0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кога, как и защо човек има нужда от пейсмейкър?


Всичко, което трябва да знаете за ритъмните и проводни нарушения на сърцето

Защо човек има нужда от пейсмейкър?
CCI07092019_4.jpg
Сърцето притежава "електрическа система", която го поддържа биещо в правилния ритъм. Проблемите в тази система могат да накарат сърцето да бие прекалено бавно. За да се коригира бавното сърцебиене, вашият лекар може да ви препоръча поставянето на пейсмейкър или кардиостимулатор. 

Тази статия ще ви помогне да научите какво е пейсмейкър и как се поставя в тялото. Освен това ще научите как това малко устройство може да подобри здравословното ви състояние, за да живеете активно.  

Как се диагностицира такъв проблем?  
За да реши дали е необходим пейсмейкър, вашият лекар ще ви разпита какви са оплакванията и симптомите, като ви зададе въпроси свързани със здравословното ви състояние. Освен това ще се подложите на няколко изследвания, които ще проверят скороста и ритъма на сърдечния мускул. 

Сред тях е напълно безболезнения тест електрокардиограма ЕКГ.
Освен това е възможно лекарят да ви помоли да носите 24 часа малко електронно устройство - Холтеров монитор, или дори записващо устройство. Тези машинки записват информация за работата на сърцето, за период от няколко часа до няколко дни .  


Какви са причините за забавения сърдечен ритъм?
  
По-възрастните хора са по-склонни да развият бавно сърцебиене. Проблем обаче може да възникне във всяка възраст. А ето ги и най-често срещаните причини:

 • Изменение в структурата на сърцето поради застаряванe
 • Сърдечно заболяване и предходна сърдечна операция
 • Прием на лекарства, които забавят работата на сърцето - напрмер бета-блокери
 • Вроден сърдечен дефект  

Забавено сърцебиене  
Кръвта пренася кислорода по цялото тяло. Когато сърцето започне да бие прекалено бавно, тялото получава по-ниски дози кислород. Това е съпроводено от следните симптоми:

 • Замаяност или световъртеж
 • Причерняване
 • Задух
 • Отпадналост
 • Припадъци  

Как помага пейсмейкърът?  
CCI07092019_11.jpgПеййсмейкърът, известен още и като кардиостимулатор прави това, което е и значението на името му- от англ. Език.  Изработва, подава скорост, помага на сърцето да тупти с правилното темпо. По този начин се намаляват симптомите на бавното сърцебиене. 
Освен това пейсмейкърът ви позволява да приемате лекарства, които иначе биха забавили сърцебиенето прекалено много.   А най-полезната му харастеристика е, че пейсмейкърът може да подобри начина ви на живот, като ви позволи да живеете по-активен ррежим. Помнете обаче, че носенето на пейсмейкър трябва да ви прави внимателен всеки ден. Трябва да ходите на редовни медицински прегледи и да се грижите внимателно за своето сърце. 
Всички усилия обаче си струват в името на това Вашето сърце да работи правилно.  

Електрическа система на сърцето
 
Сърцето е мускул, който изпомпва кръв до всички части на тялото. Помпането се извършва с помощта на електрическа система, която казва на сърцето кога да се свие. Ако възникне проблем с електрическата система, сърцето не може да бие толкова бързо или толкова често, колкото е необходимо. Когато това се случи, човек изпитва симтоми като отпадналост и причерняване.  

Сигналите, които казват на сърцето да тупти   Всяко свиване на сърдечния мускул започва от електрически сигнал. Тези сигнали се изпращат и получават от специални електрически клетки вътре в сърцето наречени - възли. Когато мине през сърцето сигналът казва на кухините на сърцето, които изпомпват кръв кога да се свият.   Когато човек е по-активе, сигналите от възлите ускоряват изпомпването на кръвта. Когато човек е в покой, сигналите отново се предават с нормално темпо.  

