0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как диабета уврежда човешкия организъм?


Появата на диабет е стрес за цялото тяло. Човешкият организъм се среща с различни предизвикателства, които това упорито заболяване носи със себе си

Как болестта диабет се отразява на различните части от тялото? По какъв начин ги уврежда? Ето и малко повече информация по темата, която навярно интересува много болни от диабет.

В случай на диабет е важно да се предотврати нараняване на стъпалото, и ако настъпи увреждане, да се предприемат действия навреме

За да направите това, следвайте няколко прости правила. Важно е да изберете удобни обувки, да не носите обувки на боси крака, ежедневно да миете краката си с топла, но не гореща вода, да ги миете със сапун и да ги подсушите с кърпа. При диабет е допустим само лек педикюр, ако кожата изсъхне - използвайте по-мазен крем, а по всяко време на деня е добре да мажете краката с хидратиращо мляко за тяло или крем.

Инсулинът участва оказва влияние и на костите, при липсата на минерализация и образуването на костна тъкан. Това е особено забележимо при деца с диабет тип 1 (инсулинозависим). Те развиват дефицит на костна маса и като възрастни могат да се разболеят от остеопороза много рано, на възраст между 25 и 30 години. Също така диабетиците са особено уязвими към фрактури. При диабет тип 2 жена, която е над 50-годишна възраст рискува да счупи шията си почти два пъти по-често от здравите си връстници. При диабет от първия тип, цифрата е още по-впечатляваща: в този случай, фрактурите на бедрената кост са 7 пъти по-вероятни, отколкото при пациенти, които не страдат от диабет.

diabet_1.jpg

Една от неприятните последици от диабета е дехидратацията на кожата. В резултат на това кожата става суха и тънка, като оризова хартия. В напреднали случаи, сухата кожа започва да се напуква, инфектира се и е много трудно да се лекуват такива рани. Ето защо, горният слой на кожата трябва да бъде поддържан с овлажнители. Но е важно да се има предвид, че на диабетиците са противопоказани кремове, съдържащи салицилова киселина, алкохол, аромати и консерванти.

Хипергликемия и хипогликемия

Хората с диабет могат да изпитат рязко влошаване на благосъстоянието си поради силно намаляване или увеличаване на захарта.

Висока кръвна захар - хипергликемия: придружена от жажда, слабост, главоболие.

Какво се прави в такъв случай? При увеличаване на захарта, пациентът се нуждае от спешна инжекция с инсулин, която не може да бъде повече от 2 единици инсулин наведнъж. След 2-3 часа си струва да се направи измерване на кръвната захар, ако не се е променило или леко понижено, тогава все още можете да направите нова инжекция.

Ниска кръвна захар - хипогликемия: проявява се с треперене и тремор на ръцете, замаяност, слабост и понякога загуба на зрение.

Какво се прави в такива случаи? Първо, трябва да измерите захарта и в зависимост от нивото да приемате въглехидрати - 5-15 гр. Въглехидратите трябва да са бързи: сок, захар, мед, глюкоза в таблетки или ампули. След 5-10 минути, захарта отново трябва да се измерва - ако тя не се повиши, след това отново вземете 10-15 г въглехидрати.

Ако човек е загубил съзнание - незабавно трябва да се извика линейка.

Шок и кома

Инсулиновият шок (захарна криза) се появява, когато в тялото на пациента има твърде малко захар или много инсулин. Симптомите на инсулиновия шок включват замъгляване на съзнанието и буйност, замаяност, обилно изпотяване, бърз или прекалено слаб пулс, студена потна кожа, конвулсии.

Диабетна кома се появява, ако има прекалено много захар (глюкоза) в тялото и недостатъчно количество инсулин - хормон, произвеждан от панкреаса. Диабетичната кома се появява бавно, а понякога това състояние се приема за интоксикация, защото пациентът има нарушение на съзнанието и дезориентацията. Други симптоми включват сънливост, голяма жажда, задух, гореща и суха кожа. При диабетна кома трябва да се реагира възможно най-бързо.

Внимание - дете с диабет!

За детето диабетът и ежедневните инжекции са истинско изпитание. В същото време малкият човек все още не може да бъде отговорно за лечението си - и тази тежест пада върху родителите му. Но най-големите трудности започват, когато детето отиде в детска градина или в училище, където ще трябва да се приспособи към новото ежедневие. Най-опасните ситуации се случват, когато то се смущава от връстниците си. Юношите с диабет пропускат инжекциите с инсулин, както и да измерват кръвната захар с глюкомер.

С Диабетал подобрението при диабет, както намаляне нивата на кръвната захар настъпват балансирано и трайно

Повечето деца с такова сериозно заболяване са хиперзащитни. Родителите и лекарите смятат, че детето е малко, неспособно да контролира диетата и инжекциите си, а след това изведнъж му се налага да действа само. Как да говорим за диабета с детето си? За да се избегнат грешките, научете детето на самоконтрол. Защото рано или късно детето ще отиде на място, на което ще му се наложи да наблюдава самостоятелно здравето си.

Между другото

Наскоро учените са открили друг тип диабет, който има признаци на двата вида, при който заболяването се развива в различен сценарий. В края на миналия век учените открили някои привидно несъвместими симптоми при някои пациенти. Те имат автоантитела в телата си, както при диабет тип I, но също така развиват свой собствен инсулин и се намалява чувствителността на тъканите към него, както при втория тип. Този междинен подтип на диабета някога е бил наричан „диабет тип 1.5" и дори „двоен диабет". Но по-късно той получи името "латентен автоимунен диабет при възрастни".

 


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000