0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да живеем с диабет?


Баща ми умря от диабетна гангрена. Операцията не е спасение, само удължава болката: диабетиците лекуват раните си много по-зле, при тях лечението става доста по-бавно. По онова време ми се стори, че изобщо не могат да се лекуват... Оттогава не обичам сладкиши. Предупреждавам всички лекари, от гинеколози до дерматолози: „Предразположена съм към диабет."

Въпреки факта, че болестта се е превърнала като мащаб в глобална епидемия, лекарите не отдават голямо значение на моето признание. "Преди" е преди 10 години и преди да натрупам 10 излишни килограма. Сега, в най-добрия случай, лекарите ме оценяват критично и заявяват: "Това едва ли ви заплашва." Да? Ами наследствеността?

При диабет тип 2 наистина има ясна генетична предразположеност. Вече са описани много гени, промени в които могат да доведат до развитието на болестта. Въпреки това, в повечето случаи тази предразположеност не се реализира без един важен фактор - наднормено тегло. Само комбинацията от "генетика + затлъстяване" може да предизвика заболяването. Това обяснява много. Баща ми тежеше почти 100 кг. Аз - около половината. Преди десет години, теглото ми беше 65 кг при височина 165 см. Но, след като спрях да обичам сладокото, много бързо загубих тегло и затова лекарите спряха да се притесняват за мен. Диабет тип 2 е заболяване на мазнините. Но това не означава, че слабите хора могат да се отпуснат и да се забавляват. Опциите да се разболее човек винаги са възможни.

600 000 диабетици в света губят зрението си всяка година!

История на случая

Ако никой от роднините ви не страда от диабет, едва ли можете да си представите същността на проблема. И още повече не виждате разликата между първия и втория вид заболяване. А тя е огромна. Така че нека се опитаме да го разберем без латински. Е, почти. Да предположим, че не можеш да устоиш и да изядеш поничка. Последното парче все още се плъзга надолу по хранопровода, а първото вече е подложено на интензивна обработка. Въглехидратите се разлагат на прости захари (глюкоза). Те влизат в кръвния поток и панкреасът инжектира хормона инсулин по същия начин. Неговият бизнес е да „телефонира" на всяка клетка и да съобщи, че горивото е пристигнало. Глюкозата за топлокръвните животни е като бензин за автомобилите: окислена в клетката, тя отделя енергия. И започвате да бягате, да скачате, да пишете стихове, да помните таблицата за умножение и да танцувате. Това е нормално.

Капките Диабетал съдържат букет от билки, които спомагат за намаляване на кръвната захар

Само 10% от общия брой пациенти в Българя страдат от диабет тип 1. Вторият тип диабет засяга поне 90% от населението. Повече от половината от тези 90% дори не предполагат, че са болни

При диабет тип 1

При диабет тип 1 панкреасът не произвежда инсулин. Непотърсената глюкоза протича през кръвния поток и клетките не получават енергия. Всичко, което е попаднало в тялото, е извлечено от него без интернализиране - и смъртта настъпва от изтощение. Това е било преди, докато инсулин-заместителната терапия не е била изобретена. Като правило, диабет тип 1 се проявява в детска възраст - до 14-годишна възраст. Този тип диабет се дължи на генетична предразположеност. Някои други фактори, като заушка и морбили, могат да предизвикат развитието на болестта. Знаейки за случаи на диабет 1 във вашето семейство, можете да се подложите на генетично изследване - HLA-II-типизиране, което ще ви позволи да идентифицирате предразположението.

При диабет тип 2

При диабет тип 2 поничката се усвоява, глюкозата навлиза в кръвния поток, инсулинът командва клетките се напълва с енергия ... и тогава ядете поничка номер две. Инсулинът отново се обръща към клетките на мускулите и другите органи. Те (неохотно) отново приемат предложението и ви предлагат да скочите малко повече. Ако вместо това поглъщате трети поничка (като цяло, разбира се, вие го правите!), панкреасът все още ще върши работата си честно и почтено, и ще даде доза нова от хормони. Последният също така ще съобщи честно на властите, че е необходимо да се поеме следващият транш гориво. Добре - клетките ще роптаят и казват, че ще оставят енергиен резерв под формата на консервирана мазнина.

diabetes.jpg

И тогава ставате една сутрин и - по навик - грабвате една поничка. Инсулинът избухва по мускулите и те изведнъж отговарят: „Оставете ме на мира! Разбрах го вече! "- и само се увиват по-плътно в дебелите си одеяла. Това се нарича инсулинова резистентност. Неизползваното снабдяване с глюкоза тече във вените ви, като прави кръвта лепкава. Енергията изчезва и огромна, като задника ви, умората започва да се натиска и да ви задушава. Клетките, които не получават гориво (и средства за самовъзстановяване), се унищожават - бавно, но сигурно. Диабетът вече е дошъл.

Мерки срещу диабета

Ясно ли е всичко? И сега правим изводи. С диабет тип 1 не може да се спори: така сте се родили. Остава да приемете себе си такава, каквато сте и за цял живот (ако ви е скъп живота) да инжектирате инсулин. Днес това не е толкова тъжно, както преди 10 години. Лекарството се предлага в иновативни писалки спринцовки, които лесно могат да се вземат било по време на работа, поне за пътуване. С тяхна помощ можете да си инжектирате инсулин в контролирана доза. Диабетът в наши дни дори не е причина за увреждане. Инсулин се дава на пациентите безплатно, а вие можете да водите почти нормален живот. Основното нещо е да не се забравя да се вземе необходимата доза.

Според Международната федерация по диабет (IDF), до 2030 г. всеки десети жител на планетата ще страда от диабет

Но при диабет тип 2 може да се спори. Баналено, но истина: здравословната диета и редовните упражнения са това, от което се нуждаете, за да не се разболеете. Изявленията от рода на: „Познавам хора, които водят здравословен начин на живот, но все пак са болни" обикновено се основават на заблуди. Вече анализирахме първоначалното: тези хора най-вероятно имат диабет тип 1.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000