0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Вредната полезна захар: Фруктоза - диетичен или силно опасен продукт?


Фруктозата и сладкишите с нея са на рафтовете за продукти, които се ползват по време на здравословна диета. Всичко това често се купува от хора, които особено внимателно наблюдават здравето си. Но има много изследвания, които показват, че фруктозата е най-вредната захар.

Как да комбинираме информацията за полезността на фруктозата с данните, че е вредна? С какво е опасна всъщност фруктозата? Какво трябва да знаем за тази захар и как да избегнем излишното ѝ потребление?

Фруктозата е парадоксална захар. От една страна, има много сериозни научни изследвания, които доказват, че е по-вредна, отколкото глюкозата. От друга страна, тя все още има много защитници, дори сред лекарите и диетолозите.

Къде се крие фруктозата?

Лекарите не настояват изобщо да не се консумира фруктоза, това е невъзможно поради необходимостта от ежедневна консумация на плодове, които са богати на много полезни вещества, включително потенциални геопротектори, които са способни да удължат живота и да забавят стареенето. Фруктоза има и в някои от зеленчуците, като лука и артишока, които са богати на полезни полифеноли. Но специалистите са против използването на фруктозата като подсладител, както и прекомерната консумация на сладки плодове, сокове и мед. Всички тези продукти съдържат много фруктоза. Тя е основният компонент на царевичния сироп, меласата, сиропа от тапиока. Тъй като е по-сладък от захарозата, често се използва като подсладител в напитки, бебешка храна, сладкарски изделия, безалкохолни напитки.

fruktozata.jpg

Тялото може да абсорбира не повече от 50 г фруктоза на ден. И ако в даден се случи да се вземат повече от 30 грама, то не може да я преработи и това предизвика ферментация в дебелото черво. Всичко това ще доведе до прекомерно образуване на газ. Да се ​​изяде такава доза е лесно. За справка, средната по размер круша съдържа около 7 грама фруктоза.

Удар по черния дроб

Част от тази захар в тялото се преработва в глюкоза, чиято вреда е добре позната на всички, а останалата част от фруктозата преминава в наситени мазнини. Те се отлагат в черния дроб или се разпространяват по цялото тяло под формата на липопротеини с много ниска плътност, което допринася за развитието на атеросклероза. Проучванията показват, че фруктозата играе решаваща роля в натрупването на излишната мазнина в черния дроб и развитието на така наречения метаболитен синдром. Характеризира се с наднормено тегло, захарен диабет тип 2 и съдово заболяване (атеросклероза, коронарна болест на сърцето, хипертония и др.).

Удар по мозъка и кръвоносните съдове

Известно е, че фруктозата играе отрицателна роля в развитието не само на тези заболявания. Също така допринася за развитието на депресия и невродегенерация (увреждане и смърт на нервните клетки). Отрицателните ефекти на фруктозата, поне в нервната система, могат да бъдат компенсирани от консумацията на докозахексаенова киселина - това са омега-3 мастни киселини, съдържащи се предимно в мазните видове риби.

Важен отрицателен ефект на фруктозата, така нареченото не-ензимно гликозилиране, е основният механизъм на стареене на нашите кръвоносни съдове и кожа. Фруктозата в това отношение е 10 пъти по-активна от глюкозата. Междинното положение между тях е лактоза - млечна захар.

Мор за черния дроб

Глюкозата и фруктозата се метаболизират по много различен начин от организма.

Докато всяка клетка в тялото може да използва глюкоза, черният дроб е единственият орган, който може да метаболизира фруктозата в значителни количества.

Когато хората ядат храна с високо съдържание на калории и високо съдържание на фруктоза, черният дроб се претоварва и започва да превръща фруктозата в мазнини.

Много учени смятат, че излишното потребление на фруктоза може да бъде основен двигател на много от най-сериозните днес заболявания. Те включват затлъстяване, диабет тип II, сърдечни заболявания и дори рак.

За когото фруктозата е особено опасна?

Хората с метаболитен синдром, подагра и тези, които са предразположени към нея, трябва да бъдат особено стриктни по отношение на фруктозата. Проучванията показват, че дори и в малки количества това води до повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта и увеличава риска от развитие на подагра с 62%. Излишъкът от тази киселина се отлага в ставите, което води до артрит и силна болка и в бъбреците, причинявайки образуването на камъни. В допълнение, пикочната киселина повишава кръвното налягане и може да допринесе за образуването на атеросклеротична плака. По този начин това е пряк фактор за развитието на атеросклероза.

Капките Диабетал - естествено средство за корекция на нивата на кръвната захар

Приема на много фруктоза под формата на добавени захари може да:

- увреди състава на кръвните липиди. Фруктозата може да повиши нивата на лошия холестерол, което води до натрупване на мазнини около органите и потенциално сърдечно заболяване

- повиши нивата на пикочната киселина в кръвта, което води до подагра и високо кръвно налягане.

- причини отлагане на мазнини в черния дроб, което може да доведе до безалкохолно мастно чернодробно заболяване.

- причини инсулинова резистентност , което може да доведе до затлъстяване и диабет тип II.

- фруктозата не потиска апетита колкото глюкозата. В резултат на това тя може да насърчи преяждането.

Превишаването на консумацията на фруктоза може да предизвика устойчивост на лептин, нарушаване на регулацията на телесните мазнини и допринася за затлъстяването.

Имайте предвид, че не всичко това е доказано отвъд сянка на съмнение в контролирани проучвания. Въпреки това, доказателствата все още са налице и повече проучвания ще очертаят по-ясна картина през следващите години и десетилетия.

Накои изследователи, като д-р Робърт Лустиг от Калифорнийския университет в Сан Франциско, наричат фруктозата "алкохол без градус".

В много отношения, казва д-р Лустиг, фруктозата е нещо като етанол (зърнен алкохол), отколкото като глюкоза. Въпреки че фруктозата не забавя работата на централната нервна система като етанола, дълготрайните токсични ефекти са същите.

Сравнявайки фруктозата с глюкозата и етанола, д-р Лустиг посочва трите различни отрицателни въздействия на фруктозата върху вашия метаболизъм: Първо, когато приемате повече калории, от които се нуждаете веднага, и фруктозата и етанолът затрупват черния дроб с работа и предизвикват трансформацията на излишната енергия в мазнини. Д-р Лустиг илюстрира с примера как една кока-кола и бира поставят подобен товар върху черния дроб.

Накратко, фруктозата причинява много негативни ефекти на много органи и системи на тялото. Затова тя е и най-вредната захар.

Сега, след като знаете отговора на въпроса „Защо фруктозата е лоша за вас?" е време да направите нещо по въпроса! Тъй като обикновените форми на захар (захароза) са наполовина фруктоза, д-р Лустиг смята, че ключът е драстично да се намалят всички обичайни форми на захар, а не само фруктозата. По този начин ще подобрите метаболизма си, ще запазите здравето на сърдечно-съдовата система и черния дроб, както и ще спрете процеса на стареене.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000