0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Вярно ли е, че вродените сърдечни дефекти отслабват имунната система?


Вярно ли е, че вродените сърдечни дефекти отслабват имунната система?

Сърдечни заболявания, които човек има от раждането си, са причина за безпокойство

Най-често хората се притесняват за правилното функциониране на самия орган, но не винаги мислят за връзката между сърдечните дефекти и имунитета. Могат ли подобни патологии да отслабят защитните сили на организма?

Клиничните прояви на вродени сърдечни дефекти са доста разнообразни. Днес са известни около 100 различни вродени сърдечни дефекти.

Малките деца с тази патология са под строгото наблюдение на кардиолозите. Ярко изразените дефекти в структурата на сърцето, които имат отрицателен ефект върху развитието на детето и водят с течение на времето до развитие на сърдечна недостатъчност, трябва да се лекуват своевременно. Освен това е препоръчително това да се прави в специализирани кардиохирургични клиники.

Вродените сърдечни дефекти влияят върху развитието на имунната система

Според различни изследвания, проведени у нас и в чужбина, има връзка между тежестта на сърдечните заболявания и тежестта на нарушенията на имунната система.

По време на раждането децата с вродени сърдечни заболявания имат значителна незрялост на първичния орган на имунитета , тимуса. Тимусът (тимусната жлеза) е важна част от имунната система при децата. От раждането до детството тимусът е отговорен за производството и узряването на Т-лимфоцитите, които предпазват тялото от инфекциозни агенти, включително вируси и бактерии. Тимусът е най-големият орган на имунната система на новороденото, тъй като произвежда лимфоцити по-активно от други тъкани. Жлезата играе водеща роля в развитието и формирането на имунитета на детето. След „узряване" в него лимфоцитите навлизат в кръвта и мигрират към лимфните възли и далака, където помагат на имунната система да се пребори с болестта.

Дисфункцията на тимусната жлеза отслабва имунната система, увеличавайки податливостта към инфекции и алергии. Детето страда от продължителни общи вирусни заболявания, всяка инфекциозна патология лесно се превръща в хронична форма.

Важността на навременната корекция на вродени сърдечни дефекти дори не се поставя под съмнение, тъй като такава патология засяга всички системи на тялото.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2020