0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кардиолози: хипертонията може да е смъртоносна за самотните жени


Кардиолози: хипертонията може да е смъртоносна за самотните жени

Както отбелязва The Times of India, хипертонията увеличава риска от други медицински аномалии, включително инсулт и сърдечни заболявания

Наднорменото тегло, липсата на упражнения и лошата диета са някои от факторите, които увеличават риска от високо кръвно налягане. Но ново изследване показа, че определени социални фактори, като семейното положение, също са свързани с появата и усложненията при хипертония.

Капките АРТЕРОВИТАЛ са най-добрата естествена грижа за вашето сърце. Изчистват плаките и пазят от атеросклероза

Като част от това проучване учените анализираха данни от 28 238 души на възраст 45-85 години. Взета е информация за семейното положение, условията на живот, размера на социалните мрежи (контакти с други хора), участието в обществото и показателите за натиск.

Оказа се, че има ефект от семейното положение върху риска от развитие на хипертония при жените

Рискът от хипертония при самотните жени е с 28% по-висок, отколкото при омъжените жени. Разведените жени имат 21% по-висок риск и 33% по-висок риск за овдовели жени.

Но мъжете, когато става въпрос за високо кръвно налягане, е по-добре да бъдат неженени. Самотните мъже са имали по-малък риск от хипертония, отколкото мъжете, живеещи с партньор. Освен това, за жените малък брой приятели означава повишен риск от хипертония. Жените, които са имали малко приятели, са били с 15% по-склонни да имат високо кръвно налягане.

Забележително е, че социалните връзки са важни за жените, но те имат много малък ефект върху нивото на риск от развитие на хипертония при мъжете. Проучването установи, че нито размерът на социалната мрежа, нито степента на активно участие в обществения живот не показват значителна връзка с високото кръвно налягане при мъжете.

И още по темата: сключването на брак има положителен ефект върху фигурата, показа проучване

Съществува връзка между брака и теглото на човека. Експертите са установили, че мъжете и жените, които се женят, бързо губят излишно тегло и не го качват отново. Това заключение е направено въз основа на наблюдения на 300 доброволци на възраст над 20 години. Повечето от отслабналите след брака остават слаби и след 8 години, показват наблюдения.

Междувременно, ако бракът носи нещастие на партньорите, рискът от инсулти се увеличава. Изследователите от университета в Тел Авив направиха това заключение от проучване на 10 000 доброволци. Сред мъжете, които са недоволни от брака си, рискът от инсулт е увеличен с 64%. Това се обяснява с факта, че животът в нещастен брак причинява постоянен стрес. Нервната и ендокринната системи страдат от това. Но проблемите в отношенията са опасни и за жените.

Стресът провокира хронични соматични заболявания и се превръща в причина за нови заболявания. И най-честите са стомашна ерозия, пептична язва и хипертония. За жените стресът е опасен и поради хормонални смущения, разрушаване на фоликулостимулиращ хормон. Нарушава се менструалният цикъл и се развива полифоликулоза на яйчниците.

Трябва да добавим и езофагоспазъм - спазъм на хранопровода. На фона на нервно напрежение човек трудно преглъща храната или има пълен отказ да яде. Експертите говорят и за развитието на миома на матката поради стрес, който може да бъде причинен заради недоволство от брака.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2020