0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Научете детето да се храни здравословно, за да го предпазите от диабет


Искате ли, като порасне, детето ви да обича овесени ядки, а не вредни бонбони? За да се случи това започнете да формирате правилните хранителни навици още докато е бебе. В идеалния случай това трябва да стане преди раждането.

С майчиното мляко

Вкусовите предпочитания започват да се формират в плода, докато е още в утробата. Продуктите, които бременната жена консумира, оказват влияние върху оформянето и на вкуса на околоплодната течност, в която плода плува, и която ембриона поглъща. Учените вече са доказали, че по-късно, когато детето започва да получава допълнителни храни и да изпробва нови продукти, то предпочита тези, които майката най-често яде по време на бременността. Това е доказано не само за вредните сладкиши, мазни и солени храни, но и за здравословните зеленчуци, чесън и подправки.

Следващият най-важен етап във формирането на вкуса е кърменето. Това, което майката яде по това време, по-късно ще обича и детето. То буквално изсмуква вкусовете с майчиното мляко. Това е и научен факт. Ако кърмещата майка яде здравословни храни, зеленчуци и плодове, детето също ще ги хареса. Обратното също е вярно: ако майката не се храни балансирано, детето няма да предпочита храните, от които организма му има нужда.

assortment.jpg

Между другото

Европейците обичат сладко повече от другите раси. Причината е в структурата на гена TAS1R3, той е отговорен за това колко захар трябва да стигне до рецепторите, така че хората да разберат, че храната е достатъчно сладка. В генома на европейците са открити две копия на този ген, а при африканците и азиатците двойната версия на "сладкия" ген е рядкост.

Синдромът на баба

Учените смятат, че едно дете от ранна възраст си спомня характерния вкус на продукта и тази памет продължава дълго време, засягайки поведението на яденето почти през целия живот. Вярно е, че е възможно и то да започне да предпочита вредни храни. В края на краищата, в по-старша възраст, възрастните понякога влияят погрешно на вкусовете на децата. Особено много грешки в тази насока извършват бабите: най-добрият подарък за внуците - сладкиши, кифлички, бонбони, шоколадови бонбони. Детето трябва да бъде щастливо и добре нахранено, нека животът му бъде сладък, а не пълен с трудности, глад и недостиг, като техния.

Сега мотивацията се променя. Детето от ранна детска възраст живее в света на рекламата, където любимите детски филмчета непрекъснато се прекъсват от безкрайни реклами. И самите реклами са направени толкова привлекателно, колкото филмчетата. В допълнение, играчки, сувенири и други приспособления, свързани с героите от анимираните филмчета, се продават в комплект с "боклуци" - нездравословна храна, сладки, мазни храни, наситени с празни калории. И тъй като рекламираният продукт почти винаги е сладък, той също ще го хареса. В крайна сметка, сладкия вкус е много коварен.

„Еволюционно така се е случило, че със сладкия вкус свързваме цяла гама от положителни емоции", обяснява психо-ендокринологът, президент на Руската диабетна асоциация Михаил Богомолов . - В крайна сметка, сладкия вкус показва зрелостта на плодовете, тяхната пригодност за храна, защото киселите плодове са все още незрели, а горчивите плодове често са развалени. Плюс това, свикването със сладкия вкус е по-бързо от горчивия и киселия. Исторически, това еволюционно придобиване не е толкова вредно, колкото е сега, тъй като естествената сладост на продуктите е умерена. Ситуацията се промени драматично, когато научихме как да правим захар. И тогава започва увеличаването на степента на сладост и нарастването на потреблението на такива продукти. Днес и възрастните, и децата ги обичат. Сега това е най-важният медицински проблем."

Капките Диабетал намаляват нивата на кръвната захар с дказаната сила на билките!

Много е трудно да се промени любовта към сладките храни. Ето защо, родителите трябва да работят усилено, за да поддържат правилните вкусови предпочитания, присъщи на детето в ранна детска възраст. И за това те също трябва да се хранят здравословно, създавайки здравословна хранителна среда и около детето.

Има много семейства, в които у дома дълго време не са готвили нищо, а само са загрявали полуготовите продукти и други готови продукти. Такава храна е безвкусна, вредна и нерентабилна, но е по-удобна. И този модел на хранително поведение ще бъде наследен от децата, така че най-добрият начин да се създаде любов към здравословната храна у детето е да започнете със себе си. Да, не е лесно, но усилието ще изплати здравето на децата. Като възрастни, те ще бъдат устойчиви на вредни хранителни влияния.

Децата обичат бързото хранене, чипс, бонбони и сода, а понякога родителите не могат да устоят и да купят любимите си лакомства. Не правете това, предупреждават лекарите - това е формирането на ненормално хранене.

Необходими са овесена каша и супа!

Храненето на дете от всяка възраст трябва да бъде здравословно и балансирано. Това означава, че в него трябва да бъдат избрани оптимално протеини, мазнини, въглехидрати, микроелементи и витамини. Ако детето не получи един или друг микроелемент, съществува голям риск асимилационните вериги да се счупят и това ще доведе до общо нарушение в развитието и здравословни проблеми: загуба на тегло, влошаване на здравето и общо състояние.

Диетата трябва да бъде разнообразна: зърнени храни, супи, месо, риба, яйца, млечни продукти, извара, кефир, зеленчуци и плодове - всичко това трябва да присъства в менюто на дете на всяка възраст. Само закуските могат да бъдат различни. Днес обаче все по-често родителите пренебрегват това и хранят децата с онова, което имат подръка - полуготови продукти или, още по-лошо, нездравословна храна.

Необходимо е да се ограничи диетата на децата откъм сладкиши. Бонбони, сладкиши, сладкиши, бисквити и др. Могат да доведат до алергии, разрушаване на зъбния емайл, претоварване на панкреаса и др. Освен това много продукти съдържат добавки, оцветители, консерванти, овкусители. Затова си заслужава да се търси замяна. Например, смята се, че горчивият шоколад не съдържа добавки, има и естествен мармалад без захар, захарен бонбон с натурални съставки. Такива продукти са напълно позволени в детската диета.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2019

Content
LivedaMed2000