0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кога, как и защо човек има нужда от аорто-коронарен байпас?


Какво е исхемична болест на сърцето, как да се предпазим и как преминава операцията?

1_4.jpgИсхемичната болест на сърцето (ИБС) е сериозен здравословен проблем. Артериите, които пренасят кръв до сърцето се стесняват. Ако подобно състояние не се лекува, това може да доведе до инфаркт.

Ако не сте се погрижили превантивно вашите артерии да са чисти, най-сигурният начин за лечение на това заболяване е операция за поставяне на аорто-коронарен байпас. За целта се използва присадка (кръвоносен съд от друга част на тялото), за да се изгради нов път около запушеното място.
В тази статия ще прочетете как превантивното и оперативно лечение могат да подобрят вашето състояние.  

Рискови фактори за исхемична болест на сърцето  

Определени рискови фактори увеличават вероятноста да се развие ИБС - пушенето, високото кръвно налягане, високите нива на холестерол, диабет, наднормено тегло,  и приемът на нездравословна храна увеличават този риск още повече. Подобни рискови фактори трябва да се контролират, за да бъде здраво сърцето ви. Други рискови фактори са такива, които не можете да промените - фамилна анамнеза със сърдечни заболявания, т.нар генетични или наследствени фактори, както и стареенето на организма.  

Симптоми на ИБС
Ако страдате от исхемична болест на сърцето, вашият сърдечен мускул не получавадостатъчно кръв и кислород. Това води до следните симптоми:

 • Ангина пекторис (т.нар стенокардия или гръдна жаба) - болка, натиск, изтръпване, силно туптене или
  изгаряне в гръдната област, гърба, врата, гърлото, челюста, ръцете над лактите и раменете
 • Умора или липса на енергия
 • Задух
 • Прилошаване, виене на свят

2.jpgЧесто жените имат различни симптоми от мъжете. В някои случаи, особено при хора с диабет е възможно да няма никакви изявени симптоми.   След тези симптоми вашият лекар най-вероятно ще прецени, че най-доброто лечение за вас е операция за поставяне на байпас. Подобна операция НЕ лекува ИБС, но тази процедура може да ви спаси живота или да подобри качеството му.   Без лечение може да получите инфаркт, който води до сериозни проблеми, дори смърт.   Байпасът ще подобри кръвоснабдяването на вашето сърце и така се намалява вероятността от усложнения. След операцията ще намалее вероятността от нови запушвания.  

Какво е исхемична болест на сърцето?  

Сърцето е мускул приблизително с големината на юмрука ви, който изпомпва кръвта в цялото тяло. Както и другите мускули, сърцето се нуждае от постоянно снабдяване с кислород, за да може да функционира. Кръвта носи кислород до сърцето и до цялото тяло чрез кръвоносни съдове, наречени артерии. В сърцето, именно коронарните артерииснабдяват с кислород  и кръв сърдечния мускул. Ако сърцето не получава достатъчно кислород, това може да доведе до инфаркт.  
4.jpg
Здраве за коронарните артерии  

Коронарните артерии са разположени на повърхността на сърцето. Работата им е да осигуряват на сърдечния мускул кръв, богата на кислород. Количеството кислород, от което се нуждае сърдечният мускул, зависи от това колко учестено работи то. Физическите упражнения засилват сърдечния ритъм, както и потребностите от кислород. Здравите артерии лесно осигуряват тази потребност - те са гъвкави и с гладки стени.   Исхемичната болест на сърцето се развива, когато е нарушена стената на сърдечната артерия. В следствие на рисковите фактори, които вече изброихме (тютюнопушене, висок холестерол,  и др) във вътрешната част на артериалните стени се натрупва плака(мастен материал, състеване от холестерол и др.частици). Тези натрупвания, наричани атеросклероза, стесняват простанството вътре в артерията и правят стените по-твърди. Това пречи на сърцето да получава необходимото количество кръв и кислород.   

