0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Лекарство за инсулинова резистентност помага при фибромиалгия


Изследователи от Медицинския филиал на Университета на Тексас в Галвестън, успяха драстично да намалят болката при пациенти с фибромиалгия с лекарство, насочено да помага при инсулинова резистентност.

Това откритие може драматично да промени начина, по който някои форми на хронична болка могат да бъдат идентифицирани и управлявани. Д-р Мигел Папола, професор по неврология, казва че макар откритието да е много твърде скорошно, то може да доведе до революционна промяна в начина на лечение на фибромиалгията и свързаните с нея форми на хронична болка.

Новият подход има потенциал да спести милиарди средства, които ежемесечно отиват в системата на здравеопазването и да намали зависимостта на много хора от различните лекарства, които те ползват за управление на болката.

headache.jpg

Учените успяха за първи път да разделят пациенти с фибромиалгия от нормални индивиди, използвайки общ кръвен тест за инсулинова резистентност или преддиабет. След това те лекуват пациентите с фибромиалгия с лекарство, насочено да коригира инсулиновата резистентност, което драстично намалява нивата на болка. Изследването е публикувано наскоро в PlosOne.

Фибромиалгията е едно от най-често срещаните състояния, причиняващи хронична болка и увреждане. Глобалното икономическо въздействие на фибромиалгията е огромно - само в САЩ разходите за лекарства, които са болкоуспокояващи, са около 100 милиарда долара всяка година. Въпреки задълбочените изследвания причината за фибромиалгията е неизвестна, така че няма специфична диагностика или терапия за това състояние, различна от лекарствата за намаляване на болката.

"С помощта на по-ранни изследвания става ясно, че инсулиновата резистентност причинява дисфункция в малките кръвоносни съдове на мозъка. Тъй като този проблем присъства и при фибромиалгията, изследвахме дали инсулиновата резистентност е липсващото звено в това разстройство ", казва Папола. Ние доказахме, че повечето - ако не всички - пациенти с фибромиалгия могат да бъдат идентифицирани по техните A1c нива, което отразява средните нива на кръвната захар през последните два до три месеца.

Хората с преддиабет, с леко повишени стойности на А1с носят по-висок риск от развитие на централната (мозъчна) болка, отличителен белег на фибромиалгия и други нарушения, хронична болка."

Всички пациенти, които отговарят на критериите за фибромиалгия, са разделени на по-малки групи по възраст. В сравнение с контролите, съответстващи на възрастта, нивата на A1c на пациентите с фибромиалгия са значително по-високи.

„Като се има предвид обширното изследване на фибромиалгията, бяхме озадачени, че предишни проучвания са пренебрегнали тази проста връзка", казва Папола. „Основната причина за този пропуск е, че около половината от пациентите с фибромиалгия имат стойности на A1c, които понастоящем се считат за нормални. Въпреки това, това е първото проучване, което анализира тези нива, нормализирани за възрастта на човека, тъй като оптималните нива на A1c варират през целия живот. Корекцията за възрастта на пациентите е от решаващо значение при открояването на разликите между пациентите и контролните субекти.

Дибетал са билкови капки, които ефективно свалят кръвната захар

За пациентите с фибромиалгия, метформин - лекарство, разработено за борба с инсулиновата резистентност, е добавено към списъка с медикаменти, които могат да се назначат, за да се подобри състоянието им. След като използваха за даден период от време метформин, хората, които страдаха от фибромиалгия показаха драматично намаляване на нивата на болка.

Добре е да се знае и още една новина, свързана с инсолиновата резистентност.

Обща хранителна добавка е свързана с инсулиновата резистентност. Ето какво означава това.

Една обща хранителна добавка може да промени метаболизма по начини, които биха могли да увеличат риска от диабет, показва предварителното проучване.

Проучването, което включва изследвания при хора и мишки, изучава хранителна добавка, наречена пропионат, която предотвратява развитието на плесени и се използва широко като консервант в сирена, печени изделия (включително хляб) и за създаването на изкуствени аромати.

Проучването установи, че при мишки консумацията на пропионат води до високи нива на кръвната захар в краткосрочен план, увеличаване на теглото и инсулинова резистентност в дългосрочен план. (Инсулиновата резистентност означава, че тялото не реагира добре на хормона инсулин, който помага на клетките да приемат захар, или глюкоза. Такава резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар при хора с диабет .)

В едно малко проучване, включващо хора, хората, които консумират пропионат, са имали временно увеличение на инсулиновата резистентност, в продължение на няколко часа, в сравнение с тези, които не са консумирали добавката.

Въпреки това, тези ранни изследвания не могат да докажат, че пропионатът причинява диабет. Необходими са по-големи проучвания, провеждани за по-дълги периоди, за да се разбере по-добре дали пропионатът допринася за диабет при хората.

Все пак констатациите се отнасят до това колко широко се използва пропионат, пишат авторите в доклада си, публикуван на 24 април в списание Science Translational Medicine. Те призоваха за повече изследвания на потенциалните метаболитни ефекти на хранителни компоненти, като пропионат.

"Разбирането за това как съставките в храната влияят на метаболизма на организма на молекулярно и клетъчно ниво може да ни помогне да разработим прости, но ефективни мерки за справяне с двойната епидемия от затлъстяване и диабет," казва д-р Гьокхан Хотамислигил, професор по генетика и метаболизъм в Училището по обществено здраве на Харвард.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Февруари 2020

Content
LivedaMed2000