0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Зеленчуците - как да ги приготвим, за да са по-полезни?

От деца ни втълпяват, че най-полезно е да се ядат пресни зеленчуци. Някои от тях обаче са по-полезни сготвени


зеленчуците
Пърженето и печенето на висока температура -във фурна и на скара, намаляват хранителната стойност на зеленчуците. Но варенето и сотирането я повишават. А също готвенето на пара, докато променят цвета си, но още не са омекнали. По-добре е да се ядат сготвени доматите, гъбите, морковите, аспарагусът и спанакът.
По-добре е да се ядат сурови кресонът, лукът, броколите, червените чушки и цвеклото.
От деца ви втълпяват и че зеленчуците трябва да се мият. Това обаче помага само срещу микроби и неорганични мръсотии по тях. А пестицидите? За да ги махнете, трябва да обелите зеленчука, да го нарежете на парчета и да го държите 15-20 минути във вода. За още по-добро изчистване добавете във водата оцет или сода. Едва след това изплакнете зеленчуците и ги сгответе.
И чесънът трябва да „отпочине" 10-15 минути, след като е нарязан. За това време се освобождава максималното количество от най-ценния му ензим,алицина. Едва след това го гответе. На картофите им трябва по-дълга почивка, но поради обратната причина. Те съдържат твърде много скорбяла, която тялото превръща в захар. Ето защо е добре да се ядат 24 часа след сготвянето, когато нивото на скорбялата в тях вече ще е спаднало.
От деца ви втълпяват и че в зеленчуците се съдържат много витамини. Така е, но те си остават заключени в зеленчука, ако го ядете без мазнина. Витамините A, D, Е, F и К са разтворими в мазнини и поради това зеленчуците, които ги съдържат, трябва да се ядат на салата със зехтин или олио, пише "Здраве без лекарства". А може и заедно с авокадо, семена и ядки.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2019

Content
LivedaMed2000