_______________________fon1__1_.pngТочно тук е момента да споменем за превантивното лечение на вашите артерии.
Според специалистите един от най-добрите методи за прочистване на натрупаните плаки са билковите капки АРТЕРОВИТАЛ. Този продукт изчиства плаката, стените на артериите стават отново гъвкави и не позволява да се развият атеросклероза, исхемична болест на сърцето и др. сърдечно-съдови  заболява ния. Когато коронарната артерия е запушена от плака или кръвен съсирек и ако не е имало превантив но лечение неминуемо се стига до сърдечен удар (инфаркт на миокарда). Когато това се случи, сър дечният мускул зад запушено място не получава кислород. Ако кръвотокът не бъде възстановен бързо, тази част от сърдечния мускул умира. Подобно увреждане не може да бъде възстановено. Въпреки, че повечето хора преживяват сърдения удар, той може да доведе до фатален изход. Ползвайте преван тивно АРТЕРОВИТАЛ, за да не се стига до такива проблеми. 

 Оценка на вашето състояние  

С оценката на вашето състояние, лекуващият лекар разбира каква е степента на вашата исхемична болест. След първоначалният разговор, следва физически преглед и няколко кръвни изследвания.  
Електрокардиограма
Еректрокардиограмата (ЕКГ) прави запис на начина, по който електрическите сигнали преминават през сърцето ни.5.jpg

 • Стрес ЕКГ: прави се, докато ходите или тичате на бягаща пътека или стационарно колело. Така се отчита как сърцето реагира при физическо натоварнане. Понякога вместо колело се използват медикаменки, за да се предизвика стрес за сърцето, за по-точна оценка
 • ЕКГ в покой : прави се докато седите или лежите. По този начин се проверява дали сърцето не получава недостатъчно кислород. Отчита се също дали сърцето не е било увредено от сърдечен удар.      

Образна диагностика  

Образните изследвания могат да бъдат направени и по време на стрес тест или докато сте в покой. Те показват колко и как бие сърцето, както и дали артериите могат да осигурят завишената потребност от кръв и кислород.

 • Ехокардиограма: с помощта на звукови вълни се изобразяват структората и движението на сърцето
 • Магнитно-резонансна томография: прави се чрез инжектиране на малко количествоконтрастна течност във вената. Сърцето абсорбира този материал, който позволява на апарата да направи детайлна снимка и оценка.  

Сърдечна катетеризация  

6.jpg8.jpgТази процедура може ясно да посочи къде има стеснени, увредени или запушени артерии. Така лекуващият лекар ще прецени какво да бъде вашето лечение.   По време на сърдечната катетеризацияв коронарните артерии се въвежда катетър, след което се правият ангеографии (рентгенови снимки на артериите).  

По време на процедурата:  

 • Мястото от където ще ще бъде въведен катетърът, ще бъде обезболено. Водачът се въвежда в тялото от едно от следните места - слабините, ръката или китката. Водачът остава в тялото по време на цялата процедура.
 • Катетърът се поставя в обшивката на водача и се провира през артериите, докато стигне до сърцето - катетерът се насочва с помоща на ренгенови монитори.
 • През катетера се инжектира ренгетово контрастно вещество. То позволява коронарните атрерии да се виждат върху ангиограмите. Възможно е да почуствате топла вълна в момента на инжектиране на контрастния материал  

Как се прави аорто-коронарен байпас?  

По време на операция за поставяне на байпас запушените артерии не се отстраняват. Вместо това се създава пътека около блокираната част от коронарната артерия. Най-напред здрав кръвоносен съд се взима от друга част от тялото. Призадката се прикрепя към коронарната артерия след запушената част. По този начин кръвта преминава през присадката и заобикаля запушената артерия.   Присадката за байпас се взима от друга част от вашето тяло - без това да повлияе върху кръвообращението в тази част на тялото. 