Проблеми с електрическите сигнали   Забавеният сърдечен ритъм често се дължи на проблеми със синусовия или антривентрикуларен възел. При някои хора сърдечният ритъм се забавя само от време на време. При други сърцето може постоянно да бие бавно.   Понякога то отказва да забърза ритъма си на работа дори по време на усилена физическа активност.  

Синдром на болния синусов възел Основният проблем е засягане на синусовия възел, който може да причини следните симптоми:

 • Синусова брадикардия - синусовият възел прекалено бавно изпраща сигнали
 • Синусова пауза - синусовият възел изпраща сигнал, но се блокира, а без сигнал предсърдията не се свиват
 • Тахибрадикарден синдром - синусовият възел е в брадикардия и се редува с бърза аритмия  

Атривентрикуларен (сърдечен) блок  

При атривентрикуларния блок има проблем при предаването на електрическите сигнали към сърдечните камери. Това може да е причинено от проблеми със самия атривентрикуларен възел или с разклоненията на снопчето на Хис. Ако не получат сигнал, сърдечните камери няма да се свият. Това може да се случва от време на време или сигналът да е изцяло блокиран.  

Какво е пейсмейкърът? 
CCI07092019_12.jpgПейсмейкърът е малък и лек електрически уред, който спомага за коригирането на сърдечния ритъм. Контролът се осъществява, посредством малък компютър, който изпраща електронни сигнали към сърцето. Именно тези сигнали подават информация  на кухините на сърцето кога да се свият. Така се поддържа сърдечния ритъм в правилно темпо. Освен това сензорите в пейсмейкъра следят нивата на дейност и могат да коригират сигналите, според потребностите.    

Видове пейсмейкъри  
Вашият лекар ще избере вида пейсмейкър, който ще е най-подходящ за вашето състояние. Всички устройства имат еднакъв дизайн. Основната разлика е броят електроди, които влизат в сърцето. Повечето пейсмейкъри имат 1-2 електрода. Ако страдате от напреднал стадий на сърдечна недостатъчност , е възможно да ви имплантират уред с 2-3 електрода. Специалистите наричат този пейсмейкър бивентрикуларен.  

Как пейсмейкърът се приспособява към вашите потребности?   Когато човек води активен начин на живот, сърцето бие по-бързо, за да отговори на потребностите на органицма от повече кръв и кислород. Проблеми с електрическата система на сърцето може да му попречат да се забърза. За да бъде решен този проблем, всички пейсмейкъри притежават характеристика за реакция на скорост. Т.е автоматично настройват сърцето според необходимия сърдечен ритъм - забързва, когато човек е активен и се връща към нормално темпо, когато човек си почива.  

Имплантиране - стъпки и процедура
Поставянето на пейсмейкър в тялото се нарича имплантиране. Това не е същинска отворена сърдечна операция, а по-скоро минимално инвазивна поцедура. Пейсмейкърът може да се постави и от дясната и от лявата страна на гръдния кош, но най-често се поставя вляво. Цялата процедура отнема 1-2 часа.  

Преди процедурата:
Спазвайте указанията на лекаря, за да се подготвите за имплантирането:

 • CCI07092019_15.jpgКажете на своя лекар още преди процедурата какви лекарства, добавка или билки пиете, както и дали имате алергии към медикаменти
 • Попитайте дали да пиете своите лекарства за разреждане на кръвта - кумадин, плавикс и др. По лекарско предписание спрете приема на аспирин, ибупрофен инапроксен.
 • Намерете човек да ви откара в къщи след операцията
 • Кажете на лекаря дали сте левичар или десничар. Упоменете дали се занимавате с дейности, които включват гърдния ви кош или раменете - копаене, стрелба или др. Това ще окаже  влияние къде да бъде имплантират пейсмейкърът
 • Не приемайте храна и течности след 22ч в нощта преди процедурата. Ако трябва да изпиете доза лекарства, направето го с 2-3 глътки вода.  

