0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Смъртна опасност: Захарта е много по-вредна от мазнините и холестерола


Световната здравна организация (СЗО) публикува нови насоки за консумацията на захар. Експертите смятат, че днес захарта е смъртоносна за здравето.

Ето какво казват лекарите и изследователите: „Нивото на консумация на свободни захари от възрастни и деца трябва да бъде намалено до по-малко от 10% от общото калорично съдържание на консумираните храни. Намаляването на по-малко от 5% от общия калориен прием на храни ще осигури допълнителни ползи за здравето. "

За да стане ясно на всички, средният процент на потребление на калории за момичета и жени на ден е 2000 килокалории. 10% от тях са 200 ккал. Колко ще бъде в грамове, а още по-добре - на парчета или чаени лъжички, с които обикновено измерваме захарта? 1 грам захар е 4 kcal. 200 разделено на 4, се оказва 50 грама. Това е дневната норма на захар за жените. Тя съответства на около 10 парчета захар или 10 чаени лъжички без връх. Водите ли здравословен начин на живот и не поставяте толкова много захар в чая ​​и кафето? Не се радвайте. За по-големи ползи за здравето СЗО препоръчва тази доза да се намали до 5% от общите калории - общо до 5 чаени лъжички на ден. Това е доста малко, но трябва да имате предвид, че всички тези дози не са свързани само със захарта, която добавяте към чая, кафето, овесената каша и други ястия. Тази „захар" се отнася за всичката онази сладост, която се намира в сиропи, плодови сокове и концентрати от плодови сокове. Техният брой не включва само така наречените естествени захари, които "се съдържат в целите пресни плодове и зеленчуци".

В този ред на мисли, извода от цялата тази информация е, че трябва да се ползва естествен подсладител за кафето и чая и изобщо да не ядат никакви сладки храни, а само плодове и зеленчуци.

Забраната на знанието

Това означава още, че общото количество захар, което можете да ядете през деня, трябва да е равно на 10, и дори по-добре на 5 чаени лъжички. Това е много малка доза. А в България, за разлика от много цивилизовани страни, тя не може да се изчисли поне приблизително. Защо? На Запад е обичайно на етикетите да се посочва не само съдържанието на захар и други нездравословни компоненти в една част от продукта, но също и каква част от дневната сума захар съдържа. Най-често изображението е на малки лъжички.

С Диабетал нивото на кръвната захар се регулира бързо, трайно и ефективно, благодарение на билките, които съдържа този естествен продукт

Това помага на потребителя лесно да разбере какво и колко яде. За съжаление, нашите опити за издаване на предупреждение за това върху опаковките на местните продукти не бяха подкрепени. Световният опит показва, че такива предупреждения работят. Ако потребителите знаят колко захар и други вредни вещества се съдържат в продуктите, те ще бъдат по-внимателни към диетата си. В действителност, в една част от продукта, т.е - само в една суха паста, може да се съдържа почти ежедневния прием на захар или сол.

Може да сте скептично настроени към препоръките на СЗО. Но що се отнася до захарта, всичко е сериозно. Проучванията показват, че тя е по-вредна от животинските мазнини и холестерола. Последните са все по-реабилитирани, а отрицателните отзиви за захарта растятг като снежна топка. Затлъстяването, диабетът, атеросклерозата и свързаните с тях инфаркти и инсулти са силно свързани със захарта. Това се потвърждава от масовите изследвания, в които са участвали стотици хиляди хора.

Захар и имунитет

Излишната кръвна захар при диабет може в действителност да отслаби имунната система. Глюкозата реагира с протеините, променяйки тяхната структура. Сред тях са имуноглобулините. Това са антитела, които играят решаваща роля в имунните отговори. В резултат на това те започват да работят по-зле и следователно всяка инфекция е тежка за диабетиците, раните са зле зараснали и често има пустули по кожата, пародонтит и други проблеми.

spoon.jpg

Според известния професор Борис Шендеров , захарта засяга имунната система и на здравите хора. Не забравяйте проблемите с кожата при наличието на т.н. "сладки зъби" - акне, пустули, повишена мазнина или сухота. Излишната захар е вредна не само за хората, но и за повечето от полезните бактерии, които се намират в червата. Но вредните бактерии обикновено продължават напред и те надделяват над нашите приятелски микроорганизми.

Интересни факти

От 11 до 20 грама захар се съдържат в сухите зърнени култури с мляко. Това е като яденето на бонбони за закуска!
Детският млечен шоколад е няколко пъти по-вреден от нормалното, защото е още по-сладък. Какъв вид шоколад е по-добре да купите на дете, за да не навредите?

Хормонът на радост се намира в шоколада, въглехидратите, които успокояват нервите - в кексчета. Затова всеки обича сладкото. Но първият може да бъде заменен със сливи и банани, а второто - с картофи.

Малко цифри

Захар. Калории в една чаена лъжичка - 16.

Форма: пясък, бонбони, захар на бучки.

Къде се използва : в огромен брой полуготови продукти, сладкарски изделия, при печене, консервиране, конфитюри, както и маринати, сосове и др.

Обикновената захар се абсорбира бързо в кръвния поток и води до рязко увеличаване - и след това същото рязко намаляване - на нивото на кръвната захар. Първото заплашва с наднормено тегло, а второ увеличава риска от развитие на диабет. Освен това оставащите на зъбите захарни частици са отлична среда за хранене на бактериите и по този начин провокират появата на кариес.

Ето защо, специалистите по хранене съветват да не се консумират повече от 5 супени лъжици от това вещество дневно, а това включва не само самия бял прах или кристалчета, които се слагат в чая ​​или кафето, а всичката захар, която се съдържа в готовата храна.

Дебелеем и стареем

След ядене, особено след сладки и други храни с лесно смилаеми въглехидрати, кръвната захар се издига над нормата дори и при здравите хора. И в този момент започва многоетапна реакция между захарите и протеините, която завършва със синтеза на CNG. Има общо около 30 такива съединения, които деформират протеините, съставляващи ензими, хормони, мембрани и други клетъчни структури, в резултат на което се нарушава нормалното им функциониране. Например, кръвоносните съдове и кожата стават по-малко еластични, а хормоните и ензимите са по-малко активни.

В допълнение към синтеза на собствения си CNG, тялото ни го получава от храната. Вече беше доказано, че те също имат отрицателен ефект. Тези CNG клетки не са депонирани, стимулирайки специални рецептори, те предизвикват бавен процес на възпаление в организма.

В резултат на това в съдовете се развива атеросклероза, хрущялът се износва по-бързо и възникват проблеми със ставите и гръбначния стълб, кожата застарява по-бързо и става по-чувствителна към вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Затова следвайте принципите на хранене, позволяващи да се намалят негативните ефекти на СПГ. Първо, отдайте предпочитание на продукти, приготвени по прости начини, без дълготрайна термична обработка. Второ, не злоупотребявайте със сладки и въглехидратни храни, особено газирани сладки напитки, ако искате да запазите младостта, добрия външен вид и да се предпазите от напълняване.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Ноември 2019

Content
LivedaMed2000