0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Тих сърдечен удар: Как да се разпознае навреме?


Когато чуем думите „ инфаркт на миокарда ", това обикновено се свързва с остра и непоносима болка в лявата част на гърдите, студена пот и задух

Но има случаи, в които е налице така наречения "безшумен" или тих сърдечен удар. Човек го прекарва на крака, като не обръща внимание на влошаването на здравето. Какви могат да бъдат последствията, от инфаркт който се случва незабелязано?

Понятието „инфаркт" се възприема от повечето хора като страшно и тежко състояние. Въпреки това, болестта може да не се прояви под формата на специфични симптоми, което води до определени усложнения и смърт.

Инфаркт е сърдечен арест поради артериална тромбоза.

АРТЕРОВИТАЛ е билково средство, което се препоръчва като превенция и съпътстващо лечение на всички усложенния, които атеросклерозата предизвиква, включително и инфакт

Типични симптоми: интензивна болка зад гръдната кост, преминаваща в лявата ръка, рамото, от лявата страна на шията, между лопатките. Атаката се утежнява и от чувството на страх, което човек започва да изпитва. Болката може да продължи от 15 минути до няколко часа.

Тих миокарден инфаркт, който е трудно да се разпознае

Своевременното прилагане на превенция с билковите капки АРТЕРОВИТАЛ и квалифицираната навременна помощ може да помогне да се избегнат някои доста сериозни последици.

Ако симптомите на инфаркт не се появят?

Така нареченият „безшумен" тип инфаркт на миокарда се случва сравнително често и пациентите се диагностицират с болестта няколко месеца след атаката.

Фалшиви симптоми

Хората често погрешно си мислят, че специфични признаци на инфаркт на миокарда са болки в гърдите, студена пот, виене на свят и затруднено дишане. Инфаркт може да се прояви с толкова неясни симптоми, че на човек изобщо няма да му дойде на ум, че му се случва нещо толкова фатално. Няма и да се сети да се обърне за помощ към лекар.

Усещанията, които се появяват, лесно могат да се приемат например като храносмилателна дисфункция.

Някои симптоми често показват обикновен дискомфорт или други проблеми, затова хората ги игнорират. Например физическата умора може да се възприеме като следствие от липсата на сън или свързаните с възрастта промени в организма. Леко възпалено гърло или парещо усещане в областта на гърдите хората решават, че може да се дължи на киселини или лошо храносмилане.

arteria sarce.jpg

Редица заболявания маскират симптомите на инфаркт на миокарда. Например, при пациенти с диабет има по-изразени проблеми с нервната система, които могат да засягат начина, по който се усеща болката.

В повишен риск от тих или безшумен инфаркт са мъжете

Специалистите са изследвали около две хиляди представители на двата пола във възрастовата група от 45 до 84 години, които не страдат от проблеми на сърдечно-съдовата система, и след 10 години отново извършили магнитно-резонансно изследване (тип начин за диагностициране) на сърцето на същите хора. Резултатите са следните: при 8% от изследваните са открити белези по сърцето, които показват инфаркт на миокарда. И, което е по-интересно, 78% от онези, които са имали такава атака, не са подозирали този факт.

Статистиката сочи, че по-силният пол преживява „безшумен сърдечен удар" 5 пъти по-често от жените.

Симптоми, които могат и трябва да предизвикат тревожност и безпокойство

- слабо усещане за притискаща болка в центъра на гърдите, която не преминава няколко минути, или бързо избледнява, а след това се връща отново;

- дискомфорт в горната част на тялото:

- дискомфорт в едната или двете ръце, в областта на гърба, корема, шията, долната челюст;

- затруднено дишане;

- студена пот, виене на свят, гадене.

Диагностика на безшумният инфаркт

Според резултатите от електрокардиограмата лекарят ще определи дали пациентът е имал инфаркт на миокарда в миналото.

Ехокардиограмата ще покаже кои области на сърдечния мускул са пострадали най-много.

Освен това, препоръчително е да се направи ултразвук на сърцето.

Следващият метод е кръвен тест за наличие на протеин тропонин Т, който навлиза в кръвния поток при увреждане на клетките на сърдечния мускул.

Висок праг на болка - риск ли е това?

Членовете на Американската кардиологична асоциация смятат, че асимптоматичният инфаркт на миокарда може да бъде свързан с висок праг на болка при някои пациенти. През декември миналата година Асоциацията публикува проучване на норвежки учени, които са извършили тест, използвайки влиянието на студа, което определя степента на чувствителност на човек, и електрокардиограма на 4849 възрастни пациенти.

Участниците, които са имали „мълчалива" форма на сърдечен удар, оцеляват в студената среда много по-дълго от тези, които са имали класически инфаркт.

Разбира се, високият праг на болка може да причини неясна проява на инфаркт на миокарда, но все пак ще са необходими много изследвания, за да се разбере защо някои пациенти нямат симптоми на заболяването.

Предотвратяване

Предотвратяването на „безшумния" инфаркт не се различава от всички други превантивни мерки за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Става въпрос за здравословен начин на живот и редовни упражнения.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала върху артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква. Синергичният ефект на билките, които присъстват в състава на капките АРТЕРОВИТАЛ ще предотврати появата на инфаркт.

Важно е да познавате основните симптоми и признаци за приближаващия инфаркт на миокарда и да сте наясно, че някои навици, включително тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и мазни храни, могат да доведат до неговото развитие.
Човек, който вече е претърпял сърдечен удар веднъж, вероятно отново ще се сблъска с този проблем. Хората погрешно вярват, че „мълнията не удря на едно и също място два пъти". Това не е така. Инфарктът оставя незаличим отпечатък върху работата на сърцето и това е завинаги.

Превенцията на „тихия" инфаркт включва здравословен начин на живот и разумна физическа активност.

Освен това, високото кръвно налягане, високият лош холестерол и диабетът увеличават риска от сърдечен удар.

Винаги имайте предвид грижата за собственото си здраве. Не пренебрегвайте описаните по-горе симптоми, които могат да показват, че човек развива „безшумен" инфаркт. В крайна сметка основната причина за внезапна смърт в световен мащаб са именно сърдечно-съдовите заболявания. И взетите навреме спешни мерки ще помогнат за спасяването на живота и здравето.

Източник: www.goodhouse.ru


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000