0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какви са митовете за нивото на глюкозата в кръвта?


Според статистиката на Световната Здравна Организация (СЗО), до 2030 г. диабетът ще се издигне до 7-мо място сред причините за смърт в света.

Въпреки това, един важен факт - да се следи нивото на глюкоза (захар) в кръвта, е позабравен от доста хора. И междувременно, самото ниво на глюкоза в кръвта е обрасло с различни митове.

Кръвната захар е изключително важен показател. Ако възникне някаква неизправност, която причинява редовни отклонения на този показател от нормата, състоянието на човешкото здраве рязко и значително се влошава.

Визуално измерване

Днес контролирането на кръвната захар не е толкова трудно. Това е доста прост показател, който е достъпен за анализ във всяка медицинска институция. В миналото, докато се извършват кръвни изследвания, диабетът се е определял чрез изследване на урината.

Процесът на регулиране на глюкозата в кръвта се осъществява под влияние на редица хормони. Един от тях е инсулин. Неговата основна функция е да задвижва глюкозата от кръвта в тъкани, които са чувствителни към нея (мускули, черен дроб, мастна тъкан, бъбреци) и където се натрупва гликоген. Също така, имаме редица противоположни хормони, които имат противоположна функция: напротив, намаляват чувствителността на тъканите към инсулина. Ако нивото на глюкоза падне, противозащитните хормони започват да работят, намалявайки чувствителността на периферните тъкани. На този фон те започват да управляват глюкозата, която е натрупана в главното "депо" - черния дроб, мускулите и т.н. - за да поддържат нормално ниво на глюкоза в кръвта. Много от тези нюанси на регулиране не се знаят. Затова се създават митове относно това как да се регулира и поддържа нивото на глюкозата в кръвта и често тези мнения са погрешни.

Мит 1. Колкото по-малко - толкова по-добре

При здрав човек нивото на глюкозата, което ще бъде по-ниско от нормалните стойности, може да бъде съвсем естествено. Но не винаги. Все пак понижаването на глюкозата е много опасно. Нормално, при здрав човек, нивото на глюкозата може да падне след тренировка, но то се възстановява много бързо. Но понякога ниските нива на глюкоза при хора, при които не е установен захарен диабет, могат да са доказателство за други ендокринни заболявания. Такива са или надбъбречна недостатъчност, или хипотиреоидизъм и т.н. Такъв е и случаят с алкохолизма, както и с употребата на някои нестероидни противовъзпалителни средства.

zahar_1.jpg

Обикновено здравият човек дори няма да усети, че нивото на кръвната му захар е намаляло, тъй като се възстановява доста бързо. Но ако случаят има патологичен характер, тогава мозъкът започва да страда, и ни налага да консумираме глюкоза като храна, но в същото време не я натрупва. Естествено, когато нивото е ниско, глюкозата спада - това е всичко, звучи аларма. Човек се чувства зле и се активират различни физиологични механизми, които се опитват да повишат това ниво. Тогава човек може да забележи, че има замайване, главоболие, дезориентация. Има такива хора, които започват да се държат неадекватно. Вярно е, че това е по-подходящо за тези, които вече са били диагностицирани с диабет. Здравият човек може да има и някои прояви, но тази реакция се случва рядко.

Мит 2. Глюкозата може да се получи само от сладки храни

Тук е необходимо да напомним малко факти от химията. Въглехидратите са монозахариди, дизахариди и полизахариди. Сладкият вкус, като правило, притежава първите два. Те са в тортите, сладкишите и някои видове плодове.

Полизахаридите са нишесте, което първо се разгражда в устата под въздействието на ензими към глюкоза и след това се абсорбира в червата. Има и гликоген, който също е полизахарид, който се разгражда от ензимите на храносмилателния тракт, поради което също се абсорбира бавно. Това са така наречените бавни въглехидрати. Полизахаридите включват неподсладени храни: картофи, ориз и др.

И тук е важно да се разбере, че трябва да има не само ограничение в бонбоните, но и бавните въглехидрати също трябва да се използват в умерени количества. В допълнение, нужно е да се знае, че методът на приготвяне на продукта също е важен, например варените картофи - това е доста добро ястие. Но ако говорим за картофено пюре - това вече е по-лош вариант, защото в намачкана форма картофите са по-достъпни за ензими и се обработват по-бързо, което означава, че ще повиши нивата на кръвната захар по-бързо. Бъдете внимателни с ориза. Не препоръчваме изобщо да го ядете, въпреки че има такава препоръка: „Вариш, измиваш и отново вариш". В допълнение, не забравяйте за необходимостта от правилна подготовка на такива ястия като тестени изделия (макарони). Ние обичаме да ги варим до състоянието на овесена каша. Ендокринолозите са убедени, че трябва да бъдат приготвени "ал денте", което ще рече, че трябва да са полусварени.

Мит 3. За да имате захар в тялото си, трябва да я изядете

Един здрав човек може да гладува доста дълго време, но нивото на глюкозата му ще се поддържа независимо от това. Но за да се допълнят резервите, все още си струва да се яде определено количество въглехидрати през деня. Не е задължително да е захар, можете да ядете картофи, хляб и т.н., 50-55% от цялата консумирана храна трябва да бъде въглехидрати.

Храната трябва да бъде богата на: протеини, мазнини и въглехидрати, които е нужно да присъстват в достатъчно количество. Ако човек се ограничи във въглехидратите, например, с помощта на диета, той може да стигне до кетоацидоза и дори до състояние на кома.

Мит 4. Диабет развиват само хората, които обичат сладко

Старият мит, да. По принцип той може да бъде потвърден и отхвърлен едновременно. Дори и човек да има предразположеност към диабет от наследствен характер, но в същото време да яде със сдържаност и баланс (не яде сладкиши в големи количества, използва правилно приготвени бавни въглехидрати), той не стимулира увеличеното производство на инсулин. Но да, ако има предразположеност да се яде достатъчно захар, то е напълно възможно това да доведе до диабет.

Капките Диабетал са най-доброто естествено средство за контрол на кръвната захар, препоръчано при хора, които имат диабет от втория тип

Причината за развитието на проблема може да бъде не само прекомерната консумация на сладкиши. Така например хората, които нямат култура на хранене, т.е. тези, които са с наднормено тегло, са обект на тази патология. Особено когато става въпрос за абдоминално затлъстяване, т.е. свръхтегло в кръста. По отношение на стресови ситуации, при които лакомниците често съгрешават, те могат да бъдат наречени само непряка причина за развитието на диабет и различни колебания в нивата на кръвната захар. При по-възрастните хора, стресът може да доведе до увеличаване производството на хормона кортизол. Поради това проблемът може да се развие още повече.

Дълго време се смяташе, че диабетът има вирусна природа и може да се развие на фона на настинки и грип.

Много важен фактор при този проблем е наследствената предразположеност. Някои проучвания твърдят, че ако човек от ​​семейството - независимо колко близко сте свързани, може дори да са много далечни роднини да сте - има диабет, тогава цялото семейство е изложено на риск.

Мит 5. Трябва да се ядат само храни за диабетици, ако даден човек има диабет

Необходимо е да запомните веднъж завинаги: бонбоните за диабетици, вафли, бисквити и други продукти не съществуват. Също така е невъзможно да се заменят някои „вредни" бонбони с по-безопасни, това не се случва. Просто трябва да има контрол. Сега има насоки за екстракт от билката стевия: по-добре е да се използва, защото е естествена, не е захар и не повишава нивата на кръвната захар. Въпреки това е по-сладка от обикновената захар.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000