0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Преяждането и грешната диета убиват повече хора, отколкото пушенето


Авторите на най-голямото международно изследване на храненето в света са доказали: храната убива повече хора, отколкото пушенето. Те оцениха смъртността, свързана с храните, в 195 страни по света. Статия за това е публикувана в списание The Lancet.

Почти 30 години, от 1990 до 2017 г., учените събират данни за храненето на милиони хора по света. Оценени са хора от 25 и повече години. През годините 11 милиона души са починали от заболявания, свързани с недохранване, и 8 милиона от въздействието на тютюнопушенето. Не става въпрос за хранителни отравяния, а за хронични заболявания, причинени от небалансирано хранене. Те се развиват много дълго, в продължение на години и десетилетия, и водят до затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни и съдови и други хронични заболявания.

Капките Диабетал намаляват нивото на кръвната захар и стабилизират здравето при диабет тип 2

Ето кратко резюме на проучването: 3 милиона души са загинали поради високия прием на натрий (предимно, това се отнася за солта), също и 3 милиона поради недостатъчно потребление на цели зърна и 2 милиона поради ниската консумация на плодове. Това са трите основни фактора на лошото хранене по света. Други хранителни фактори, които бяха оценени в проучването и които се отразяват неблагоприятно на нашето здраве и дълголетие са: ниска консумация на зеленчуци, бобови растения, ядки и семена, млечни продукти, диетични фибри, калций, морска храна, богата на омега-3 мастни киселини, както и високо потребление месо, особено продукти от преработено месо (колбаси, пушени меса, готови храни и др.), напитки със захар и продукти, съдържащи транс-мазнини.

Месото не е най-опасният продукт

Това е най-голямото и най-продължително медицинско изследване в света, наречено„ Глобалното бреме на болестите. Фокусира се върху количественото определяне на ефекта от неправилната диета върху смъртността. Основните рискови фактори са излишната сол, липсата на пълнозърнести продукти в храната и недостатъчната консумация на плодове и сурови зеленчуци. Важно е, че нездравословната диета е първият значителен рисков фактор за преждевременна смърт, изпреварвайки дори пушенето. Те са последвани от такива рискови фактори като висока кръвна захар, високо кръвно налягане и висок индекс на телесна маса (ИТМ). Моля, обърнете внимание: всички тези фактори са свързани и с храненето. Сред най-вредните продукти изследователите наричат ​​напитките с високо съдържание на захар. Но излишното червено месо не е толкова опасно, колкото, например, липсата на пълнозърнести продукти в диетата.

Как се храним ние?

По отношение на България, изследванията показват, че в нашата страна не се яде достатъчно здравословна храна. И преди всичко - не достатъчно пълнозърнести продукти. И това, ако си спомняте традиционната хранителна пирамида, основната част от диетата: те включват продукти от брашно и зърнени храни. Предимство трябва да се дава на пълнозърнесто брашно и пълнозърнестите храни. За съжаление в България почти няма такова истинско брашно, а зърнените култури се обработват прекалено много. Сред другите фактори са липсата на бобови растения в диетата, ниската консумация на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, и полиненаситените мазнини. Мазнините, като най-калоричната част от нашата диета, трябва да се приемат рационално. По този начин излишъкът от вредни наситени мазнини може не само да доведе до увеличаване на теглото и метаболитни нарушения, но и до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, основната причина за смъртта сред българите. Препоръчва се разнообразие от растително масло в количество от 2 супени лъжици на ден, а обогатените със зеленчуци спредове вместо масло ще балансират консумираните мазнини. Към тях оптимално се добавят ядки и семена. Това са и източници на подходящи, здравословни мазнини.

vredna_hrana.jpg

И още една важна подробност. Проучване на група учени от много страни показва, че липсата на здравословни продукти, а не излишък от нездравословни, е проблем на съвременната диета.

Яжте колкото е необходимо

Тези, които пропускат хранене, са изложени на риск да ядат повече от необходимото следващия път. И това е не само пряк път към наднорменото тегло, но и ненужно натоварване на храносмилателните органи. Затова се опитвайте да ядете редовно (поне 4 пъти на ден) и строго по час. Като ядете по едно и също време, карате стомашно-чревния тракт да произведе необходимите ензими до определен час. И това е надеждна застраховка срещу храносмилателни разстройства и заболявания на стомаха.

Злоупотреба със захар

Рафинираната захар не е необходима на организма за нормално функциониране, а за да се преработи, панкреасът трябва да претърпи тежки натоварвания.

Освен това, захарта е място за размножаване на бактерии. И ако е така, не само панкреасът е обект на износване, но и имунната система, която също трябва да работи без почивка.

Избирате грешните мазнини

Абсолютно отхвърлянето на мазнините не е най-добрата идея, защото се мазнините се изискват от нашата хормонална система, коса, кожа, съдове. Предимство обаче трябва да се дава на мазнините, които се съдържат в нерафинираните растителни масла. Масло, свинска мас и други животински мазнини повишават нивото на вредния холестерол в кръвта, водят до образуването на атеросклеротични плаки и преждевременно стареят сърдечно-съдовата система.

Здравословното и балансирано хранене, обогатено с всички основни хранителни вещества, е задължително условие за общото благосъстояние. Децата и възрастните изискват правилно хранене за осигуряване на здравословен и дълъг живот. Недохранването и дефицитът на тези жизненоважни елементи могат да доведат до сериозни заболявания и състояния.

Проблеми с депресия, загуба на коса, обриви и психични проблеми са причинени от недостига на витамин В7 или биотин. Този дефицит може да бъде фатален, ако е налице в утежнена форма. Консумирайте продукти от птици, млечни продукти, фъстъци, ядки и т.н., които са богати източници на биотин. Те трябва да се консумират заедно с добавки за възстановяване и предотвратяване на тези заболявания.

Освен затлъстяване и диабет, лошото хранене може да е причина и за анемия. Желязодефицитна анемия е заболяване, причинено от недостига на желязо в организма. Характеризира се с намаляване на броя на червените кръвни клетки или хемоглобина в организма, което води до умора, слабост, диспнея и бледност на тялото. Лесно се лекува чрез преминаване към здравословна диета и редовно приемане на добавки от желязо. Каша, ядки, тофу, трици и др. Са богати източници на желязо за тялото.

Йодът в организма също е от съществено значение за нормалния клетъчен метаболизъм. Недостигът на йод може да причини гуша. Гушата води до увеличена щитовидна жлеза, причинявайки хипотиреоидизъм, лош растеж и развитие на бебетата в детството, кретинизъм и дори умствена изостаналост. Това заболяване се среща често на места с дефицит на йод в почвата. Йодираната сол и соленоводните риби са богати източници на йод и трябва да се консумират редовно, за да се избегне заболяването, наречено гуша.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
еmail : info@kapkite.com


Капките Диабетал са продукт за нормализиране на кръвната захар в организма. 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв
ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2019

Content
LivedaMed2000