0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как боли сърцето? Видове сърдечно-съдови заболявания


Видове заболявания на сърцето и как да ги разпознаем

Известни са няколко основни групи заболявания на сърдечно-съдовата система, всяка от които има свои специфични симптоми, клинична картина, характеристики на лечението и други нюанси.

Коронарна болест на сърцето

Това е заболяване на кръвоносните съдове, доставящи кръв към сърдечния мускул, и най-често срещаната от всички сърдечно-съдови патологии. Основният симптом е пристъп на ангина пекторис, по време на която има остра болка зад гръдната кост. Оток, задух, учестена сърдечна честота също често придружават състоянието, което лекарите наричат ангина пекторис.

Хипертонията, захарният диабет, наследствените фактори и тютюнопушенето допринасят допълнително, а често са и основни фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.

Коронарната болест на сърцето може по всяко време да доведе до инфаркт на миокарда, спиране на кръвообращението, стенокардия, сърдечна недостатъчност и аритмия.

Капките Артеровитал са ефективен лек за хората, които имат високо кръвно налягане, висока кръвна захар, затлъстяване и повишен холестерол в кръвта

След тримесечно приложение на капките Артеровитал подобрението при горе изброените заболявания е осезаемо.

Цереброваскуларно заболяване

Основната причина за заболяването на съдовете, доставящи кръв в мозъка, е стесняване и стягане на интрацеребралните артерии. Затова болестта на Бинсунгер, както още се нарича това състояние, може да изненада човек дори в сравнително млада възраст - до 35 години. Поради удебеляването на стените и стесняване на малките артерии се получава увреждане на вътрешните структури на мозъка. Пациентът има нарушен сън, памет, резки промени в налягането, други типични симптоми - нарушена памет и интелигентност, деменция (болест на Ацхаймер), нарушена походка и нарушения при уриниране.

Инсулт

Инсулт е внезапно нарушение на кръвообращението на която и да е част от мозъка. В резултат на това мозъкът престава да се снабдява с кислород и бързо умира. Това се случва най-често на фона на заболявания на сърдечно-съдовата система: хипертония, атеросклероза и сърдечна недостатъчност.

Разграничават се исхемичен инсулт (мозъчен инфаркт) и хеморагичен инсулт (мозъчен кръвоизлив). При хеморагичен удар кръвта напуска разрушения съд под високо налягане, образува се хематом (кръвен съсирек) и кръвта напоява част от мозъка.

Исхемичният инсулт възниква в резултат на запушване на съда, заради неговото стесняване. Има нарушения в мозъчното кръвообращение, които се проявяват с лезии (парализа) на крайниците и нарушена реч.

Болест на периферните артерии

Болестта на артериите на краката е резултат от атеросклероза, която от своя страна води до недостатъчно кръвоснабдяване на долните крайници. Заболяването може да не се проявява с никакви симптоми много дълго време. Понякога проблемът с периферните артерии може да се усети като дискомфорт или болка в краката при продължително ходене.

Ревматична болест на сърцето

Това възпаление на мембраните на сърцето се развива с ревматизъм и в рамките на 6 месеца след прекарана стрептококова инфекция. Факт е, че именно стрептококът е способен да произвежда вещества, които имат изразен токсичен ефект върху сърцето. Ревматичното сърдечно заболяване може да се появи на всяка възраст, но най-често в периода от 6 до 16 години. Основните симптоми са сърдечна болка, сърцебиене, задух и слабост.

Сърдечно заболяване (сърдечни дефекти)

Сърдечните дефекти могат да бъдат вродени или придобити. Това са дефекти на клапния апарат на сърцето (проблеми с клапите) или нарушение на целостта на сърдечните камери.

Вродени сърдечни дефекти се появяват по време на развитието на плода. Това е патология в структурата на сърцето, неговите клапи и големите съдове. Заболяването се среща при приблизително 7% от новородените

Придобитите сърдечни дефекти се развиват поради ревматизъм, сепсис, атеросклероза, сифилис или наранявания. Дефектите могат да бъдат лекувани само хирургично.

Тромбоза на дълбоките вени и белодробна емболия

Тромбозата на дълбоките вени е заболяване, при което кръвни съсиреци се образуват в дълбоките вени, най-често в подбедрицата, таза и бедрата. Тромбозата може да доведе до хронична венозна недостатъчност, оток на краката, трофични язви, екзема. Най-опасното усложнение е белодробният тромбоемболизъм, когато парчета кръвен съсирек се отлепват и навлизат в белите дробове с потока кръв, причинявайки емболия (запушване). В резултат на това се нарушава притока на кръв в белодробната артерия, което води до сърдечна и остра респираторна недостатъчност. Това може да доведе до моментална смърт на пациента или белодробен инфаркт.

arteria.jpg

Защо? Най-често „запушването" на съдовете води до проблеми с кръвоносните съдове и всички други усложнения, произтичащи от това. Кръвните съсиреци, които се образуват в местата на вазоконстрикция (свиване и намаляване просвета на съдовете, механизъм за контролиране кръвотока през тъканите), пречат на нормалното кръвообращение. Съдовото запушване може да бъде причинено и от парчета атеросклеротични плаки, отделени от големите артерии на шията, или дълготрайни съдови спазми.

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ дават отлични резултати и ефективно предпазват от усложненията, които атеросклерозата причинява, най-опасните от които са инфаркт и инсулт

Развитието на сърдечно-съдовите заболявания като цяло се улеснява от преяждане, изобилие от стрес, алкохол, тютюнопушене, употреба на големи количества сол и заседнал начин на живот.

Външните фактори включват социални фактори, като например проблеми с климата (и лоша екологична обстановка), изобилие от предприятия и фабрики, които влияят на екологичната ситуация, трудни условия на труд, социални проблеми и т.н.

Има и вътрешни рискови фактори, които са свързани с характеристиките на човешкото тяло: метаболитни нарушения, наследственост и предразположение към сърдечно-съдови заболявания.

Комбинацията от няколко фактора наведнъж увеличава риска от заболеваемост в пъти.

Между другото

Седем причини да се свържете с кардиолог:

- Болка в сърцето и зад гръдната кост, възникваща от физическо натоварване и изчезваща след нейното прекратяване.
- Повишаване на кръвното налягане по-голямо от 140/90 mmHg.
- Задух при натоварване. Задух и кашлица при легнало положение.
- Аритмия (разлики в сърдечна честота). Сърдечната честота е твърде учестена (повече от 100 удара в минута) или, обратно, много забавена (по-малко от 50 удара в минута).
- Подуване на краката.
- Възраст над 35 години (особено за мъжете).

Източник: aif.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000