9.jpgАко има повече от едно запушване, може да са необходими повече от една присадка и ще се използват един или повече кръвоносни съда.

 • вена сафена, която се намира в долните крайници
 • радиална артерия, която се намира в горните крайници
 • вътрешна гръдна артерия, която се намира в гръдния кош  

Докато един член от екипа взима присадка, друг подготвя пътя за достигане до сърцето.   По време на операцията при някои пациенти сложен апарат извършва работата на сърцето и белите дробове, като циркулира през машина "сърце-бял дроб", като доставя кръв, богата на кислород и я изпомпва в тялото. В такъв случай е възможно сърцето да бъде временно спряно, преди байпасът да бъде пришит. В други случаи не се използва машината "сърце-бял дроб" и сърцето не спира.  

Пришиване на присадката  

Прави се малък разрез в коронарната артерия точно под запушването. 

 • Ако се използва присадка от вена сафена или радиална артерия, единият край на присадката се зашива към отвора, а другият към аортата.
 • Ако се използва присадка от вътрешната гръдна артерия, единият край на присадката се зашива към отвора, а другият вече е част от разклонението на аортата.  

7.jpgЩом присадката бъде пришита, кръвта започва да тече през тази нова пътека, заобикаляйки запушения съд. Ако имате повече от едно запушване, може да се наложи да се направи повече от един байпа След това гръдната кост се приирасъс специални телове. Разрезът се зашива и ви местят в интензивно отделение за възстановяване.  

Следоперативно възстановяване Когато се събудите вероятно ще сте жаден, замаян и ще ви е студено. Това е нормално след операция.
От тук започва вашето наблюдение. Вие ще сте свързан към тръби и машини, от които медицинските сестри ще следят състоянието ви.

 • На ръката си ще имате маншет, който ще следи кръвното и сърдечно налягане11.jpg
 • Абокат, през който ще ви вкарват венозно лекарствата
 • Дренажни тръбики, които ще извеждат остатъчната течност от гръдния ви кош
 • Катетър за дрениране на урината
 • Вътреаортна помпа, която ще поема част от сърдечната дейност.

По този начин сърцето ви ще си почива и възстановява   В началото тръба ще ви помага да дишате на т.нар. командно дишане През това време няма да можете да говорите. Когато вече можете да дишате самостоятелновсички тръбички ще бъдат отстранени.  Медицинска сестра или физиотерапевт ще ви помогнат да станете от леглото. Това ще стане още в началния стадий на вашето възстановяване. Движението подобрява кръвообращението и спомага да се предотврати образуването на съсиреци.

10_1.jpgПомнете, че ако сте активен дори скоро след операцията, това ще ви помогне за по-бързото възстановяване. След операцията е възможно краката ви да отекат, особено ако присадката е взета именно от крака. Повдигането на долната част на леглото може да спомогне за намаляване на оттока. 

Правете специални упражнения за глезените:
 • Изпънете стъпалото в шпиц. След това огънете стъпалото в посока към глезена. Задръжте и пребройте до 5. Отпуснете стъпалото.
 • Повтаряйте упражнението 10 пъти за всеки глезен 

 

Подготовка за изписването   Когато вече нямате нужда от постоянни грижи ще бъдете преместен от Интензивното отделение в обикновена болнична стая. Всеки пациент се възстановява с различно темпо. Колко дълго ще продължи това зависи от общото ви състояние. Повечето хора остават 5-7 дни след подобна операция, но не е необичайно да се наложи и по-дълго време.   По време на операцията гръдната ви кост е била отваряна. Тя ще заздравее след 6-8 седми.и В болницата, а и после у дома трябва да полагате специални грижи именно за гръдната кщост. Така ще намалите болките и ще подпомогнете заздравяването. Избягвайте движения, които опъват ръцете или гръдния кош, НИКАКВО бутане, дърпане или вдигане на тежки предмети.  

С изписването ще получите указания какво да правите у дома и как да се справите с различни ситуации, докато се възстановявате.  