Как протича самото имплантиране?
CCI07092019_16.jpgНай-често срещаният метод за имплантиране на пейсмейкър се нарича ендокардиално имплантиране, т.е вътре в сърцето. Това означава, че водачите излизат от тялото на пейсмейкъра и влизат директно в сърцето. В редки случаи водачите биват прикачени към външната страна на сърцето. Как се случва всичко:

 • На пациента се слага упойка, за да не усеща болка. Местната упойка обезболява мястото, където ще се прави разрезът и ще се имплантира пейсмейкърът. По лекарска преценка може да се влее и венозен медикамент за обезболяване или да се направи пълна упойка
 • Разрезът се прави под ключицата Прави се легло или джоб, където се поставя пейсмейкърът. Освен това лекарят използва този разрез, за да получи достъп до вена, която ще го отведе до сърцето.
 • Водачите се въвеждат във вената, докато достигнат до сърцето. Рентгенов монитор помагана лекаря да намести водачите на точното място
 • Водачите биват прикачени към сърцето с помощта на малки нокти, които са на края на всеки водач. Правят се електрически измервания, за да се провери дали това е най-подходящото място за имплантиране.
 • Следващата стъпка е тялото на пейсмейъкъра да бъде присъединено към водачите. Щом водачите бъдат имплантирани на правилното място в сърцето, тялото на пейсмейкъра се поставя в гнездото под кожата.
 • Разрезът се затваря с няколко шева 

След процедурата  
При повечето пациентипрестоят в болницата след поставяне на пейсмейкър е една нощ. Преди да ви изпишат ще получите указания какво да правите у дома и как да се грижите за оперативната рана, за да се възстанови по-бързо. 

След процедурата медицинските сестри ще следят сигналите, което изпраща вашето сърце, и ще проверяват мястото на разреза. Ще приемате обезболяващи медикаменти.
Задължително уведомете персонала ако усещате болка в гърдите, задух, подръпване или започнете да хълцате. След като се възстановите ще ви преместят в обикновена болнична стая. Там лекар ще провери работата на пейсмейкъра и ще направи настройки, ако е необходимо.
Ще ви направят и рентгенова снимка, след което ако лекарят прецени ще ви изпишат.  

Какво да правите у дома?  
За да се възстановите по-бързо, спазвайте всички лекарски указания:

 • Известно време не вдигайте над рамо тази ръка, от която е имплантиран пейсмейкърът, но не спирайте напълно да я използвате
 • Около месец мястото на разреза може да остане отточно, това е нормално. Оттокът и раната ще се възстановят с течение на времето.
 • Скоро след процедурата можете да се върнете към ежедневието си. Попитайте лекаря кога можете да се върнете на работа
 • Възможно е известно време да не ви е позволено да шофирате, лекуващият лекар ще ви даде повече информация.  

Грижа за хирургичния разрез  
Нормално е в продължение на няколко дни да изпитвате болка и стягане в областа на разреза. Ползвайте обикновени болкоуспокояващи, които се дават в аптеките без рецепта. Ако е необходимо нещо по-силно, лекуващият лекар ще ви изпише. Грижете се за разреза както следва:CCI07092019_17.jpg

 • Сменяйте превръзката според лекарските указания
 • Пазете разреза чист и сух. Възможно е първите няколко дни да трябва да се къпете с гъба, а не с обливане. Можете да ползвате душа едва след разрешение на лекаря
 • Когато се къпете не търкайте разреза и внимавайте да не попадне вода върху него
 • Ако случайно го навлажните, подсушете го с попиване. Не използвайте никакви лосиони, кремове или пудра.Обадете се на вашия лекар ако откриете изменения по белега - възпаление, подуване или др.

Животът с пейсмейкър не е тежък. Можете да вършите почти всички дейности, както и по-рано. Има     някои неща, които обаче трябва да помните - да се пазите от електронни сигнали, които могат да   попречат на работата на вашия пейсмейкър. Поддържайте сърцето си във форма, редовно спортувайте   и не пропускайте редовните прегледи при лекар.  

