0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Захар - полезна или не? Истини и измислици за "бялата смърт"


Мнозина са абсолютно сигурни, че захарта е бяла смърт, други смятат, че е невъзможно да се живее без нея. Нека се опитаме да разберем кой прав и кой крив...

Да се ​​яде или да не се яде?

Както знаете, крайно вредни или изключително и само полезни продукти не съществуват. И захарта не е изключение. Тя има своите плюсове и минуси.

Предимства:

● Полски лекари проведоха независимо проучване, в резултат на което установиха следния неоспорим факт: като цяло човешкото тяло без захар няма да издържи дълго. Захарта активира кръвообращението в мозъка и гръбначния мозък, а при пълен отказ от захар могат да се появят склеротични промени.

• Учените са открили, че захарта значително намалява риска от увреждане на плаките на кръвоносните съдове и следователно предотвратява тромбозата.

• Артритът е много по-рядко срещан, отколкото при хора, които се лишават от удоволствието да се отдадат на сладкишите.

● Захарта помага за работата на черния дроб и далака. Ето защо на хората с болести на тези органи често се препоръчва диета с високо съдържание на захар.

Вреда:

● Сладкото разваля фигурата. Захарта е много висококалоричен продукт, но също така не съдържа почти никакви витамини, фибри и минерали. Съответно, не бива да се изпада в крайности, когато стане дума за консумация на захар. При редовна злоупотреба с белите сладки кристалчета това са допълнителни калории. В допълнение, захарта често влиза в тялото в комбинация с мазнини - под формата на торти и сладкиши. И това също добавя допълнителни контури към силуета.

● Рафинираната захар, за разлика от сложните въглехидрати като картофите, се абсорбира бързо от организма и причинява мигновено повишаване на нивата на кръвната захар. Глюкозата е "гориво", което е необходимо за работата на мускулите, органите и клетките на човешкото тяло. Но ако се води заседнал начин на живот и тялото няма време да изхарчи бързо това количество гориво, то изпраща излишната глюкоза в депото за мазнини. И това са не само допълнителни килограми и сантиметри, но и натоварването на панкреаса.

С Диабетал сваляте нивото на кръвната захар естествено и балансирано, с помощта на билките!

● Захарта е вредна за зъбите, тя допринася за образуването на кариес, макар и не директно. Основният виновник за дупките в зъбите - зъбната плака, е микроскопичен филм на бактерии, хранителни частици и слюнка. В комбинация с плаката, захарта повишава нивото на киселинност в устата. Киселината разяжда зъбния емайл и започва процес на образуване на кариес.

Колко? Мерната единица на захарта е в грамове

И така, какво да правим? Да изхвърлим всичката налична захар и да се закълнем, че няма да се докоснем до нея никога повече? Или, напротив - щедро да ръсим чай и кафе с рафинирана захар? Всъщност просто трябва да се съобразим с мярката.

Диетолозите смятат, че един възрастен може да консумира около 60 грама захар на ден. Всичко, което е извън тази норма, вече е вредно. В крайна сметка, захарта се съдържа не само в захарницата, но и на други места. Преценете сами:

● Три овесени бисквити - 20 грама захар.

● Петдесет грама шоколад - 60 грама захар.

● Чаша кока-кола - 30 грама захар.

● Ябълка - 10 грама захар.

● Чаша портокалов сок - 20 грама захар.

Въпреки това, тялото не се интересува дали ядете ябълка или две или три бисквити. Захарите са от два вида - полезни и не чак толкова полезни. Първите се намират в плодовете, зърнените храни и сладките плодове и зеленчуци, като например цвекло и моркови. Тъй като захарта в тях е "опакована" във фибри, в тялото ни се задържа само ограничено количество. В допълнение, тази захар идва с витамини и микроелементи. Друго нещо е вредната захар. Тя се среща в меда, сладките напитки, сладкишите и шоколада. Именно тези захари развалят зъбите и оформят паласките около кръста и корема.

Кафява или бяла?

Почитателите на гурмето смятат, че кафявата захар има по-изразен вкус. Те дори я разделят на сортове, като са сигурни, че един вид кафява захар е подходяща за печене, друга за чай или кафе, трета за плодови салати. Всъщност е много трудно да се разграничат тези вкусови нюанси.

anise.jpg

Едно нещо е ясно, колкото по-тъмна е захарта, толкова повече органични примеси се съдържат в растителния сок. Специалистите по хранене казват, че именно тези примеси доставят захарта с някои микроелементи и витамини. Всъщност количеството на хранителните вещества в кафявата захар е толкова малко, че не можете да я наречете диетичен продукт. Но не е по-скъпа от бялото. Цената в магазина се формира на база търсене и доколко един продукт е "моден". Факт е, че кафявата захар се приготвя изключително от захарна тръстика.

Но познатата ни захар от цвекло може да бъде или бяла, или леко жълта. Последната е с по-лошо качество и без каквито и да е хранителни вещества.

Има ли замяна?

Единствените хора, които не могат да се справят без заместители на захарта, са хората с диабет. Но дали всички останали се нуждаят от подсладители, е спорно, и диетолозите не могат да кажат.

Подсладителите са хранителни добавки. Много от тях са в пъти по-сладки от захарта, но с по-малко калории. Оказа се обаче, че това не означава, че тези, които ги използват, веднага ще станат слаби. Учените провели интересен експеримент върху плъхове. Някои от плъховете се хранят с кисело мляко, съдържащо естествена захар, докато други се хранят с кисело мляко с изкуствени заместители. В резултат на експеримента, апетитът на гризачите, в диетата, в която е бил включен заместителят на захарта, се е увеличил значително и те започват да стават дебели. Все още обаче не е доказано, че това има подобен ефект при хората.

Загрижени за заместителите на захарта са не само диетолозите, но и лекарите. Някои лекари смятат, че част от подсладители могат да причинят бъбречна недостатъчност и са канцерогенни. Въпреки това, всички тези твърдения остават предположения.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000