0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Опасност отдясно: Неистини за болестите на черния дроб


Опасност отдясно: Неистини за болестите на черния дроб

Черният дроб е незаменим орган. Това може да се каже без преувеличение. В допълнение, учените и лекарите все още не са напълно запознати с механизма на неговата работа - и затова често се чуват различни митове за нея.

Мнозина имат доста неясни познания за това как е устроено и как работи собственото им тяло, в това число и черния дроб. В повечето случаи е известно, че черния дроб е отговорен за почистването на храносмилателния тракт и поема тежестта на претоварването на тялото с мазни храни, силни алкохолни напитки и други традиционно вредни продукти. В същото време се обмислят редица факти и в резултат на това се раждат огромен брой фалшиви идеи, които водят до забавяне на времето за лечение и, като резултат, до по-сериозни проблеми и заболявания на този толкова важен орган.

Мит 1. Само чернодробно заболяване причинява пожълтяване на кожата

Мнозина смятат, че жълтият цвят на кожата е ясен признак на чернодробно заболяване. В крайна сметка, когато този орган изпадне в беда, нивото на билирубина, пигмента, който придава на кожата характерния жълт цвят, започва активно да се увеличава в кръвта. И в това има някаква истина. Но в този случай, бялото на очите и лигавиците също трябва да бъдат оцветени в жълто.

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че жълтият цвят на кожата може да бъде причинен не само от чернодробни патологии. Така например, кожата променя своя нюанс при повишено разрушаване на кръвните клетки. В този случай, причината за "пожълтяване" също е увеличаване на количеството на билирубина, но черният дроб не страда. Излишният каротин при честа консумация на моркови също ще допринесе за промяна в тонуса на кожата.

Мит 2. Черният дроб акумулира токсини и шлаки

Това е доста стабилен мит - смята се, че този орган активно почиства и филтрира кръвта, оставяйки в себе си всички вредни отпадъци на тялото. Всъщност черният дроб изобщо не ги натрупва - той няма ресурси за това. По същество, филтрацията на кръвта от черния дроб е производствен процес, когато органът превръща едно вещество в друго и го адаптира към нуждите на тялото или го неутрализира за последващо оттегляне. Това извършва черния дроб с помощта на хепатоцитни клетки, които са нещо като миниатюрни химически фабрики. Ако черния дроб работи нормално, тези клетки вършат отлична работа с целия обем, който влиза в тялото. Следователно, трябва да се има предвид, че черният дроб не извършва никакво натрупване на "шлаки". Ако по различни причини започне да се проваля в работата си, това може да е заради някакво заболяване, и то сериозно заболяване. Като развитието на цироза, например.

ceren-drob.jpg

Мит 3. Черният дроб трябва да бъде "почистен"

Днес много хора знаят, че черният дроб изисква редовно почистване - това се говори в различни програми и реклами. Хората са убедени, че този много важен орган страда заради това, че не е прочистен. Затова на човек се предлага огромен брой различни лекарства, вкл. и на растителна основа, които ще помогнат за бързото изчистване на черния дроб от токсините и отровите. Човекът ги приема и плацебо ефектът действа. В същото време, черният дроб не дава никакви сигнали за болка, тъй като в него няма нервни окончания. Затова човек се успокоява, вярвайки, че е подкрепил здравето си навреме. Тези, които са наясно, че водят нездравословен начин на живот - често ядат мазни храни, пият, работят в опасни производства, често практикуват подобна грижа за черния дроб.

Всъщност, не трябва да се страхуваме от шлаките. Трябва да се притесняваме за това, че увреждаме чернодробните клетки, които могат да доведат първо до възпаление (хепатит), а след това напълно да заместят "здравите" клетки с "неработещи", т.е. към цироза. И тогава ще бъде изключително проблематично да се направи нещо - цирозата в повечето случаи става причина за смърт. Затова си струва редовно да се проверява функционирането на черния дроб, например, да се прави ултразвук, да се правят кръвни тестове. И също така трябва да обърне повече внимание на здравословния начин на живот - правилната балансирана диета и здравословни навици.

Мит 4. Черен дроб на алкохолиците страда най-често

Достатъчно силно е убеждението, че тези, които пият много, страдат от чернодробни проблеми. Да, прекомерно и неконтролирано използване на алкохол, разбира се, оказва много негативно влияние върху черния дроб. Но в същото време, проблеми с него (и то доста сериозни) могат да се отбележат и сред тези, които по принцип не пият. В този случай става дума за безалкохолно мастно чернодробно заболяване - това е заместване на здравите чернодробни клетки с капкиподобни мазнини. Тази ситуация най-често се случва при хора с наднормено тегло и затлъстяване, както и при онези, които спазват ограничителни диети. Като цяло чернодробните клетки реагират на всякакви увреждания, като заменят активните клетки с мастни клетки. А опасността може да бъде вирусен хепатит и увреждане на черния дроб при неконтролирано лечение. Вредният механизъм и в двата случая е подобен.

Хепавитал - ефективна билкова грижа за добрата работа и здравето на черния дроб! Естествена грижа от природата

Мит 5. Гладуването помага да се оздрави черния дроб

Има хора, които са убедени, че могат да да подобрят работата и здравето на техния черен дроб с помощта на глад. Всъщност - това е сериозна грешка. Привържениците на този метод на "почистване" на черния дроб вярват, че докато няма храна, няма вливания в тялото на вредни отпадъци на тялото. Така, органът почива и в този момент се възстановява.

Всъщност, след няколко дни на глад в тялото, започва да се появява обратна реакция. Метаболизмът е нарушен, което отново води до увреждане на чернодробните клетки. Тялото губи енергията, от която се нуждае, вкл. и за чернодробната функция.

По-правилно е да се ограничи приема на мазнини и въглехидрати, както и да се наблегне на спорта - в този случай ще изглеждате значително по-млади, а черният ви дроб ще е по-здрав.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