0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Преяждането и грешната диета убиват повече хора, отколкото пушенето


Авторите на най-голямото международно изследване на храненето в света са доказали: храната убива повече хора, отколкото пушенето. Те оцениха смъртността, свързана с храните, в 195 страни по света. Статия за това е публикувана в списание The Lancet.

Почти 30 години, от 1990 до 2017 г., учените събират данни за храненето на милиони хора по света. Оценени са хора от 25 и повече години. През годините 11 милиона души са починали от заболявания, свързани с недохранване, и 8 милиона от въздействието на тютюнопушенето. Не става въпрос за хранителни отравяния, а за хронични заболявания, причинени от небалансирано хранене. Те се развиват много дълго, в продължение на години и десетилетия, и водят до затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни и съдови и други хронични заболявания.

Капките Диабетал намаляват нивото на кръвната захар и стабилизират здравето при диабет тип 2

Ето кратко резюме на проучването: 3 милиона души са загинали поради високия прием на натрий (предимно, това се отнася за солта), също и 3 милиона поради недостатъчно потребление на цели зърна и 2 милиона поради ниската консумация на плодове. Това са трите основни фактора на лошото хранене по света. Други хранителни фактори, които бяха оценени в проучването и които се отразяват неблагоприятно на нашето здраве и дълголетие са: ниска консумация на зеленчуци, бобови растения, ядки и семена, млечни продукти, диетични фибри, калций, морска храна, богата на омега-3 мастни киселини, както и високо потребление месо, особено продукти от преработено месо (колбаси, пушени меса, готови храни и др.), напитки със захар и продукти, съдържащи транс-мазнини.

Месото не е най-опасният продукт

Това е най-голямото и най-продължително медицинско изследване в света, наречено„ Глобалното бреме на болестите. Фокусира се върху количественото определяне на ефекта от неправилната диета върху смъртността. Основните рискови фактори са излишната сол, липсата на пълнозърнести продукти в храната и недостатъчната консумация на плодове и сурови зеленчуци. Важно е, че нездравословната диета е първият значителен рисков фактор за преждевременна смърт, изпреварвайки дори пушенето. Те са последвани от такива рискови фактори като висока кръвна захар, високо кръвно налягане и висок индекс на телесна маса (ИТМ). Моля, обърнете внимание: всички тези фактори са свързани и с храненето. Сред най-вредните продукти изследователите наричат ​​напитките с високо съдържание на захар. Но излишното червено месо не е толкова опасно, колкото, например, липсата на пълнозърнести продукти в диетата.

Как се храним ние?

По отношение на България, изследванията показват, че в нашата страна не се яде достатъчно здравословна храна. И преди всичко - не достатъчно пълнозърнести продукти. И това, ако си спомняте традиционната хранителна пирамида, основната част от диетата: те включват продукти от брашно и зърнени храни. Предимство трябва да се дава на пълнозърнесто брашно и пълнозърнестите храни. За съжаление в България почти няма такова истинско брашно, а зърнените култури се обработват прекалено много. Сред другите фактори са липсата на бобови растения в диетата, ниската консумация на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, и полиненаситените мазнини. Мазнините, като най-калоричната част от нашата диета, трябва да се приемат рационално. По този начин излишъкът от вредни наситени мазнини може не само да доведе до увеличаване на теглото и метаболитни нарушения, но и до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, основната причина за смъртта сред българите. Препоръчва се разнообразие от растително масло в количество от 2 супени лъжици на ден, а обогатените със зеленчуци спредове вместо масло ще балансират консумираните мазнини. Към тях оптимално се добавят ядки и семена. Това са и източници на подходящи, здравословни мазнини.

vredna_hrana.jpg

И още една важна подробност. Проучване на група учени от много страни показва, че липсата на здравословни продукти, а не излишък от нездравословни, е проблем на съвременната диета.

Яжте колкото е необходимо

Тези, които пропускат хранене, са изложени на риск да ядат повече от необходимото следващия път. И това е не само пряк път към наднорменото тегло, но и ненужно натоварване на храносмилателните органи. Затова се опитвайте да ядете редовно (поне 4 пъти на ден) и строго по час. Като ядете по едно и също време, карате стомашно-чревния тракт да произведе необходимите ензими до определен час. И това е надеждна застраховка срещу храносмилателни разстройства и заболявания на стомаха.

Злоупотреба със захар

Рафинираната захар не е необходима на организма за нормално функциониране, а за да се преработи, панкреасът трябва да претърпи тежки натоварвания.

Освен това, захарта е място за размножаване на бактерии. И ако е така, не само панкреасът е обект на износване, но и имунната система, която също трябва да работи без почивка.

Избирате грешните мазнини

Абсолютно отхвърлянето на мазнините не е най-добрата идея, защото се мазнините се изискват от нашата хормонална система, коса, кожа, съдове. Предимство обаче трябва да се дава на мазнините, които се съдържат в нерафинираните растителни масла. Масло, свинска мас и други животински мазнини повишават нивото на вредния холестерол в кръвта, водят до образуването на атеросклеротични плаки и преждевременно стареят сърдечно-съдовата система.

Здравословното и балансирано хранене, обогатено с всички основни хранителни вещества, е задължително условие за общото благосъстояние. Децата и възрастните изискват правилно хранене за осигуряване на здравословен и дълъг живот. Недохранването и дефицитът на тези жизненоважни елементи могат да доведат до сериозни заболявания и състояния.

Проблеми с депресия, загуба на коса, обриви и психични проблеми са причинени от недостига на витамин В7 или биотин. Този дефицит може да бъде фатален, ако е налице в утежнена форма. Консумирайте продукти от птици, млечни продукти, фъстъци, ядки и т.н., които са богати източници на биотин. Те трябва да се консумират заедно с добавки за възстановяване и предотвратяване на тези заболявания.

Освен затлъстяване и диабет, лошото хранене може да е причина и за анемия. Желязодефицитна анемия е заболяване, причинено от недостига на желязо в организма. Характеризира се с намаляване на броя на червените кръвни клетки или хемоглобина в организма, което води до умора, слабост, диспнея и бледност на тялото. Лесно се лекува чрез преминаване към здравословна диета и редовно приемане на добавки от желязо. Каша, ядки, тофу, трици и др. Са богати източници на желязо за тялото.

Йодът в организма също е от съществено значение за нормалния клетъчен метаболизъм. Недостигът на йод може да причини гуша. Гушата води до увеличена щитовидна жлеза, причинявайки хипотиреоидизъм, лош растеж и развитие на бебетата в детството, кретинизъм и дори умствена изостаналост. Това заболяване се среща често на места с дефицит на йод в почвата. Йодираната сол и соленоводните риби са богати източници на йод и трябва да се консумират редовно, за да се избегне заболяването, наречено гуша.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000