0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Що е то сърдечна недостатъчност – симптоми и лечение


Сърдечна недостатъчност (наричана понякога сърдечно-съдова недостатъчност) е синдром, причинен от нарушения в структурата и/или функцията на сърцето

Тези нарушения водят до намаляване на сърдечния дебит и/или повишаване на налягането на запълване на сърцето в покой или по време на физическо натоварване.

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не работи добре като помпа. То изхвърля по-малко кръв или го прави по-бавно. В резултат на това важни органи като мозъка, черния дроб, бъбреците и самото сърце получават по-малко кръв от необходимото. Това води до бавна или затруднена работа на всички органи и системи.

Кои са основните форми на сърдечна недостатъчност?

В зависимост от това колко бързо се развива сърдечната недостатъчност, се разграничават две основни форми на този синдром: остра и хронична.

Смъртта от сърдечна недостатъчност е отнемащ време процес. Понякога може да прочетете, че човек внезапно е починал от сърдечна недостатъчност, но това не се случва в действителност. Внезапна смърт може да настъпи или в резултат на внезапно развиваща се тежка аритмия, или когато сърцето спре в резултат на инфаркт на миокарда, или това е ситуация, свързана не със сърцето, а със съдовете. Например, тромбоемболизъм на големите разклонения на белодробната артерия или на резервоара на белодробната артерия - това е несъвместимо с живота. Съвременните методи за диагностика и лечение могат да открият сърдечна недостатъчност и да удължат не само живота като такъв, но и активния живот на пациента.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала върху артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква

Едно от най-неприятните усложнения при атеросклероза е именно коронарната болест на сърцето.

Остра форма на сърдечна недостатъчност възниква след обширен инфаркт на миокарда. На този фон бързо се развива така нареченият белодробен оток. В същото време, дори и в този случай човекът не умира мигновено. Това се случва не за секунда, а за ден-два, в крайни случаи - за два-три часа.

Най-често има обостряне на сърдечната недостатъчност. Човек има сърдечна недостатъчност и се лекува. Уловил е настинка или пневмония, натоварването на сърцето е по-голямо и настъпва компенсация. Има силен задух, подуване и лекарите са принудени да хоспитализират пациента и да го доведат до някакво повече или по-малко стабилно състояние вече по-интензивно. По същество това е атака.

Какво може да причини сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е синдром, който се развива на фона на различни сърдечни заболявания. У нас неадекватното лечение на артериалната хипертония води до това. Във всички европейски страни това е главно коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда. Това може да бъде и кардиомиопатия, миокардит, сърдечни заболявания и т.н. Има много причини.

АРТЕРОВИТАЛ е билково средство, което се препоръчва от специалистите като основно средство за превенция и съпътстващо лечение на всички усложенния, които атеросклерозата предизвиква.

Има фактори, които увеличават вероятността от поява или обостряне на сърдечна недостатъчност. Първото и основно е нередовното лечение. Второто е катарална болест (възпаление на лигавиците с образуване на секрет, особено тези на респираторния тракт - гърло, бели дробове). Всяко тежко катарално заболяване може да предизвика обостряне, така че тези пациенти трябва да бъдат ваксинирани (ваксини против грип). Следва нарушение на диетата, чест прием на алкохол, прекомерна физическа активност, което не се препоръчва на пациента.

Какви са признаците на сърдечна недостатъчност?

Самата сърдечна недостатъчност е синдром, а не болест. Затова болезнените усещания са необичайни за нея. Ранните признаци на това състояние са задух, слабост, подуване в краката до края на деня. Ако човек има здрави вени, но до края на деня има следи от чорапи по краката му, трябва да провери сърцето си. Можете също така да разпознаете синдрома по появата на задух по време на нормални упражнения. Струва си да бъдете предпазливи, ако обикновено ви се налага да се изкачите до четвъртия етаж и трябва да спрете и да си починете на втория. С развитието на синдрома тези признаци се изострят.

Human-Heart.jpg

Разграничават се три етапа от развитието на хронична сърдечна недостатъчност. В началния, първи етап се появява задух и ускорен пулс при значително физическо натоварване. На втория етап започват клиничните прояви в покой: продължителна недостатъчност на кръвообращението, конгестивни промени в белите дробове (прекомерно нахлуване на кръв), задръствания първо в белодробната циркулация, а след това и в двата кръга. В последния, трети стадий на заболяването настъпват необратими промени в жизненоважните органи (цироза на черния дроб, "застоял" бъбрек и др.), Метаболизмът е нарушен, лечението става неефективно.

Възможна ли е сърдечна недостатъчност в млада възраст?

Сърдечната недостатъчност е възможна на всяка възраст. Това е състояние, което съпътства толкова много заболявания, включително сърдечни дефекти. А сърдечните дефекти могат да бъдат вродени. Затова и новородено може да има и сърдечна недостатъчност.

Междувременно разпространението на хроничната сърдечна недостатъчност нараства значително с възрастта. Сред пациентите на възраст 20-29 години се среща в 0,3% от случаите, а при хора над 90 години - в почти 70% от случаите. Според статистиката повече от 65% от хората с този синдром принадлежат към възрастовата група 60+. Това се дължи на факта, че сред тази възрастова категория има повече пациенти с инфаркт на миокарда и тези, страдащи от артериална хипертония.

Отдавна се забелязва, че сърдечно-съдовите заболявания по-често се срещат при хора, които живеят с чувство на постоянно неудовлетворение от живота. Това води до вътрешен стрес. Ако върху него се наложи и външен стрес, не може да се избегне заболяването.

Проучванията показват, че средната възраст на рака е 61 години. На каква възраст се появяват сърдечните заболявания?

Дълго време се смяташе, че това е групата на хората над 40 години и сърдечен удар може да се развие не по-рано от 50 години. Днес сърдечните заболявания са сериозно по-млади. Вече има хора, които са претърпели инфаркт преди 30-годишна възраст, а причината за сърдечната катастрофа е атеросклеротичното съдово увреждане - заболяване в зряла възраст.

Причините за това „подмладяване" все още не са напълно изяснени. Генетични промени за толкова кратко време не биха могли да настъпят. Съвременните млади хора работят не повече от своите предци. Предполага се, че това може да е резултат от намаляване на имунитета, което е провокирано от лошата екология и неистовия темп на живота.

Сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени и контролирани днес, затова и целият западен свят е обхванат от мрежа от кардиохирургични клиники и рехабилитационни центрове - а застрахователните компании плащат за лечението на пациента. В България, за съжаление, не е така.

Застрахователната медицина винаги е насочена към печалба. Но на Запад застрахователните компании плащат за най-модерните, високотехнологични методи на лечение, независимо от цената им, предприемат всички необходими мерки, за да гарантират, че застрахователното събитие се случва възможно най-късно или изобщо не се случва. Застрахователите също така гарантират, че пациентите се лекуват според съвременните обезщетения и ги осигуряват навреме на лекарите.

Билковите капки Артеровитал са навременна застраховка срещу различни и често фатални заболявания на сърцето.

За да се предотврати паниката, когато се появят тревожните симптоми, на възраст 30-40 години всеки човек трябва да има приятел лекар, който ще го наблюдава от година на година и за пет минути да прави разлика между опасни и несъществени симптоми.

ИЗТОЧНИК: medinfo.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000