Следвайте указанията на лекаря:

Къпане: ако не ви дадат други указания, можете да се изкъпете 10 дни след операцията. Не прекалявайте с горещата вода, в противен случай може да ви се завие свят. Добре е наблизо да има човек, ако ви потрябва помощ. Не се къпете легнал във вана, докато лекарят не ви позволи. 
Ежедневни дейности: върнете се към ежедневните си дейности, когато се почувствате по-добре. След няколко дни ще можете да правите леки и ненатоварващи дейности, например да готвите. Не правете нищо свързано с протягане или разтягане. Не косете ливадата, не чистете с прахосмукачка поне 6 седмици след операцията 
Шофиране: не сядайте зад волана докато не ви позволи рещалят. Това ще стане най-рано след 3-6 седмици. Болката или скованоста може да направи шофирането неприятно или да предизвика ПТП. Още повече, че ще приемате обезболяващи. 
Работа: в зависимост от това какво работите, връщането ви може да бъде в рамките на 3-12 седмици. 
Сексуални контакти: лекарят ще ви посъветва да се въздържате от секс 4-6 седмици. Когато правите секс, използвайте позиции, които не опъват гръдния ви кош.   

Кога да се обадите на лекуващия лекар?   

Тук ще изброим предупредителни симптоми за инфекции и други проблеми                                                                    

 • Висока температура над 38 градуса                  
 • Необясними студени вълни или потене
 • Внезапно напълняване над 3кг за 1 седмица
 • Засилваща се болка, която не се контролира с   лекарства
 • Подуване, зачервяване, или мътна течност върху или около раната
 • Необяснимо кървене или посиняване
 • Непрестанни щракащи звуци в гръдната кост
 • Кимптоми на стенокаардия, подобни на тези преди операцията    
Упражнения за вас и вашето сърце   
 • Благодарение на операцията за поставяне на байпас,
  сърцето ви е получило втори шанс. И сега то ще се нуждае 
  от упражнения,за да си възвърне формата. Ходенето пеш е отлично
  упражнение. 
 • Поставете си реалистични цели. Започнете с 5 мин, после 10 и така да стигнат по 30 минути 5-6 пъти в седмицата
 • Носете твърди обувки с меки стелки и висок свод
 • В началото се разхождайте с някого, който може да ви помогне при необходимост
 • Ходете по равното или ниски сконове. Избягвайте изкачването 
  на хълмове
 • Не ходете прекалено бързо. Ако не ви достига въздух, значи се пресилвате.  

 

Как да контролирате ИБС?

Операцията е намалила риска от инфаркт. Засега. Трябва да знаете, че байпасът не лекува исхемичната болест на сърцето. Кръвоснабдяването на сърцето ще се подобри, но е възможно да се образуват нови запушвания. Трябва да предотвратите това. Най-добрият начин е да започнете прочистване на артериите с капките Артеровитал. Един три месечен курс с тази билкова композиция ще прочисти артериите ви напълно.  

Полезни съвети за спазването на хранителен режим12.jpg

 • Четете етикетите, когато купувате продукти. Поговорете с вашия лекар какво да купувате и на какво да обърнете внимание
 • Консумирайте пресни или обикновени замразени зеленчуци. Те имат по-малко сол от консервираните.
 • Избирайте чисто месо без тлъстини. Сваляйте кожата от пилешкото и пуешкото преди кансумация.
 • Печете на скара или във фурна, задушавайте на пара или гответе в микровълнова, но не пържете
 • Подправяйте храната с билк, лимонов сок, ароматизиран оцет, вместо да използвате маргарин, масло или сол. Солницата не трябва да присъства на масата
 • Избягвайте сметановите и маслените сосове, които съдържат мазнини и холестерол · В заведение попитайте сервитьора какви здравословни ястия може да ви предложи         

 

Използвани са материали от Сърдечно-съдов център Acibademcityclinic

                                            


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000