0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Над 200 000 боледуват от преддиабет в България, но не знаят за това


Повече от 225 000 българи страдат от затлъстяване, според статистиката. Това означава, че всички тези хора са в преддиабетно състояние, без дори да подозират това.

Преддиабет е състояние на тялото, което предшества диабета. Със сигурност граничния диабет е финално предупреждение за тези хора, при които диабет тип 2 ще настъпи много скоро.

Например в САЩ 1/3 от населението живее с преддиабет, но много хора не предприемат нищо, с което не само да облекчат състоянието си, но и да предотвратят появата на диабет.

Навременната диагностика и правилното лечение облекчава пациента от появата на диабет тип II , както и много други хормонални заболявания.

От написаното в този материал ще сте в състояние да разберете по-добре как да "хванете" преддиабета преди да се е превърнал в диабет. Освен това, от него ще разберете не само как по-лесно да разпознавате преддиабетното състояние, но и да се справите с него навреме.

Симптоми на предиабет

Това състояние има своите симптоми, които са невидими или объркващи. Или пък са симптоми на много други и различни заболявания. Може да потърсите лекар заради оплаквания като: прекомерна жажда, замъглено виждане и твърде нисък праг на умора.

Причини да отидете на лекар

- Скоро ще навършите 40-45 години;
- Във вашето семейство вече е имало болни от диабет;
- Имате свръх тегло;
- Гестационен диабет (настъпва по време на бременност);
- Високи и постоянни нива на лошия холестерол.

vredna_hrana.jpg

Диагностика на заболяването

1. При съмнения за настъпил преддиабет се прави: измерване на кръвната захар (обикновено след гладуване от поне 8 часа).

2. Измерване стойностите и нивото на толеранс към глюкоза.

Ниво на захар при преддиабет

При анализиране на нивото на захар, преддиабет се открива, когато:

- стойностите на кръвната захар на гладно са някъде между 6.1-6.8 mmol / l);

- измерване на глюкозен толеранс (8,9-12,1 mmol / l (7,8-11,0 mmol / l венозна кръв);

Има много случаи на състояние преди диабета, когато при изследване е висока както кръвната захар, така и глюкозния толеранс.

Лечение на преддиабет

Предиабетното състояние винаги може да бъде коригирано и излекувано. Навременното третиране на първите симптоми предотвратява появата и интензификацията на основното заболяване.

Кога да потърсите специалист?

Най-добре е да провеждате годишни тестове за глюкоза, за да наблюдавате преддиабета. Също така потърсете симптоми, които могат да предположат развитието на нов диабет, като повишена чувствителност към инфекции, особено дрожди или гъбични инфекции на кожата и вагината.

Видове лекарства

Ако говорим за лекарства, тогава лекарите обикновено предписват бигуаниди (например, метформин). Той намалява количеството глюкоза, произвеждана от черния дроб.

За третиране на инсулинова резистентност лекарите обичайно назначават и медикаменти от групата на инхибиторите на алфа глюкозидазата. Основни лекарства сред тях са препарати с акарбоза и такива от групата на тиазолидиндионитите (пиоглитазон и росиглитазон).

В допълнение към лекарствата, чието приемане трябва да бъде договорено с Вашия лекар, Вие също трябва да вземете ситуацията в свои ръце.

Капките Диабетал, които представляват една ефикасна комбинация от различни билки, са отличен избор при преддиабетно състояние

Това е необходимо, за да се предпазите от диабет. В същото време ще излекувате и граничния диабет.Активното спазване на здравословен начин на живот най-вероятно ще трябва да стане ваше ежедневие. Умерено правете упражнения, не спазвайте диета, а яжте така, все едно от това зависи животът ви. И най-вече - насочете всичките си усилия към бързо, ефективно и постоянно оформяне на фигурата по един нов, красив не само на външен вид, но и полезен за здравето начин. Тлъстините, образувани от преяждане, трябва да си отидат завинаги.

Очаквано времетраене

Нивата на захарта в кръвта, предшестващи появата на диабета, могат да останат малко над нормалните, да се върнат към нормалното или да се повишат до диапазон, който води до диагноза диабет. До един човек на всеки 10 души е с нарушен глюкозен толеранс. Този човек със сигурност ще се развие диабет в рамките на една година. Какво се случва с Вашия диабет зависи от това дали сте в състояние да предотвратите прогресирането на инсулиновата резистентност. Ако инсулиновата резистентност се запази, преддиабетът може никога да не стане диабет. Ако не коригирате начина си на живот, като увеличите упражненията и подобрите диетата, нивата на кръвната захар вероятно ще се повишат до нива на диабет.

Високият холестерол и наднорменото тегло увеличават не само тежестта върху тялото. Наднорменото тегло е само началото, и видимата причина, която би могла да подскаже за наличен диабет или граничен диабет. Освен това клетките нямат време да обработват нито глюкозата, нито други вещества, необходими за правилното функциониране. Само чрез намаляване на теглото се намалява вероятността от развитие на диабет с 5-10%. Ако редовно ходите пеша, или пък предпочитате да плувате, тичате, да правите гимнастика или да участвате в различни групи за танци и фитнес, това ще намали риска от диабет с 58%. Тази цифра е получена от тригодишен експеримент в Съединените щати, в който са участвали повече от 3000 доброволци. В допълнение към активността е важно да се спазва здравословна диета. Запомнете добре основните правила на диетата:

zatlastiavane.jpg

- изпивайте на всеки час по една чаша вода;
- вместо две или три хранения на ден, предпочитайте 5-6 хапвания, които осигуряват малки порции храна с много зеленчуци и поне един плод - според това какъв е сезона;
- вместо прости въглехидрати, които се намират във вкусните, но вредни храни, яжте сложни въглехидрати, които ще откриете в плодовете и зеленчуците.
- към простите въглехидрати включете както естествени фибри, така и протеини.

Един такъв вид хранене позволява да оптимизирате метаболизма, засягайки добрата работа и на храносмилателната система.

Не подценявайте вероятността от диабет. Ако сте с наднормено тегло направете навременни изследвания, които ще потвърдят или ще отхвърлят наличието на преддиабет.

Да живееш с граничен диабет

Когато живеете с предиабет, трябва да се съсредоточите върху предотвратяване на диабета.

Въпроси към Вашия лекар

  1. Ако имам преддиабет, ще получа ли диабет?
  2. Коя е най-добрата стъпка, която мога да направя, за да избегна диабета?
  3. Баща ми има диабет. Трябва ли редовно да се проверявам за преддиабет?
  4. Имам диабет. Трябва ли децата ми да се изследват за преддиабет?
  5. Имах гестационен диабет. Това означава ли, че имам и преддиабет?
  6. Има ли храни, които трябва да ям, които ще ми помогнат да избегна преддиабета?
  7. Трябва ли да говоря с диетолог за промяна на това, което ям?

Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал са продукт за нормализиране на кръвната захар в организма. 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2019

Content
LivedaMed2000