ трябва да се оказва от околните хора, обикновено без медицинско образование.

Бърза помощ

Помощ трябва да бъде оказана в първите минути (смъртта средно настъпва в рамките на 5 минути в зависимост от различни фактори, например, по-ниската температура удължава неприятните последици).

Ако човек е в безсъзнание, няма дишане (или не диша нормално) ако не се усеща свиването на сърцето (проверява се чрез каротидните артерии и пулса), тогава първо трябва да се обадите на линейка и веднага да започнете кардиопулмонална реанимация. Тази процедура не е толкова просто нещо, колкото може да изглежда на пръв поглед и за да я изпълните правилно, най-добре е да се постараете и да научите такова умение предварително. В интернет има много видеоклипове, които показват какво трябва да направи човек, ако попадне в такава ситуация. Можете да изкарате и курсове за първа помощ, да прочетете специална литература и като цяло подробно да се информирате за това как се действа при внезапна сърдечна смърт. Също така би било хубаво да тренирате на специален манекен. Тогава ще имате шанс да спасите нечий живот, ако е необходимо. Най-вече това ще е необходимо ако в семейството има възрастен човек или такъв, който страда от сърдечни заболявания.

arteria.jpg

Ако трябва да се подчертаят основните точки на сърдечно-белодробната реанимация, те ще бъдат както следва. Според съвременните идеи най-важното е компресирането на гръдния кош, два пръста над сърцето, с честота 100-120 компресии в минута! Именно тази честота осигурява запазването на кръвообращението на минимално ниво. Дълбочината на натиска върху гърдите трябва да бъде приблизително 5 см. Нетренираните хора могат да пренебрегнат белодробната вентилация (дишане от уста в уста). Кардиопулмоналната реанимация трябва да продължи до пристигането на линейката или докато човекът започне да се движи.

Малко теория

Един от ефективните методи за различни патологии е реанимацията на човек чрез изкуствено дишане и индиректен сърдечен масаж. Изкуствената вентилация на белите дробове е процедура, при която въздухът се избутва в белите дробове на човек, за да се възстанови естествения процес на вентилация. Типичните случаи, когато може да се наложи такава процедура, включват не само внезапна сърдечна смърт, но и автомобилни катастрофи, удавяния, токов удар и др. Най-ефективното налично средство за такава вентилация е дишането от уста в уста или от уста в нос.

За да извършите процедурата, първо трябва да освободите дихателните пътища на жертвата, ако например в тях са попаднали малки камъни, мръсотия и пр. Не забравяйте да проверите и носните канали. Главата на жертвата е хвърлена назад, като държи врата му с една ръка. Идеален вариант би бил да сложите салфетка или шал върху устата на жертвата: това ще предпази както себе си, така и него от инфекции. Носът на жертвата трябва да бъде притиснат с пръсти, след това да се вдиша дълбоко, да се притисне плътно към устата му и да издиша въздух в него. Дихателната техника в този случай е следната: 5-10 издишвания са бързи, за около 20-30 секунди, 12-15 издишвания в минута след. Правилността на процедурата ще бъде посочена от нарастващия гръден кош на жертвата.

Ако наред с дишането няма пулс, трябва да се пристъпи към непряк сърдечен масаж. Това е свиване на мускулите на сърцето между гръдната кост и гръбначния стълб, за да се поддържа кръвообращението, когато сърцето спре. Можете да се научите как да правите индиректен сърдечен масаж правилно на курсове в шофьорските училища и други центрове. Ако по време на реанимацията пострадалият възвърне дишането или се появи пулс, трябва да спрете да оказвате първа помощ и да го обърнете на една страна, докато поставяте дланта си под главата. Преди пристигането на лекарите, разбира се, пострадалият не трябва да се оставя без наблюдение.

Превантивни мерки

Както знаете, всяка болест е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. От детството всички хора трябва да преминават редовни медицински прегледи, включително ЕКГ, общи и биохимични кръвни тестове, включително индикатори на липидния спектър.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала върху артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква. Синергичният ефект на билките, които присъстват в състава на капките АРТЕРОВИТАЛ ще предотврати появата на инфаркт.

Именно навременната диагноза на заболявания, които водят до внезапна сърдечна смърт, ще даде възможност да се проведат всички превантивни мерки за нейното предотвратяване.

Особено внимание на здравето си трябва да обърнат пациенти с вече установени сърдечни заболявания (тези, които са претърпели инфаркт на миокарда и други форми на коронарна болест на сърцето, както и други нарушения, изброени по-горе), хора, които са имали внезапна сърдечна смърт в семейството, хора, които са имали загуба на съзнание. Необходимо е също да се изоставят лошите навици и неконтролирания прием на лекарства, за да не се провокира такава патология. И, разбира се, корекцията на начина на живот е важна за първичната профилактика.

Най-добрата превенция ще бъде правилното хранене, отказване от тютюнопушенето, нормализиране на теглото и редовни упражнения (дори лекото натоварване ще има осезаеми ползи).

Източник: www.healthline.com


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000