0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Захар и инсулин: Как вреди на здравето кока-колата?


24 април е рожден ден на кока-колата. През 1833 година получава патент

През 19-ти век, газираната напитка е патентована, но тя се появява още по-рано, в средата на 18-ти век. И оттогава кока-колата присъства постоянно на нашите празници. И в ежедневната ни диета, кока-колата заема значително място. Ако има само страст към пенливата напитка - това не е най-полезното нещо, което е нужно да присъства в живота ни. Какви опасности за здравето крие иначе популярната и вкусна напитка?

Има много видове кока-кола: нормална, с вкус на череша, само сифонирана и снабдена с въглероден диоксид и без захар. Степените на карбонизация също могат да варират. В зависимост от тези фактори, кока-колата ще повлияе на тялото по различни начини. Значение има редовността на употреба, условията, качеството на напитката и съставките. Но във всеки случай, кока-колата има отрицателен ефект върху здравето, само че в различна степен за различния човек. За болните от диабет употребата на кока-кола е противопоказна, без значение дали е със захар или без захар.

Захар = мазнини

Както знаете, най-опасни от гледна точка на наддаване на тегло са бързите въглехидрати, които включват захарта, съдържаща се в кока-колата. Една кутийка кока-кола от 0,33 литра съдържа 6,5-8 бучки захар.

Тези въглехидрати не засягат чувството на глад или го засищат за много кратко време. Но в същото време наличната енергия се използва главно в мастната тъкан.

Следователно, редовната консумация на сладката газирана напитка може да доведе до затлъстяване, диабет и други свързани заболявания (сърдечно-съдови, кожни, гинекологични, урологични и т.н.).

Газ = дразнене

Въглеродният диоксид в газираната напитка дразни стомашната лигавица, стимулира секрецията на солна киселина и нейната агресивност, както и повишава подуването на корема и нарушава подвижността на стомашно-чревния тракт. Ето защо, особено вредна може да бъде кока-колата за пациенти с гастрит, язви, заболявания на панкреаса и някои болести на червата.

Твърде много инсулин

Учени от Университета на Минесота (САЩ) са прекарали 14 години в наблюдение на 60,5 хиляди сингапурци и са анализирали ефекта на газираните напитки върху тяхното здраве. Получените данни показват, че рискът от рак на панкреаса е 87% по-висок сред тези, които обичат кока-кола, отколкото при онези, които не я използват. В същото време не се наблюдава подобен ефект при пациенти, които редовно използват сокове. Подобен ефект се свързва с употребата на сладка сода, стимулираща повишаване на синтеза на инсулин. Поради постоянното прекомерно стимулиране на производството на инсулин се развива рак на панкреаса. Не всички учени са съгласни с тези недвусмислени заключения, но все пак има нещо, за което си струва да се замислим.

Какво да правим?

На първо място трябва да си отговорите на въпроса: защо пиете газирани напитки? Харесва ви техния вкус? Или това ви е станало навик? Смята се, че бонбоните, шоколада, както и някои компоненти на сладките газирани напитки могат да предизвикат пристрастяване.

С Диабетал балансирано и дълготрайно ще свалите нивата на кръвната захар

При редовна употреба на газирана напитка се търси алтернатива. Алтернатива може да бъде обикновената питейна или минерална вода без да е газирана, компот, плодов сок, чай, кафе и - с повишено внимание - сокове. В случая със соковете съществува и опасност от прекомерно приемане на захар.

Тя не утолява жаждата, а я провокира

През летните жеги трябва да пиете много течности. Какво е по-полезно да пиете, или поне докато, утолявайки жаждата си, да не навредите на здравето?

В топлина не можем да се справим без студена напитка. Дехидратацията е идва с виене на свят, намалена производителност, главоболие, дори влошава някои хронични заболявания. При нормални условия нашето тяло губи около 2-2.5 литра течност на ден, а при много топло време този обем достига четири литра.

Безалкохолна сладка напитка, обикновено газирана - едно от най-популярните средства за утоляване на жаждата през лятото.

Основният недостатък на почти всички съвременни газирани сладки напитки, подобни на кока-колата, е техният състав. Трябва да има захар, аромати, овкусители. Възрастните и децата, които консумират сладките напитки в литри, със сигурност ще усетят или почувстват разрушителния им ефект. Метаболизмът се забавя, вкусовите рецептори не възприемат продуктите без голяма част от захарта, често се появява обрив на кожата. Докато купуват поредната кутийка кока-кола, хората забравят или не мислят изобщо за затлъстяването, риска от диабет, сърдечно-съдовите заболявания и т.н.

cola.jpg

Повечето газирани напитки не утоляват жаждата, а я провокират - шокова доза захар или неговите заместители по принцип не са в състояние да утолят жаждата. Тези напитки оставят сладък послевкус, след който искате да пиете отново и отново. Но честата употреба на кока-кола увеличава натоварването на панкреаса, което може да доведе до диабет.

В допълнение към подсладителите, много напитки имат в състава си кофеин, хинин и ортофосфорна киселина (Е 338) и лимонена киселина (Е 330). Фосфорните соли, съдържащи се в тях, образуват неусвоени калциеви съединения, които бързо се елиминират от тялото. Това влияе неблагоприятно върху образуването на костна тъкан. Калциевият дефицит може да се прояви чрез повишена възбудимост, безсъние, раздразнителност, възпалени венци, забавяне на растежа при децата.

Консервантите, съдържащи се в напитките (натриев бензоат - Е 211 или калиев сорбитол - Е 202), както и багрилата и ароматите, оказват неблагоприятно въздействие върху лигавицата на храносмилателния тракт. А това може да доведе до възпалителни заболявания и ерозия на червата.

Пиенето на обикновена вода не носи много удоволствие на мнозина, много по-лесно е да се погълне цветната течност с „експлозивни" аромати. Но вкусна газирана напитка може да се направи у дома. Такава лимонада е в състояние да премахне токсините от тялото, да активира, да възстанови киселинно-алкалния баланс, но трябва да се използват само естествени съставки. Вашата напитка ще бъде коренно различна от "индустриалната" и ще бъде с много по-голяма полза от кока-колата с многото багрила и аромати.


Поръчайте

diabetal.jpg
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268


Капките Диабетал за нормализиране на кръвната захар в организма при Диабет тип 2. 
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
 
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000