 Кога да звъннете на лекуващия лекар?  CCI07092019_18.jpg

Обадете се на вашия лекар, ако след поставянето на пейсмейкъра
забележите някой от следните симптоми:

 • Белези на възпаление на разреза - засилено зачервяване, подуване, затопляне, сълзене
 • Температура над 37 градуса 
 • Болка в областа на имплантирания пейсмейкър - при условие, че болката не отшумява, а се засилва
 • Болка в гръдния кош
 • Задух
 • Кървене или голям оток на разреза
 • Подуване на ръката, от страната на която е имплантиран пейсмейкърът
 • Придърпване в гръдния кош или коремните мускули често или непрестанно хълца

 

Сигнали, които е възможно да причинят проблеми   

Няколко уреда могат да предизвикат проблеми в предаването на сигнали на вашия пейсмейкър. Като цяло тези сигнали само временно могат да затруднят работата на пейсмейкъра или да увредят вашето сърце. Обърнете се веднага към вашия лекар ако някой от тези уреди създадат проблеми.

 • Мобилни телефони - дръжте ги на 20 см от тялото на пейсмейкъра. Когато говорите, дръжте телефона на ухото, което на противоположната страна на пейсмейкъра. Също така носете телефона в джоб на противоположната страна
 • Електромагнитни системи против кражба - често такива има на входа и изхода на магазините. Минаването през тях не е проблем, но не стойте близо до тях и не се облягайте
 • Ядрено магнитен резонанс - ЯМР - избягвайте ги. Никога не се подлагайте на ЯМР - тези апарати използват силни магнити
 • Силни елекнтрически полета - радиокули и и високо електрическо напрежение, например заварки.
 • Двигателят на автомобиласъщо създава елктрическо поле докато работи. Затова не стойте надвесени над капака на двигателя  

Няколко уреда могат да предизвикат проблеми в предаването на сигнали на вашия пейсмейкър. К цяло тези сигнали само временно могат да затруднят работата на пейсмейкъра или да увредят вашето сърце. Обърнете се веднага към вашия лекар ако някой от тези уреди създадат проблеми.

Спортувайте редовно 
Фактът, че имате пейсмейкър не означава, че не можете да бъдете активен. Може да се окаже, че физическите упражнения се правят по-лесно с пейсмейкър. За най-добро здраве спортувайте поне по 30 мин дневно. Повечето дейности са позволени. Ако обаче играете групови спортове се консултирайте с вашия лекар. Подобни спортове могат да увредят вашия пейсмейкър.  

Не забравяйте за посещавате вашия лекар   За да получите най-добри резултати от имплантирания пейсмейкър спазвайте сроковете за периодични прегледи. Вашият лекар ще проверява периодичноелектрическата дейност на сърцето ви и ще види дали работи правилно пейсмейкърът.  

 

Колко време ще работи моят пейсмейкър?  
Тези малки и фини устройства са много надеждни. Батериите издържат 10-15г. В редки случаи водачите могат да се износят и е необходима подмяна

 • Подмяна на батериите
 • Батерията се намира вътре в тялото. Така че нейната подмяна, означава подмяна на цялото апаратче. Това е процедура, далеч по-проста от първоначалното имплантиране. Старият пейсмейкър се изважда и на негово място в джоба се слага новият. Още същия ден ще можете да се приберете в къщи.
 • Подмяна на водачите
 • Подмяната на водачите(жичките) е процедура, която е подобна на имплантирането. Понякога се налага водачите да се поставят на ново място - на друга вена, от другата страна на гръдния кош. Това означава, че самият пейсмейкър също ще се премести от другата страна на гръдния кош.  

Отново във форма
CCI07092019_20.jpgПейсмейкърът е малко устройство, което може да донесе голяма полза за вашето здраве. Когато сърцето бие с правилното темпо, пейсмейкърът ще ви помогне да сте по-активни. Освен това ще се чувствате по-уверени за състоянието на сърцето и общото ви здравословно състояние. 


Използвани са материали от Сърдечно-съдов център Acibademcityclinic 


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000