0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Имам диабет: 5 етапа на възприемане на болестта


Имам диабет. Много са хората, които са казали това на глас пред себе си или са го споделили с близки и приятели. Много са и онези, които от дълго време са в подобна ситуация или просто я преживяват.

Вероятно някой от семейството или роднините, приятелите, колегите или случайните познати ще се опита да ви успокои. Много е добре, ако ние, които вече знаем какво е да живееш с диабет, успеем да помогнем с нещо на хората, които сега се сблъскват с диагнозата. Поддържайте разговора за болестта. Кажете и на другите защо пациентът има особена реакция към проблема. В края на краищата болестта е доста сериозна. И това е само част от причината току що научилите за диагнозата диабет да не са особено комуникативни, както и да се държат малко странно или пък нелепо.

Процесът на приспособяване към стреса на диабет се случва в 5 етапа, подобно на етапите на траур.

Колкото по-добре разбирате своя диабет и неговото лечение, толкова по-малко ще се страхувате и ще го приемате. Както и ще бъдете по-ангажирани в лечението и контрола на диабета.

Всеки човек с диабет преминава през тези основни степени на възприятие на болестта.

Етап 1: ШОК

Първата и може би най-естествената реакция на ума и тялото е шок. Човекът отрича новата болест, не може да приеме промените и на практика не се интересува от препоръките на лекаря.

Етап 2: БУНТ

Възстановявайки се от шока, новото психологическо състояние се характеризира с агресивни нагласи към другите. Тук много ще зависи от лекарите. Опитният лекар трябва да прояви сдържаност и да не се поддава на провокации. Бунтарското поведение с течение на времето ще мине, така че не настоявайте незабавно за психиатрично изследване.

diabet_hranene.jpg

Етап 3: СЪГЛАСИЕ

Накрая, когато вълнението и тревожността се успокоят малко, започва етапът на съгласие. Лекарства, препоръки на лекаря, курс на лечение, нов начин на живот. Все още продължава някаква вътрешна борба, пациентът се опитва да спори, излага собствените си условия и изисквания, търси компромис.

Етап 4: САМОАНАЛИЗ

Депресията и надеждата на практика са в съседство. Проблемът кара болните от диабет да мислят за всичко, което се е случило в живота преди диагнозата. Както и за онова, което предстои - живот с диабет.

Стресовитал - билковите капки ще ви помогнат да преминете по-лесно и спокойно да продължите лечението на хронична болест, както и да се справите с предизвикателствата на ежедневието

На този етап ендокринологът е длъжен да помогне за премахване на остатъчното безпокойство, да упражнява максимално търпение и да настоява да се контролира болестта.

Етап 5: ПРИЕМАНЕ НА ДИАГНОЗАТА

Рано или късно, всеки пациент с диабет се съгласява с диагнозата и прави първите стъпки към новия живот. Той се опитва да се приспособи колкото е възможно повече. Лекар и пациент най-накрая постигат взаимно разбиране, разработват индивидуален план за хранене, координират дневния режим и режима на лечение. Пациентът с диабет трябва да е наясно, че медицинското обслужване може да бъде осигурено само в болницата. Извън тези граници, здравето зависи пряко само от него. Ако лекарят получи съгласие от пациента да се съобрази с всички препоръки, имаме и първите положителни резултати. Едва тогава можем да говорим за пълно разбиране. В медицинската терминология това се нарича съответствие. Много е важно тези етапи да не продължават дълго време. Пациентът, неговото семейство и ендокринологът трябва бързо да направят всичко възможно да превърнат диабета от плашеща диагноза в нов начин на живот, с който милиони хора по света успешно живеят.

Осъзнайте, че можете да се справите с диабета, като вземете активно участие в лечението си!

Дори и след тези 5 етапа, животът продължава. Да, често диагнозата диабет е завинаги, но има случаи, в които състоянието значително се подобрява. Това зависи изцяло и само от вас.

Капките Диабетал - самостоятелно и ефективно решение на един сериозен проблем - диабет!

Диагнозата диабет е стрес-фактор, да. Както и при други хронични заболявания, диабетната диагноза означава, че състоянието ви е влошено, а бъдещото ви здраве е застрашено от средни и дългосрочни усложнения, свързани с болестта. Този „дамоклев меч", който виси над главата ви, може да бъде много стресиращ.

Стресът е възможно да повлияе на вашия контрол на диабета поради ефекта на хормоните на стреса върху нивата на кръвната захар или дори на лошите стратегии за управление на стреса или поведението.

Освен това, вие сте пряко отговорни за сложното, взискателно и хронично лечение на вашия диабет, което може да изисква големи промени в ежедневните ви навици.

diabet_kontrol.jpg

От една страна, имате властта да промените хода на заболяването си; от друга, вие сте обременени с тази огромна отговорност.

Диабетът може също да отслаби самочувствието ви, което е възможно да се усложни от дискриминацията, с която може да се сблъскате по време на работа, когато кандидатствате за застраховка и т.н.

Работата по приемане и приспособяване не се случва непременно в този специфичен хронологичен ред. Също така, продължителността на всеки етап зависи от редица специфични за вас и вашата среда фактори. Някои хора са в състояние да работят за приемане в рамките на една година от диагнозата, докато други могат да отрекат или да се противопоставят на тяхното диабетно състояние в продължение на много години.

Освен това работата по приемане никога не свършва. Някои дни са по-трудни от други и могат да възникнат нови предизвикателства (преминаване от перорално лечение към инжектиране на инсулин, диагностика на усложнение, стресови ситуации, напълно несвързани с диабета и т.н.), провокиращи реакции от по-ранни етапи и по този начин реактивиране на процеса.

Една стъпка към промяна

Приемането на състоянието ви вече е стъпка в правилната посока, дори преди да предприемете някакви действия. Научете повече за етапите на промяна и триковете, които можете да използвате, за да промените навиците си на живот, и за да живеете по-добре с диабета.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000